14 Σεπτεμβρίου 2022

H ΟΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

 


Αρ. πρωτ.:   436                                                                                                                                    Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

H ΟΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΩΝ 92 ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

 

Η ΟΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ αντιτίθεται στην απόλυση των 92 συναδέλφων μας Μεταλλωρύχων που εργάζονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όπου εκμεταλλεύεται την εξόρυξη η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.». Η εταρεία  αναθέτει εργολαβικά σε διάφορες εταιρείες την εξόρυξη, όπως με την πολυεθνική ΕDILMAC η οποία, εν μια νυκτί έσπασε την σύμβαση με την αναθέτουσα εταιρεία και πετάει στο δρόμο 92 εργαζομένους στην ανεργία.

Ο τρόπος που «συνεργάζονται» οι εταιρείες μεταξύ τους, με ευθύνη του επίσημου κράτους, με βάση την νομολογία και τις συμφωνίες που γίνονται για να λειτουργήσουν δημιουργούν καταστάσεις ανεξέλεγκτης εργασιακής ζούγκλας.  Έτσι καταλήγουν να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες βγάζοντας όλη την σκληρή δουλειά στα μεταλλεία με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα με το ναμένουν στην ανεργία.

Αντί για 3000 και πλέον νέες θέσεις εργασίας που έταζαν, τώρα οι εργαζόμενοι βιώνουν νέες απολύσεις, που από ότι φαίνεται δεν θα είναι οι μόνες. Ταυτόχρονα οι χρηματοδοτήσεις «πάνε και έρχονται» (680 εκ. ευρώ χρηματοδότηση), αλλά από την άλλη απολύουν Μεταλλωρύχους για να μειώσουν το εργατικό κόστος.

 Απαιτούμε να μην απολυθεί κανείς από το έργο, να διασφαλιστούν άμεσα και συγκεκριμένα όλες οι θέσεις εργασίας και να απορροφηθούν στην εταιρεία ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η οποία και είναι η κύρια υπεύθυνη για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ να πάρουν θέση υπέρ των εργαζομένων και να ασκήσουν Κοινοβουλευτικό έλεγχο .

Καλούμε επίσης όλα τα Σωματεία του κλάδου μας, όλο το Εργατικό Κίνημα, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίξουν τον Αγώνα των συναδέλφων απολυμένων Μεταλλωρύχων.

 

Καλούμε τα Μ.Μ.Ε να προβάλουν τον αγώνα μας

 

                                                                   ΤΟ  Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ

 Επισυνάπτονται τα 2 Δ.Τ. του ΣΕΜΛΑ:

 12/9/202213/9/2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου