24 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ» Ε Ρ Γ Ο Τ Α Ξ Ι Α Κ Ο

 

Άμφισσα 24/2/2021  

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ»  Ε Ρ Γ Ο Τ Α Ξ Ι Α Κ Ο  

   Συνάδελφοι, 

    Στην πρόσφατη συνάντηση του Σωματείου μας με τη διοίκηση της εταιρείας, σχετικά με την επαναφορά του προηγούμενου εργασιακού καθεστώτος, αυτή ήταν ανένδοτη στη διατήρηση του υπάρχοντος κάνοντας δύο προτάσεις:  

   Α) Να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς χωρίς το Σάββατο το απόγευμα με τα 50ευρω στην κάρτα.   

   Β) Να αποδεχθούμε ένα νέο μοντέλο όπου το 70% των εργαζομένων στην παραγωγή και στα υποστηρικτικά (αποθήκες-συνεργεία)  θα δουλεύουν με κυλιόμενο και το υπόλοιπο 30% με πενθήμερο, δίνοντας στους εργαζόμενους με κυλιόμενο 160 ευρώ στο βασικό σαν πρόσθετη παροχή, και αν η συμφωνία είναι για ένα χρόνο μια αύξηση 20% στο ποσό αυτό. 

   Γ) Αν συμφωνήσουμε σε όλα και στο θέμα του παρών στα κοιτάσματα, χωρίς καμία διεκδίκηση από την μεριά μας, σαν χάρη επειδή είναι <<καλώς>>  τότε μόνο θα δώσει 150 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους.

   Και οι δύο προτάσεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι από τον Απρίλιο του ’20 μέχρι σήμερα εργαζόμαστε  κατά παράβαση της συμφωνίας (διαβούλευσης). Και οι δυο προτάσεις διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε παραγωγικούς και μη, σε αμειβόμενους με μπόνους και μη, επίσης σε «πενταημερίτες», σε «εξαημερίτες» και σε «κυλιόμενους».  

   Εκτίμησή μας είναι ότι η εταιρεία επιθυμεί να υπάρχουν πολλά επίπεδα εργαζομένων για να μπορεί να περνάει ευκολότερα τα επόμενα στάδια του εργασιακού μοντέλου που ήδη μας έχει πεί σε προηγούμενη συνάντηση ποια θα είναι: Εργασία σε εξαήμερη βάση (όχι κυλιόμενο πενθήμερο αλλά εξαήμερο για τους περισσότερους εργαζόμενους) και με επόμενο βήμα το επταήμερο σύμφωνα με τις επιθυμίες των μετόχων της ΙΜΕΡΥΣ.  

   Για να χρυσώσει δε το χάπι μας είπε ότι όσοι θέλουν να εργαστούν με τα προηγούμενα μοντέλα θα το πράξουν σε εθελοντική βάση υπογράφοντας συμβάσεις, όταν όλοι ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο λεγόμενος εθελοντισμός για την εταιρεία. Αυτού του είδους  τον εθελοντισμό δεν τον αποδεχόμαστε. Είναι παγίδα. Είναι υπονόμευση όλων όσων κατακτήσαμε αλλά και του μέλλοντος των αυριανών εργαζομένων στο μεταλλείο, δηλαδή των παιδιών μας! Είναι σαν να ρίχνουμε στο στόμα του λύκου τους εργαζόμενους.  

   Το «δοκιμαστικό» διάστημα που μας είπε θεωρούμε ότι είναι το δόλωμα και για να κερδίσει χρόνο αλλά και για να «τσιμπήσουμε» προκειμένου να περάσει στα επόμενα στάδια, που προαναφέραμε.  

   Δεν αποδέχεται με τίποτα να ξαναφέρει το παρόν στο 51 χλμ όπως ήτανε εδώ και μισό αιώνα, αποκαλύπτοντάς μας εμμέσως ότι έχει τεράστια οφέλη από αυτό!! (Δικοί μας πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν κέρδη 20 ωρών έως  40 ωρών το μήνα για τα μακρινά κοιτάσματα. Δηλαδή μια εργάσιμη εβδομάδα παραπάνω το μήνα). Και ενώ με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζει την παραγωγή και τα κέρδη της, μας πετάει και κάποια ψίχουλα (μπόνους) για να αποδεχθούμε τον εργασιακό μεσαίωνα. Αυτοί οι υπολογισμοί καταδεικνύουν ότι ακόμη και το όποιο μπόνους δώσει είναι ελάχιστο από τα τεράστια οφέλη αυτή θα αποκτήσει από την παραπάνω δουλειά των συναδέλφων μας.  

   Επειδή όπως μας δίδαξε το πρόσφατο παρελθόν η εταιρεία μέσω της προσωρινότητας «νομιμοποιεί» τη μονιμότητα, (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) εμείς ως Σωματείο δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να τορπιλίσουμε όσα κατάκτησαν οι προηγούμενοι εργαζόμενοι στο μεταλλείο, τα σωματεία, οι αγώνες που έγιναν για 8ωρα, πενθήμερα Δευτέρα –Παρασκευή , 40ωρα κλπ.  

   Αποφασίσαμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο να απορρίψουμε τις προτάσεις της εταιρείας ως απαράδεκτες. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με δικαστική προσφυγή και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση.

   Σε περίπτωση που η εταιρεία προσπαθήσει να αποσπάσει από τα μέλη μας μια υπογραφή σε αυτά τα απαράδεκτα σενάρια που προτείνει, σας λέμε ότι δεν πρέπει να υπογράψουμε τίποτα.      




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου