18 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΩΝ ΑΝΥΨΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ (CLARK)

 


Αρ. πρωτ:   454                                                                                                                    Αθήνα 17 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ

ΤΩΝ ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΩΝ ΑΝΥΨΩΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ (CLARK)

 

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ψήφιση στην Βουλή νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει την κατάργηση, του χειρισμού ανυψωτικών μηχανημάτων έργου ( έως 2,5 τόνους) ειδικότητας 2 (clark) από αδειούχους χειριστές -όπως προβλέπει το ΠΔ 113/2012- επιτρέποντας τον χειρισμό και από ανειδίκευτους εργάτες….(!) που σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας τους θα είναι εκτεθειμένοι σε πολλαπλάσιο κίνδυνο ενώ  παράλληλα θα τους χρεωθεί και η ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος..

 Στον κλάδο μας απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι με την συγκεκριμένη ειδικότητα, οι οποίοι  με την εμπειρία τους προσπαθούν με τον χειρισμό των μηχανημάτων αυτών να εργάζονται με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Είναι φανερό ότι με αυτή την επικίνδυνη ρύθμιση θα έχουμε αυξημένα ατυχήματα πιθανόν και θανατηφόρα. Χωρίς να μελετηθεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματος το αρμόδιο Υπουργείο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα εργοδοτών, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία τους, βάζει σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα στέλνει στην ανεργία χιλιάδες αδειούχους χειριστές της ειδικότητας 2. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις συνολικά της εργοδοσίας προκειμένου να απαλλαγεί και από δικαιώματα που αφορούν σε άλλες κατηγορίες μηχανημάτων.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα και να λάβει πρόσθετα μέτρα ,από τα δεκάδες εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα, ειδικά στον κλάδο μας, από την μη εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε συνδυασμό με την Κυβερνητική απαξίωση των ελεγκτικών κρατικών μηχανισμών, επιδεινώνει την κατάσταση με ρυθμίσεις που στην ουσία οδηγούν σε δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτό το αίσχος και να περάσουμε συνολικά στην αντεπίθεση σε αγώνα για προασπίσουμε την ζωή μας και τις ανάγκες μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ CLARK ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΔΕΙΟΥΧΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ.

 


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου