01 Αυγούστου 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΕ ΣΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1/8//2023

 


        Αρ. πρωτ: 53                                                                                                   Αθήνα, 1 Αυγούστου  2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΕ ΣΤΟN ΥΠ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1/8//2023

 

Το ΔΣ της ΟΜΕ, μαζί με μέλη των ΔΣ των Σωματείων ΣΕΜΛΑ, ΛΑΡΚΟ και με την συμπαράσταση του Παναγιώτη Πολίτη μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ (ο οποίος είναι και πρόεδρος της της ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ) πραγματοποίησαν συνάντηση την Τρίτη 1/8/2023 με τον Υπ. Εργασίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη  παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Σπανάκη Βασιλείου καθώς και του συμβούλου της εταιρείας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, κ. Τάσου Αστυφίδη.

 Στο πρώτο θέμα που θέσαμε σχετικά με την απώλεια 92 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός επαναφέραμε  εκ νέου το αίτημα για επαναπρόσληψή τους από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη διάθεση να επιλυθεί το ζήτημα, τονίζοντας μάλιστα πως η Ελληνικός Χρυσός έχει χρηματοδοτηθεί απ΄ το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να διατηρεί και να δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως όλοι οι απολυμένοι θα ξαναδουλέψουν μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δε μπορεί να αναγκάσει τη μητρική εταιρεία να τους προσλάβει όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, αφήνοντας αναπάντητο έτσι το «πού» και το «πώς» θα ξαναεργαστούν.

Ο δε σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, επαναδιατύπωσε την άρνηση της εταιρείας για επαναπρόσληψη των 92 απολυμένων, επικαλούμενος «προβλήματα» και «συρρίκνωση» της παραγωγικής-εξορυκτικής δραστηριότητας. Τόνισε δε πως  η μητρική εταιρεία πλέον όχι μόνο δεν προβλέπεται να κάνει προσλήψεις, αλλά δυσκολεύεται να διαχειριστεί και το υπάρχον μόνιμο προσωπικό. Ταυτόχρονα αντιφάσκοντας δήλωσε ότι προβλέπεται να γίνουν 900 περίπου προσλήψεις για εργασίες που αφορούν την Εταιρεία, αλλά αυτές θα γίνουν από εργολαβικές εταιρείες.

Εμείς επιμείναμε ότι όχι μόνο υπάρχει δυνατότητα να προσληφθούν ως μόνιμοι στη μητρική εταιρεία.  Είναι προκλητικό μια εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί με 680 εκ. ευρώ από χρήματα του ελληνικού λαού, να αρνείται να προσλάβει 92 εργαζόμενους απολυμένους από τα μεταλλεία της.

Στο δεύτερο θέμα που θέσαμε, σχετικά με την επαναφορά της σύνταξης στα 50 έτη των υπογειτών Μεταλλωρύχων, ο Υπουργός, αφού μας θύμισε ότι γενικώς τα όρια συνταξιοδότησης θα ανέβουν προς τα πάνω σε όλους τους κλάδους, μας παρέπεμψε στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου, με τον οποίο ζητήσαμε συνάντηση μαζί του και την οποία αποδέχτηκε για το επόμενο διάστημα.

Για το αβέβαιο μέλλον πλέον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που ηρωικά έχουν κρατήσει με τον Αγώνα τους την ΛΑΡΚΟ ανοιχτή σχεδόν 4 χρόνια, χωρίς να έχει χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, παρά την απώλεια πολλών εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, ζήτησε υπόμνημα με τις θέσεις των σωματείων και δεσμεύτηκε ότι στο διάστημα 21-31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, για να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Η ΟΜΕ ανέφερε και το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής από τους εργαζομένους. Ο Υπουργός ανέφερε μόνο ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχάνων ζητά επίμονα και συνεχώς την κατάργηση και των υφισταμένων ΣΣΕ στους ελάχιστους κλάδους που έχουν απομείνει, όπως έχει γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τα Σωματεία  μας και όλους τους εργαζόμενους, σε Αγωνιστική επιφυλακή για να δώσουμε όλες τις μάχες προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις μας για τις δικές μας ανάγκες! 

Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα για να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

                                                                                              Το Δ.Σ.της ΟΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου