01 Αυγούστου 2023

ΟΜΕ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΜΝΕ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

 


Αρ. πρωτ:      54                                                                                                  Αθήνα, 1 Αυγούστου 2023

                            Προς: Υπουργό Π.Ε.Ν, κ. Σκυλακάκη

                                        

Κοινοποίηση:   

                Γραφείο Πρωθυπουργού

                                          Πολιτικά κόμματα

                            ΓΣΕΕ

                  Σωματεία του κλάδου

 

Κύριε Υπουργέ,

Ο πολυπαθής και επικίνδυνος  κλάδος της εξορυκτικής βιομηχανίας που τους εργαζόμενους της εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας, για την τήρηση της ισχύουσας μεταλλευτικής νομοθεσίας  και ειδικά στο τομέα των μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων,αρμόδια είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου και Νοτίου Ελλάδας

Όπως επανειλημμένα σαν εργαζόμενοι έχουμε επισημάνει, αλλά και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ως πολιτικός προϊστάμενος του παραπάνω κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού,  η Επιθεώρηση Μεταλλείων τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο τόσο σοβαρό της έργο είτε λόγω υποστελέχωσης είτε των μέσων διεκπεραίωσης της αποστολής της.

Είναι αδύνατον και όσες φιλότιμες προσπάθειες να γίνονται από τους εργαζόμενους σε αυτή, ελάχιστοι επιθεωρητές και χωρίς πλήρη υποστηρικτά μέσα να καλύψουν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου μας που βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρη την επικράτεια .

Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα ατυχήματα και βλάβες στα ορυχεία ΔΕΗ Μεγαλόπολης που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, όπως καταγγέλλει το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ (ΣΕΕΝΠ), στο Δελτίο Τύπου (επισυνάπτεται) που εξέδωσε στις 31/7/2023,  από τύχη δεν είχαμε σοβαρό τραυματισμό συναδέλφων μας.

Σε μια περίοδο όπου η εργοδοτική αυθαιρεσία και τα ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων είναι και θανατηφόρα, αποτελούν καθημερινότητα στους χώρους εργασίας ,θεωρούμε επιβεβλημένη την στήριξη της Επιθεώρησης Μεταλλείων προκειμένου να έχει ουσιαστικό ρόλο ιδιαίτερα στην τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για την  υγιεινή και ασφάλεια.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της ΕΜΝΕ και αυτοψία στα Λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, παρουσία της ΟΜΕ, Ε.Κ. και του Σωματείου ΣΕΕΝΠ, προκειμένου να μείνουν ουσιαστικές συστάσεις στην εργοδοσία για να τηρεί όλους τους κανόνες ασφάλειας στην εργασία, ανεξαρτήτου κόστους για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας μας αλλά και των σωματείων του κλάδου είναι:

·         Να ενισχυθούν και να στελεχωθούν τα τμήματα Επιθεώρησης Μεταλλείων με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.

·         Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε Νομό που πραγματοποιείται μεταλλευτική δραστηριότητα (Χαλκιδική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Δράμα, κλπ).

·         Τακτικοί, ουσιαστικοί και απροειδοποίητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων Υγείας & Ασφάλειας, που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

 

Αναμένουμε το συντομότερο απάντηση για την ημερομηνία και ώρα της κοινής μας επίσκεψης στη Μεγαλόπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου