25 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΕ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ

 


Αρ. πρωτ.:  199

 Αθήνα 25 Φλεβάρη 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΕ
 ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ


Η ΟΜΕ διαχρονικά δίνει τη μάχη κατά της εργασιακής ζούγκλας που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια μέσω των μνημονίων και πρόσφατα με τον «εγκλεισμό» του κορονοϊού που χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο αλλαγής εργασιακών σχέσεων και πρακτικών και επιχειρεί να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα και τις διεκδικήσεις τους.

Όπως είχαμε καταγγείλει ως ΟΜΕ κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου 4635/19 επισημάναμε ότι μεταξύ των πολλών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών διατάξεων που προέβλεπε ο Νόμος, ο Υπουργός Εργασίας κατ΄ εντολή του ΣΕΒ φρόντισε να τελειώνει και με τον θεσμό του ΟΜΕΔ, που αν και εργαλείο του κοινωνικό – εταιρισμού, ορισμένες φορές πίεζε την εργοδοτική αδιαλλαξία στη αντιμετώπιση στοιχειωδών εργατικών αιτημάτων στα πλαίσια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Δυστυχώς με όλα τα επόμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης και τις τρομοκρατικές πρακτικές εργοδοτών και δυνάμεων καταστολής επιβεβαιωθήκαμε πλήρως ότι οι εργαζόμενοι εκτός από τις υγειονομικές συνέπειες της πανδημίας (για τις οποίες πρακτικά η κυβέρνηση δεν τις αντιμετωπίζει με  ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου συστήματος υγείας), έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ιό της εργοδοτικής απληστίας που τροφοδοτείται και συντηρείται από την κυβερνητική πολιτική της στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της συμπίεσης του εργατικού κόστους και της χαλαρής εφαρμογής μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Στην ουσία με την αλλαγή της νομοθεσίας άλλαξε του ρόλου του ΟΜΕΔ και τον μετέτρεψε από μεσολαβητικό όργανο σε ένα προκλητικό όργανο εφαρμογής πολιτικής της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Τρανή επιβεβαίωση των διαπιστώσεων μας αποτελεί και η  υπ΄ αριθμ. ΠΕΝΤ 1/2021 Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ, της Πενταμελούς Επιτροπής του Αρθρ. 16 Α του Ν. 1876/90 με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της Ομοσπονδίας το αίτημα που είχε υποβάλλει από τις 22/4/2019 προς τον ΟΜΕΔ για την έκδοση Μεσολαβητικής Πρότασης και τελικά έκδοσης Διαιτητικής Απόφασης.

Το σκεπτικό που τελικά επικράτησε για την απόρριψη της προσφυγής (παρά τη διαφοροποίηση των δύο κληρωθέντων μελών του ΟΜΕΔ) ήταν ότι ο Ν. 4635/19 (Βρούτση) καταλαμβάνει αναδρομικά και την από τον Απρίλη του 2019 προσφυγή της ΟΜΕ.

Είναι φανερό ότι οι εργοδότες και γενικότερα το κεφάλαιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει συνθήκες γαλέρας και εργασιακού μεσαίωνα. Στα πλαίσια αυτά ο ΣΜΕ αντιπάλεψε λυσσαλέα κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης και μεσολάβησης.

Τι φοβόντουσαν άραγε οι εργοδότες από μια Απόφαση του ΟΜΕΔ;; Μήπως ότι ενδεχόμενα δεν θα περιείχε τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων από την ΣΣΕ 2017-19 (για την οποία έχουν προσφύγει στο ΣτΕ)) που προέβλεπαν στην αντιπρόταση τους (υποβλήθηκε μετά από το Πρακτικό Συμφιλίωσης στις 13/6/19 του Υπ. Εργασίας) ή μήπως δεν θα εξαιρούσε μια σειρά ειδικότητες ή ακόμη και την από δεκαετίες κατοχυρωμένη αργία της Αγ. Βαρβάρας.

Η ΟΜΕ με βάση την εμπειρία από την 17μηνη πίεση προς τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΣΜΕ), που είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ το 2018 με ισχύ την περίοδο 2017-2019 και η οποία με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας κηρύχτηκε υποχρεωτική από το Υπουργείο Εργασίας, δίνοντας μετά από πολλά χρόνια στον κλάδο μια ανάσα εργασιακών δικαιωμάτων με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας για την διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ.

Μετά από αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις στον ΟΜΕΔ αλλά και το «ξεσάλωμα» των εργοδοτών, η ΟΜΕ θα ανασυνταχτεί καλώντας τα Σωματεία και τις δυνάμεις της σε όλο τον κλάδο προκειμένου να ξεκινήσει τον αγώνα για να υπογραφεί ικανοποιητική Κλαδική ΣΣΕ με εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

Ταυτόχρονα η εργοδοσία με την έλλειψη κλαδικής ΣΣΕ και αξιοποιώντας τους πρόσφατα ψηφισμένους αντεργατικούς νόμους και της χουντικής έμπνευσης διατάξεις τους, σε πολλούς χώρους του κλάδου μας ασκώντας τρομοκρατία, πιέζει τους εργαζόμενους να εργάζονται όπως αυτή θα ήθελε προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη της χωρίς να αναγνωρίζει κανένα εργασιακό δικαίωμα. Για αυτό αντιπαλεύουμε και θα καταργήσουμε στην πράξη κάθε «νόμο» που βοηθάει τους εργοδότες να πλουτίζουν σε βάρος των εργαζομένων που με πολλές θυσίες ακόμη και με θανάτους εν ώρα καθήκοντος από τα ελλιπή μέτρα προστασίας, παράγουν όλο τον πλούτο.

Οι συνάδελφοι μας που στην Φωκίδα, στην Βοιωτία, την Εύβοια, την Χαλκιδική, την Νάξο, την Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, δίνουν καθημερινά την μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά, το μεροκάματο, τα ωράρια, τις συνθήκες δουλείας και την υγιεινή και την ασφάλεια καλούνται τώρα στην κορυφαία μάχη της υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ ενώ παράλληλα εκφράζουν την συμπαράσταση τους σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται μέσα από τα Σωματεία τους. Ιδιαίτερα εντείνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που εδώ και ενάμιση χρόνο δίνουν ανένδοτη μάχη για να μην ξεπουληθεί η στρατηγική αυτή εταιρεία, πολύτιμη για την ανάπτυξη του τόπου, ανάπτυξη για την οποία κόπτονται οι κυβερνώντες, σε κοράκια, αλλά και να διαφυλάξουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και υπογραφή ΣΣΕ. για να μην είναι στον αέρα και χωρίς ΣΣΕ.

Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός από τον ΣΜΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και στα πλαίσια αυτά καλούμε τα «επίσημα» θεσμικά όργανα του κράτους που στην ουσία κατάργησαν τον ρόλο του ΟΜΕΔ να πάρουν θέση για την απαράδεκτη Απόφαση Διακοπής της Διαιτητικής διαδικασίας.

Θα απαντήσουμε στην προσπάθεια του ΣΜΕ για επιβολή συνθηκών εργασίας του περασμένου αιώνα σε αγαστή συνέργεια με τους κυβερνώντες με ποικιλόμορφες και διαρκείς κινητοποιήσεις σε όλους τους χώρους του κλάδου μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου