16 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Με τις πλάτες της κυβέρνησης οι απολύσεις 92 εργαζομένων από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής (VIDEO)

 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με τις πλάτες της κυβέρνησης οι απολύσεις 92 εργαζομένων από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής (VIDEO)

Πλήρη κάλυψη στην εργολαβική, αλλά και τη μητρική εταιρεία παρείχε ο υφ. Εργασίας απαντώντας στον Λ. Στολτίδη

Να επαναπροσληφθούν οι 92 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν από την εργολάβο εταιρεία «Edilmac», έπειτα από σχετική συμφωνία με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για τη λήξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

Σε πλήρη κάλυψη της εργοδοσίας, τόσο της μητρικής όσο και της εργολαβικής εταιρείας, προχώρησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, δηλώνοντας πως ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε καμία κοινοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές για τις ομαδικές απολύσεις, παρότι αυτές έχουν ανακοινωθεί στους εργαζόμενους.

Ο Λ. Στολτίδης κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει στο έλεος των εργοδοτών και πετιούνται στο δρόμο οι εργαζόμενοι, την ώρα που η εργοδότρια εταιρεία έχει μεγάλα κέρδη, ενώ προωθείται ο δανεισμός της από τράπεζες, αλλά και η επιδότησή της από το Ταμείο Ανάκαμψης με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, τόνισε πως η «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσε την έγκριση νέας χρηματοδότησης (ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ) από ελληνικές τράπεζες για την ανάπτυξη του έργου της στις Σκουριές Χαλκιδικής και ενώ τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται στα μεταλλεία Κασσάνδρας πωλούνται σε τιμές ρεκόρ.

Κατήγγειλε ακόμα πως οι απολύσεις έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων απολύσεων εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός», καθώς και των αποτυχημένων προσπαθειών της επιχείρησης για ποινικοποίηση της δράσης των εργαζομένων μέσα από τα Συνδικάτα τους και της υπογραφής νέας άθλιας επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Ο υπουργός από την πλευρά του ανέφερε πως θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις, γεγονός καθόλου ενθαρρυντικό για τους εργαζόμενους, αφού δεν προβλέπεται η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ενώ απέφυγε να απαντήσει και στο αίτημα για την πρόσληψη των 92 εργαζομένων από την «Ελληνικός Χρυσός», παρότι αυτή συνεχίζει τις δραστηριότητές της και θα εισπράξει ζεστό χρήμα και από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Την ανάγκη να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, από κοινού με τους κατοίκους της περιοχής, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Λεωνίδας Στολτίδης, καταγγέλλοντας παράλληλα και τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων που παραδίδουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας στα μονοπώλια και το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της οικονομίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου