02 Ιουνίου 2024

Η ΟΜΕ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/6/2024 ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 




.Π.:   97                                                                                                       Αθήνα  2 Ιούνη 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η ΟΜΕ  ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/6/2024 ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ  24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΑΝ ΗΔΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 Καλούμε την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» να δεχτεί σε άμεσο διάλογο τους εργαζομένους για υπογραφή ΣΣΕ, βάσει της πρότασης των εργαζομένων και να αφήσει τις επικίνδυνες αντεργατικές  και παράνομες προτάσεις για «εφαρμογή» αποικιοκρατικών σχεδίων που στόχο έχουν την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, που με αγώνες και αίμα κράτησαν οι εργαζόμενοι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.  Αρνούνται να τους χαρίσουν και την ζωή τους!

Προειδοποιούμε πως δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παρεμπόδιση εργαζομένου από οποιονδήποτε εργοδότη στο ιερό δικαίωμα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ, για να αποτρέψει εργαζομένους να απεργήσουν και επιφυλασσόμαστε για κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μας δικαίωμα!

Καλούμε όλους τους εργαζομένους σε όποιον εργοδότη και αν ανήκουν στον κλάδο στο Νομό Χαλκιδικής να απεργήσουν αύριο Δευτέρα 3/6/2024 για να μην περάσει το 12ωρο και 365 μέρες εργασίας τον χρόνο, με κατάργηση όλων των επίσημων αργιών.

Η ΟΜΕ  είναι στο πλευρό των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής και στηρίζει την αντίσταση τους ενάντια στις εγκληματικές ορέξεις της εταιρείας!

 

Καλούμε την ΓΣΕΕ, καθώς και όλο το εργατικό κίνημα, να στηρίξει τους Μεταλλωρύχους Χαλκιδικής στους αγώνες τους για υπογραφή ΣΣΕ!

                                                                           

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ

 

 Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου των Σωματείων 2/6/2024:

  

  
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΣΕ


2 Ιουνίου 2024

Συνάδελφοι ήδη έχουμε καταφέρει πολλά, το τελευταίο διάστημα έχουμε δώσει μαζικές και ξεκάθαρες απαντήσεις στην εταιρεία, ας θυμηθούμε μερικές από αυτές.

1) Προσπάθησαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων να διασπάσουν την ενότητα μας, με το κολπάκι του «αντιπροσωπευτικού σωματείου» έτσι ώστε να υπογράψει μόνο το σωματείο της επιφανείας την ΕΣΣΕ, θέλοντας μ αυτόν τον τρόπο, να υποτιμήσουν τα σωματεία των Υπογειτών. Τι κατάφεραν με αυτήν την κίνηση; να μας συσπειρώσουν και να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι τους. Δεν γνώριζαν πως εμείς το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε σ αυτήν την επικίνδυνη δουλειά, είναι να στεκόμασταν ο ένας διπλά στον άλλον στα δύσκολα. Τους ευχαριστούμε που μας το θύμισαν ξανά.

2) Προσπάθησαν για ακόμα μία φορά να βάλουν τους εργολάβους στον ρόλο των λαγών, για να περάσουν πρώτα από εκεί τα σχέδια τους για 12ωρη εργασία. Το αποτέλεσμα; Υπογραφή »συμφωνίας» με τους εργάτες σε μπακαλοτέφτερα και απόσυρση του 12ωρου προγράμματος 3 μέρες πριν την συζήτηση της υπόθεσης στην επιθεώρηση εργασίας (μετά από καταγγελία) και την πιθανή υποβολή τεράστιου προστίμου στον εργολάβο. Και το ποιο καλό που κατάφεραν; σύσφιξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μας με τους εργολαβικούς συναδέλφους και άνοιγμα συζητήσεων για παραπέρα συνεργασία και επικοινωνία. Καλά τους πήγε κι αυτό.

3) Στην αρχή η Ελληνικός Χρυσός «διαφήμιζε» τις 54 λιγότερες μέρες εργασίας. Τους αποδείξαμε πως αυτό που προτείνουν στην πραγματικότητα είναι 182 περισσότερες ώρες εργασίας, κάτι το οποίο αναγκάστηκαν να το επιβεβαιώσουν επισήμως. Αν πίστευαν ότι δεν γνωρίζουμε μαθηματικά επειδή είμαστε εργάτες, έκανα λάθος που μας υποτίμησαν.

4) Μας έλεγαν ότι οι εργαζόμενοι θέλουν το πρόγραμμα εργασίας που προτείνει η Ελληνικός Χρυσός και ότι δεν θα ακολουθήσουν τις διοικήσεις των σωματείων τους. Αποτέλεσμα; Μαζική Γενική Συνέλευση 600 μελών και υπερψήφιση της πρότασης των σωματείων για αυξήσεις και επιδόματα (χωρίς 12ωρα και κατάργηση Αργιών) που προτείνει η εταιρεία με το συντριπτικό αποτέλεσμα του 97% . Ακόμα ακούγεται το βουητό στα αυτιά τους.

5) Νόμιζαν ότι θα έχουν ξεμπερδέψει και θα μας έχουν εξαναγκάσει σε υπογραφή, με το χαμηλότερο επικοινωνιακό κόστος για αυτούς. Και αυτήν την στιγμή ο αγώνας μας φουντώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο και γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο γνωστός πανελλαδικά.

6) Ήδη η αρχική πρόταση, έγινε αναθεωρημένη πρόταση 10,5 ωρών και τις επόμενες μέρες θα ψάχνουν να βρουν νέες φράσεις και μοντέλα για τις νέες, ξανά μανά αναθεωρημένες τους προτάσεις. Κύριοι της Ε.Χ. μην καθυστερείτε το αναπόφευκτο, η εγωιστική σας στάση, θα κοστίσει εκατομμύρια στο τέλος.

Μέσα από αυτήν την επιστολή όμως θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε μερικά από τα στοιχεία που αναφέρατε στην νέα σας προσπάθεια να μεταπείσετε τους εργάτες ότι το εξοντωτικό σας πρόγραμμα είναι καλό και τα σωματεία δεν τους τα λένε καλά. Πήρατε την απάντηση σας φανταζόμαστε από τις άδειες αίθουσες των τηλεοράσεων κατά την διαδικτυακή σας ενημέρωση και κυρίως, τις πήρατε από τους ίδιους τους συναδέλφους όταν προσπαθήσατε με τις καταδρομικές σας επισκέψεις στα εργοτάξια, μέσα στην νύχτα, στις αλλαγές των βαρδιών να τους ενημερώσετε για τα οφέλη του προγράμματος σας. Πήγατε δηλαδή σε εργάτες που βγήκαν εξουθενωμένοι από την 8ωρη εργασία, να τους μιλήσετε για το καλό της 12ωρης εργασίας; Τι να πούμε τώρα; Επειδή προφανώς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την κούραση που συσσωρεύεται σε έναν εργάτη μετά από εξαντλητική 8ωρη εργασία, 7 συνεχόμενων ημερών στα υπόγεια και στον εμπλουτισμό, σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι και πολύ έξυπνη κίνηση, αυτή που κάνατε. Επειδή όμως δεν μας ενδιαφέρει η ευφυΐα σας, αλλά η προστασία των συναδέλφων μας, σας ζητάμε να μην συνεχίσετε αυτήν την τακτική των ενημερώσεων, γιατί πολλές φορές η κούραση και το στρες της εργασίας είναι τόσο μεγάλη, για να μπορείτε εσείς να παίρνεται τους παχυλούς μισθούς και η εταιρεία σας να θησαυρίζει, που κάνει τα όρια της υπομονής και της ανοχής πολύ λεπτά και έτοιμα να σπάσουν. Σας προτείνουμε, για μία φορά ακόμα, για τα θέματα της ΕΣΣΕ να μιλάτε μόνο με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων. Για το καλό όλων μας. Και ειλικρινά, το παραπάνω, δεν αποτελεί απειλή, καμία τέτοια διάθεση δεν έχουμε, αλλά πως αλλιώς να το πούμε;

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση που κάνατε για την πρόταση μας, προκύπτουν τα εξής :

α) Ότι από την επιπλέον ημέρα αργίας που ζητήσαμε, θα είχατε απώλεια 600.000$.

Άρα, κάθε μέρα τα έσοδα σας είναι 600.000$ (200.000$ ανά βάρδια) τουλάχιστον.

Όποτε, σύμφωνα με αυτά τα νούμερα, που εσείς μας δώσατε, η πρόταση που σας κάναμε, θα σας κοστίσει ΜΟΝΟ 13 ΜΕΡΕΣ από την εξαντλητική δουλειά μας. Αυτό εσείς το βλέπετε μη λογικό αίτημα; γιατί εμείς με τα στοιχεία που μας παρουσιάζετε πλέον σκεφτόμαστε πως τελικά ίσως να είναι και λίγα αυτά που ζητάμε και ίσως θα έπρεπε και εμείς να αναθεωρήσουμε τις προτάσεις μας, αν το συνεχίσουμε για πολύ ακόμα.

Για τα «4 σημαντικά σημεία»

- Λέει η εταιρεία : «Η ασφάλεια και η νομιμότητα παραμένουν οι πρώτες μας προτεραιότητες»

Μας λέτε ότι θέλετε να προωθήσετε μία κουλτούρα που θα επικεντρώνεται στην ασφάλεια και σας λέμε ότι το 12ωρο θα μας οδηγήσει στον θάνατο. Ποια ασφάλεια θα έχουμε όταν θα θρηνούμε νεκρούς; όταν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η δουλειά 4Χ12ώρες έχει τουλάχιστον 20% μεγαλύτερη πιθανότητα εργατικού ατυχήματος σε σχέση με την τυπική 8ωρη εργασία.

Μας λέτε ότι θέλετε να προωθήσετε μια κουλτούρα που θα επικεντρώνεται στην ευελιξία και μας δείχνετε συνεχώς το αδιάλλακτο πρόσωπο σας που έχει ως μόνο στόχο το πως θα μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας, μειώνοντας διαρκώς το εργασιακό κόστος. Πόσο ευέλικτοι να γίνουμε πια; να τρώμε μέρα παρά μέρα; να σταματήσουμε τα παιδιά μας από το σχολείο γιατί κοστίζει; να γιατρευόμαστε με βότανα στο σπίτι μας, γιατί τα φάρμακα είναι ακριβά. Και όλα αυτά για να μην σας κοστίζουμε πολύ; Ε! νισάφι πια.

Επιμένετε σε κάτι (12ωρο) που αυτήν την στιγμή, δεν καλύπτεται από κανέναν νόμο, (εκτός και αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε). Να σας θυμίσουμε ότι ακόμα και αυτό το μοντέλο που προσπαθήσατε να εφαρμόσετε στον εργολάβο, είναι παράνομο και όποια άλλη φόρμουλα και αν βρείτε για να αξιοποιήσετε το διαλυμένο εργατικό δίκαιο, για εμάς δίκαιο και νόμιμο είναι ότι εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες και όχι τα δικά σας κέρδη.

- Λέει η εταιρεία : «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο»

Για ποιον διάλογο ακριβώς μιλάμε όταν επι 3 μήνες ακούμε μόνο τις δικές σας προτάσεις και δεν έχουμε ακούσει ποτέ δια ζώσης τις απόψεις σας για τις δικές μας προτάσεις. Από πότε οι διαδικτυακοί μονόλογοι ονομάζονται «διάλογος» . Είμαστε σίγουροι πως μιλάμε την ίδια γλώσσα και δεν χανόμαστε στις μεταφράσεις;

- Λέει η εταιρεία : «Η πίεση και ο εκβιασμός δεν ήταν και δεν θα είναι πότε μέρος της στρατηγική μας»

Για να μην πάμε πολλά χρόνια πίσω, μήπως μπορείτε να θυμηθείτε πως πέρασε το σύστημα 24/7; πως πέρασε η 3η βάρδια την Κυριακή; πώς πέρασαν τα gps; αν όχι με την έμμεση και άμεση απειλή απολύσεων και ανεργίας;

Εσείς που δεν πιέζετε και δεν εκβιάζετε, μήπως

μπορείτε να θυμηθείτε, ποια ήταν η απάντηση σας στην δημιουργία σωματείου επιστατών και εργοδηγών;

Και τώρα φτάσατε στο σημείο να μας απειλείτε όλους με απόλυση με ένα κάλπικο επιχείρημα για την μείωση του χρόνου ζωής του μεταλλείου. Και λέμε κάλπικο γιατί άλλα λέτε στους δανειστές και άλλα λέτε στους εργαζόμενους

- Λέει η εταιρεία : «Είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε λογικές προτάσεις»

Παρομοίως. Γι αυτό ακριβώς δεν συζητάμε για την κατάργηση του 8ωρου και την κατάργηση των αργιών

Για τις προτεινόμενες ροές εναλλακτικών βαρδιών

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται να συζητήσουμε τίποτα διαφορετικό από 8 ώρες παραμονής στο Μεταλλείο (άφιξη-αποχώρηση) όσα νομικά τερτίπια και να μας φέρετε. Αυτούς τους νόμους περί «ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας» αν χρειαστεί, θα τους καταργήσουμε στους δρόμους. Τέλος, χωνέψτε το, εδώ δεν περνάν αυτά.

Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που συμφωνούμε με την πρόταση της Εταιρείας;

Ναι υπάρχουν. Γιατί εμείς δεν κάνουμε στείρα άρνηση και παιχνίδια εντυπωσιασμών, απλά παλεύουμε για τις ζωές μας.

• Δεν έχουμε πρόβλημα με την βελτίωση της κατανομής των αδειών

• Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών όταν αυτές χρησιμοποιούνται για την μείωση της σωματικής μας καταπόνησης και την βελτίωση της ασφάλειας μας.

• Όσων αφορά το νέο σύστημα προόδου, είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγμάτευση και θα σας απαντήσουμε αν συμφωνούμε ή όχι όταν μπουν στο τραπέζι όλες οι λεπτομέρειες , όπως, το ποιοι εντάσσονται, σε ποιο επίπεδο; και με τί κριτήρια γίνετε η ανέλιξη.

Συμπερασματικά λοιπόν δεχόμαστε στον έναν ή τον άλλο βαθμό το 60% τον προτάσεων της Ελληνικός Χρυσός και απορρίπτουμε κατηγορηματικά το υπόλοιπο 40%.

Μας στεναχωρεί πολύ όμως που εμείς σας μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και εσείς μιλάτε πάλι για νούμερα. “Ξεχνώντας” φυσικά πάντα, κάποια βασικά νούμερα αυτής της διαπραγμάτευσης. Ότι δηλαδή είμαστε εμείς που δώσαμε έμπρακτα και χειροπιαστά 20% αύξηση τον τόνων παραγωγής χρυσού στην Ολυμπιάδα και 26% περισσότερους τόνους παραγωγής ανά βάρδια για το 2023.

Εκτός από νούμερα και ποσοστά όμως, να σας πούμε και ποιοι άλλοι είμαστε εμείς, γιατί μάλλον δεν μας μετρήσατε καλά.

Είμαστε εμείς που κρατήσαμε τα Μεταλλεία ανοιχτά όταν όλοι ήταν εναντίων μας.

Είμαστε εμείς που θα κρατήσουμε αυτά τα μεταλλεία ζωντανά , ακόμα και όταν εσείς δεν θα είστε εδώ.

Είμαστε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταλλωρύχων που κέρδισαν τις μεγάλες μάχες απέναντι στην αδιαλλαξία των εταιρειών και τις λύγισαν.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, σας ευχαριστούμε, που η αδιαλλαξία σας μας θύμισε ποιοι είμαστε πραγματικά εμείς.

Κύριοι της ΕΧ και της eldorado, εμείς οι σκληρά εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, με τα δερματικά, αναπνευστικά και μυοσκελετικά προβλήματα μας. Με τους απλήρωτους λογαριασμούς καρφιτσωμένους στο ψυγείο. Με το φόβο της ταμειακής μηχανής του σούπερ μάρκερ. Με τα απολυτήρια των σπουδών μας τσαλακωμένα σε ένα συρτάρι, από ανάγκη για μία δουλειά. Σας ενημερώνουμε πως δεν θα λυγίσουμε. Όσο δεν καταλαβαίνετε, εμείς θα απεργούμε, με σθένος, με ομόνοια, με ομοψυχία, όλοι μαζί ενωμένοι. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και δεν φοβόμαστε τίποτα. Θα νικήσουμε.

Υ.Γ. γνωρίζετε εδώ και μέρες από το εξώδικο που σας έχουμε αποστείλει, πως την Δευτέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία στην πύλη των Σκουριών. Μαθαίνουμε πως λέτε στους εργολάβους να ανέβουν εκείνη την μέρα κανονικά στις εργασίες τους και να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί μας αν δεν τους αφήσουμε να περάσουν. Κύριοι της Ελληνικός Χρυσός, σοβαρευτείτε επιτέλους και καθίστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συζητώντας την κοινή πρόταση των σωματείων και αφήστε τους τακτικισμούς και τις «δηθεν στρατηγικές» γιατί καμία δεν σας βγήκε. Όσο καθυστερείτε να υπογράψετε την ΕΣΣΕ η τελική απώλεια εσόδων σας θα είναι πολύ περισσότερη από την συνολική επίπτωση των αιτημάτων μας.

Εμείς με συναδέλφους που εκβιασμένοι υπό τον φόβο της απόλυση θα αναγκαστούν να έρθουν για να δουλέψουν στις σκουριές, ΔΕΝ ΘΑ ΧΤΥΠΗΘΟΥΜΕ, δεν θα καταφέρετε να χωρίσετε την κοινωνία μας αυτήν την φορά.

Στην Σκουριές όμως την Δευτέρα ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.



ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου