28 Απριλίου 2023

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΠΑΞΑΝ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

 


Αρ. πρωτ.:   28                                                                                                                                               Αθήνα 28 Απρίλη 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΠΑΞΑΝ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Η ΟΜΕ, από τον Νοέμβρη του 2022, έκανε επαφές με όλα τα κόμματα της Βουλής (συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνητικού κόμματος της ΝΔ) καθώς και με τα υπουργεία Εργασίας και Ενέργειας-Περιβάλλοντος, όπου έθεσε όλα τα άλυτα προβλήματα του κλάδου που συνεχώς επιδεινώνονται. Παρά  τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στα εν λόγω υπουργεία, δεν έκαναν τίποτα για να υλοποιήσουν τα αιτήματά μας.

Ένα από τα άμεσα αιτήματα που θέσαμε ως ΟΜΕ ήταν: Να προσληφθούν άμεσα από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. οι  92 απολυμένοι μεταλλωρύχοι  της εταιρείας Edilmac,  καθώς και το ζήτημα με τους απολυμένους συναδέλφους μας οπό τις εργολαβικές εταιρείες «Ελληνικά Λατομεία» και «Τεχνοχημική».

Για το ζήτημα αυτό πήραμε  υποσχέσεις μετά από συναντήσεις με τους υπουργούς Α. Γεωργιάδη και Κ. Σκρέκα ότι θα παρέμβαιναν άμεσα στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., έτσι ώστε να προσλάβει όλους τους απολυμένους μεταλλωρύχους. Η εν λόγω εταιρεία  έλαβε ενίσχυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (680εκ. €) από ελληνικές τράπεζες και το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να πραγματοποιήσει την επένδυση και να ανοίξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε, ότι χρησιμοποίησαν αυτό το πρόσχημα για να πάρουν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Όπως χαρακτηριστικά φώναζαν και οι απολυμένοι στις διαδηλώσεις τους: ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΠΑΞΑΝ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΑΝ!

Πέντε (5) μηνες μετά όχι μονο δεν πραγματοποιήθηκαν αυτές οι υποσχέσεις, αλλά έγιναν μόλις πρόσφατα 3 προσλήψεις  πρώην εργαζόμενων της εταιρείας «Edilmac», δημιουργώντας έτσι εμπαιγμό στους υπόλοιπους εργαζομένους που παραμένουν άνεργοι, με δικαιολογημένη την οργή τους για την αθέτηση των υποσχέσεων από τους υπουργούς της  κυβέρνησης.

Κυβέρνηση, Δημοτική αρχή και λοιποί αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα για να στηρίξουν τους απολυμένους, παρά τις επαναλαμβανόμενες πιέσεις της ΟΜΕ, του Σωματείου μας ΣΕΜΛΑ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ καθώς και από τους κατοίκους της περιοχής. (επισυνάπτεται σχετική ανακοίνωση του ΣΕΜΛΑ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ 25/4/22).

Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα σχέδια των μετόχων της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» που βολεύεται με ακόμα πιο «φθηνούς» εργαζόμενους χρησιμοποιώντας εργολαβικές εταιρείες για να υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια, μείωση μισθών και δικαιωμάτων, «εκπτώσεις» στα μέτρα πρόληψης και προστασίας της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζόμενων στα μεταλλεία. Όλες αυτές οι απολύσεις είναι ένας ακόμη κρίκος σε αυτόν τον σχεδιασμό τους, για να γίνονται τα κέρδη τους περισσότερα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση συνολικά για τον εμπαιγμό ενάντια στους απολυμένους Μεταλλωρύχους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας με την πρόσληψη όλων των απολυμένων από τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»

 

ΤΟ  Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ

Ø  Επισυνάπτεται σχετική ανακοίνωση του ΣΕΜΛΑ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ 25/4/22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου