30 Μαρτίου 2023

ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων

 

 



 

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: Για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων

  

Το επάγγελμα του μεταλλωρύχου είναι από τα πιο δύσκολα, ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα. Παρά την αποδεδειγμένα επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό εργασία, στους χώρους εργασίας απαξιώνεται συχνά η ανθρώπινη ζωή για να εξυπηρετούνται τα κέρδη των ομίλων που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας.

Ο μηχανισμός ελέγχου των μεταλλευτικών εξορύξεων, η επιθεώρηση μεταλλείων, έχει επί της ουσίας διαλυθεί. Για το τμήμα της νοτίου Ελλάδας, που περιλαμβάνει τη Στερεά, την Πελοπόννησο, όλα τα νησιά του νότιου Αιγαίου και την Κρήτη υπάρχουν μόλις δύο υπάλληλοι. Ενώ για το τμήμα της Βορείου Ελλάδας έχουν απομείνει μόλις 4 υπάλληλοι. Αυτές οι επιθεωρήσεις για να καλύψουν στο ελάχιστο τις ανάγκες ελέγχου θα πρέπει να στελεχωθούν τουλάχιστον με 50 υπαλλήλους, να δημιουργηθούν παραρτήματα σε περιοχές με έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως σε Χαλκιδική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Δράμα κλπ. Να γίνονται τακτικοί, ουσιαστικοί και απροειδοποίητοι έλεγχοι για την τήρηση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

Για να μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα τους ελέγχους θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες παραχωρήσεις των απαιτούμενων πόρων για τις δαπάνες μετάβασης και διαμονής.

Απόρροια της κατάστασης που επικρατεί είναι να φτάνουν σε σημείο να κάνουν ελέγχους 9 μήνες μετά από την επίδοση καταγγελιών των σωματείων, την στιγμή που   κάθε 15 μέρες υπάρχει ένα σοβαρό περιστατικό, έως και θανατηφόρο, σε μεταλλεία και λατομεία της χώρας.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να στελεχωθούν πλήρως οι υφιστάμενες επιθεωρήσεις Μεταλλείων και να ιδρυθούν νέες, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες για ουσιαστικούς και ποιοτικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας, ώστε να προληφθούν και να εξαλειφθούν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι και ασθένειες,

- Να καλύπτονται τα έξοδα των επιθεωρητών για να κάνουν απρόσκοπτα την δουλειά τους.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Καραθανασόπουλος Νίκος

 Κομνηνάκα Μαρία

     Λαμπρούλης Γιώργος

                                                                                            Μαρίνος Γιώργος

                             Παπαναστάσης Νίκος

                                                                                            Στολτίδης Λεωνίδας                  

                                                                                         Συντυχάκης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου