14 Δεκεμβρίου 2022

Επιστολη ΟΜΕ προς Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου

 


Αρ. πρωτ: 481                                                                                                       Αθήνα, 14 Δεκέμβρη 2022

                            

Προς: Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου

   

Κοινοποίηση: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα   

                            Υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη.

                            Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τσακλόγλου.

                            Γραφείο Πρωθυπουργού.

                            Πολιτικά κόμματα.

                           ΓΣΕΕ.

                            Σωματεία του κλάδου

                   

 

Κύρια Σδούκου,

η Ομοσπονδία μας προκειμένου να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου μας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με όλα τα πολιτικά κόμματα και τα αρμόδια Υπουργεία Π.ΕΝ. και Εργασίας.

Στην τελευταία χθεσινή συνάντηση που είχαμε στις 13.12.2022 στο  Υπουργείο Εργασίας με την Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του Υπ. Εργασίας κ. Στρατινάκη, την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Καρασιώτου και τον Γενικό Διευθυντή κ. Αγραπιδά,  θέσαμε  το ζήτημα επαναφοράς των ορίων συνταξιοδότησης στους Μεταλλωρύχους που εργάζονται στις υπόγειες στοές. Υπενθυμίζουμε ότι χωρίς μελέτη αυξήθηκαν με νόμους προηγουμένων ετών και ειδικά για τους προσληφθέντες μετά το έτος 1992 τα όρια από 15ετη προϋπηρεσία και ηλικία 50 ετών για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 57 έτη που πρακτικά σημαίνει ότι ένας νεοεισερχόμενος εργαζόμενος στην αγορά εργασίας, για να συνταξιοδοτηθεί στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, πρέπει να απασχοληθεί κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες για τουλάχιστον 35 χρόνια.

Το γεγονός αυτό ξεπερνά κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής  με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή και την ποιότητα αυτής του υπογείτη μεταλλωρύχου, όχι μόνο κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης  αλλά και κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Από το Υπ. Εργασίας αφού  κατανοήθηκε το δίκαιο του αιτήματος μας προτάθηκε για την συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων που ανήκουν στα “υπερβαρέα” επαγγέλματα να απευθυνθούμε σε εσάς προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά ώστε να διαβιβάσετε εισήγηση προς το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για σχετική νομοθετική ρύθμιση και να διορθωθεί η αδικία για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Δεδομένου ότι βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε- οι εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες σε ολόκληρη την επικράτεια και μεταφέροντας το αίτημα των εργαζομένων σε υπόγειες στοές, ζητάμε όπως ορίσετε μια συνάντηση προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το παραπάνω ιδιαίτερο θέμα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου