14 Δεκεμβρίου 2022

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 13/12/2022

 


Αρ. πρωτ: 480                                                                                                                                  Αθήνα, 14 Δεκέμβρη 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

 

Σε συνέχεια των επαφών της ΟΜΕ με όλα τα πολιτικά κόμματα και τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου, την Τρίτη 13/12/2022 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου κ. Στρατινάκη, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Καρασιώτου και του Γενικού Διευθυντή Εργασιακών, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία κ. Αγραπιδά.

Έγινε από την ΟΜΕ εκτενής πληροφόρηση για το θέμα των απολύσεων 92 εξειδικευμένων μεταλλωρύχων από την εργολαβική εταιρεία EDILMAC της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Ενημερώθηκαν επίσης για τα δεδομένα που κάνουν ιδιαίτερη και προκλητική την ομαδική αυτή απόλυση τη στιγμή που στη νέα επενδυτική συμφωνία με το ελληνικό κράτος, η εταιρία ενώ δεσμεύεται για νέες  προσλήψεις ,όχι μόνο δεν τις υλοποιεί αλλά προκλητικότατα προχωράει σε απολύσεις. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία χρηματοδοτείται με πολλά εκατομμύρια ευρώ από ελληνικές τράπεζες, για την παραπέρα ανάπτυξη της επένδυσης όπως λένε, χρήματα που θα καλεστεί να τα πληρώσει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός.

Μεταφέραμε την πολιτική βούληση που εκφράστηκε μέχρι στιγμής από τους Υπουργούς Π.ΕΝ. κ. Κ. Σκρέκα και Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη, για πίεση προς την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε προκειμένου να προσληφθούν οι 92 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την EDILMAC, αφού το μεταλλευτικό έργο που παρείχαν θα συνεχίσει να πραγματοποιείται. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες κατανόησαν το δίκαιο του αιτήματος και μάλιστα η κ. Στρατινάκη πρότεινε στο πλαίσιο αυτό να ελέγξει τα αρχεία από τις απολύσεις των εργαζομένων με προοπτική να γίνει επικοινωνία με την Ελληνικός Χρυσός ώστε τουλάχιστον να προσληφθούν αν όχι στην ίδια την εταιρεία σε αντίστοιχη εργολαβική! Η ΟΜΕ αντέτεινε ότι είναι αντίθετη στην πρακτική των εργολαβικών εταιρειών αλλά αναμένει την παρέμβαση του Υπ. Εργασίας, που θα μπορούσε να βοηθήσει στο αίσιο τέλος του ζητήματος.

Θίξαμε το ζήτημα της επαναφοράς των ορίων συνταξιοδότησης στους Μεταλλωρύχους που εργάζονται στις υπόγειες στοές,  που από 15ετη προϋπηρεσία και ηλικίας 50 ετών που θεμελίωναν σύνταξη, για τους νέους ασφαλισμένους πήγε στα 57 έτη με κίνδυνο αυτοί οι συνάδελφοί μας  και λόγω των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας το πιο πιθανό να μην προλάβουν καν να συνταξιοδοτηθούν Το αίτημα αφορά μικρό αριθμό ασφαλισμένων οι οποίοι δεν προλαβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις να φθάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης λόγω επιπλοκών στην υγεία τους από την πολύχρονη εργασία στις ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες υπογείων στοών. Η κ. Καρασιώτου κατανόησε το δίκαιο του αιτήματος αλλά διαδικαστικά ζήτησε να απευθυνθούμε στην Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΝ, προκειμένου να την ενημερώσουμε αναλυτικά και να συντάξει μια εισήγηση προς το Υπουργείο Εργασίας ώστε να προωθηθεί σχετική  νομοθετική ρύθμιση, για τους εργαζόμενους σε υπόγειες στοές. Η ΟΜΕ θα επιχειρήσει το συντομότερο να συναντηθεί με την Γεν Γραμματέα του ΥΠΕΝ για το εν λόγω ζήτημα.

Για το μεγάλο θέμα της ΛΑΡΚΟ τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα και προβλήματα των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις.

Τέλος καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου,  να είναι σε ετοιμότητα και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του Σάββατου 17 Δεκέμβρη, για να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, να δυναμώσουμε τους αγώνες μας για να επιβάλλουμε τα δίκαια αιτήματα μας.

Μέλη του ΔΣ της ΟΜΕ θα βρίσκονται την Δευτέρα 19/12 στα δικαστήρια αλληλέγγυοι στον συνάδελφό μας Βάλσαμο Συρίγο που «κατηγορείται» για την αλληλέγγυα δράση του κατά των πλειστηριασμών λαϊκής οικογένειας πρώτης κατοικίας.

Ο Αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων δεν θα περάσει!

Το Δ.Σ. της ΟΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου