23 Μαΐου 2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΕ Δημήτρη Μπάτη

 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΕ

Δημήτρη Μπάτη



Αγαπητοί προσκεκλημένοι, ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και μας τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ :

«ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ  ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ με ΑΦΟΡΜΗ τις εξελιξεισ ΣΤΗΝ ΛΑΡΚΟ»

που συν-οργάνωσε η ΟΜΕ  σε συνεργασία με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς έρευνας και εκμετάλλευσης του Ορυκτού Πλούτου της χώρας.

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στην Έρευνα και Παραγωγή στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών, με πλήρη συναίσθηση του ρόλου και της δυνατότητας συμβολής τους στην ανάπτυξη του τόπου, πήραμε την πρωτοβουλία μέσω των  συλλογικών μας φορέων να επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων, που σχετίζονται με το αντικείμενο.

Η ημερίδα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η ΛΑΡΚΟ, μια στρατηγικής σημασίας μεταλλευτική δημόσια επιχείρηση, οδηγήθηκε από την κυβέρνηση στην πλήρη απαξίωση και τελικά στο κλείσιμο της, απολύοντας όλους τους εξειδικευμένους εργαζόμενους της, σε μια περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση των προϊόντων όπως σιδηρονικελίου, νικελίου, κοβαλτίου και σπανίων γαιών αυξάνεται αλματωδώς.

Τόσο η αυξημένη διεθνώς ζήτηση πρώτων υλών όσο και η ελλειμματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρώτες ύλες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την εντατικοποίηση της Έρευνας για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και αξιοποίηση Ορυκτών Πόρων καθώς και την διαχείριση των υπαρχόντων μεταλλευτικών αποθεμάτων.

Στόχος της Ημερίδας είναι η προώθηση μιας ανάπτυξης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι ο Ορυκτός της Πλούτος και το πλούσιο ποικιλόμορφο περιβάλλον της (που κατά τη γνώμη μας είναι η ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ), για την αξιοποίηση και διαχείρισή τους προς όφελος του λαού. Μιας ανάπτυξης στην οποία οι επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς καλούνται και πρέπει να παίξουν ουσιαστικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου