16 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΕΜΛΑ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ 16/9/2021

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΔΡΑ:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ:6948087526,                                                          e-mail:synd.metalleiwn.latomeiwn@gmail.com

https://www.facebook.com/synd.metalleiwn.latomeiwn

Ημερομηνία δημ.: 16-09-2021

 

Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η απόλυση του Προέδρου του Σ.Ε.Μ.ΛΑ. και μέλους του Δ.Σ. της Ο.Μ.Ε.

Ο κ. Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην απάντησή του για την απόλυση επιβεβαίωσε ορισμένα γεγονότα και καταγγελίες του Συνδικάτου, χωρίς όμως να πάρει σαφή θέση και να δεσμευτεί να πράξει τα δέοντα ώστε να ανακληθεί η τρομοκρατική-συνδικαλιστική απόλυση. Εν ολίγοις μας παρέπεμψε στην Επιθεώρηση Εργασίας και στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι το υπουργείο εργασίας είναι αναρμόδιο.

Μας παρέπεμψε δηλαδή στην επιθεώρηση εργασίας η οποία έχει υποβαθμιστεί και υποστελεχωθεί, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ώστε να μην μπορεί να ελέγξει και να επιβάλλει στους εργοδότες την νομιμότητα, έστω και αυτών των ελάχιστων κατακτήσεων που έχουμε σε νομικό επίπεδο (Ήδη το πόρισμα της Επιθεώρησης μας δικαιώνει αφού συστήνει στην επιχείρηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να ανακαλέσει την απόλυση. Ποιος όμως αφού δεν συμμορφώνονται, θα τους αναγκάσει?). Χαρακτηριστικό είναι, ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος ακόμη δεν έχει έρθει να ελέγξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι μεταλλωρύχοι στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής ύστερα από 9 μήνες καταγγελιών μας. Αφήνοντας έτσι στην προκειμένη περίπτωση την εταιρεία «EDILMAC» ανενόχλητη να καταπατά τους κανόνες ασφαλείας (με την ανοχή και εν γνώση της εκμεταλλεύτριας εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ») θυσιάζοντας καθημερινά τη ζωή και την υγεία των μεταλλωρύχων.

Έτσι από τη μία ως Υπουργείο Εργασίας και Κυβέρνηση νομοθετούν μία σειρά νόμων που στρέφονται κατά των εργαζόμενων, λύνοντας παράλληλα τα χέρια στους εργοδότες να κάνουν «ότι θέλουν» και από την άλλη δηλώνουν ανύμποροι να επέμβουν λέγοντας ότι υπάρχει η δικαιοσύνη να τηρήσει τους νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει (οι οποίοι απαλλάσουν τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση της επαναπρόσληψης).

Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας και την Κυβέρνηση, να σταματήσουν να «νίπτουν τας χείρας τους» για το νομοθετικό πλαίσιο που οι ίδιοι δημιούργησαν και να παρέμβουν άμεσα ώστε να ανακληθεί η απόλυση.

Συνάδελφοι, η απόλυση του Προέδρου του Σ.Ε.Μ.ΛΑ. είναι η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νέο νόμο έκτρωμα (4808/2021) και ανοίγει τον «ασκό του αιόλου» για να απολύουν ανεμπόδιστα (και με τη σφραγίδα του κράτους) οι εργοδότες όποιον συνδικαλιστή, εργαζόμενο διεκδικεί καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας. Με αυτήν την ενέργεια (χρησιμοποιώντας ως «λαγό» την εταιρεία «EDILMAC») θέλουν οι μεγαλοεργοδότες να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να ξεμπερδέψουν με τα σωματεία, να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς και να απολύουν οποιονδήποτε διεκδικεί.

Για αυτό το λόγο συνάδελφοί σας καλούμε όλους σε ετοιμότητα για τα ακόμη χειρότερα που μας ετοιμάζουν.

Έχουν σχέδιο να μας τα πάρουν όλα. Μπορεί όλα να φαίνονται μαύρα γύρω μας συνάδελφοι και ότι συνεχώς θα χάνουμε προηγούμενα δικαιώματα και κατακτήσεις, όμως δεν είναι έτσι. Μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι να γυρίσουμε το παιχνίδι, να τους βάλουμε φρένο, να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν θα τους το επιτρέψουμε!

Το Συνδικάτο μας είναι εδώ για να υπερασπιστεί και το τελευταίο εργασιακό δικαίωμα κάθε εργαζόμενου. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία των μεταλλείων Κασσάνδρας να συμπορευτούμε στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων! Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές σε αυτή την κατάσταση.

Καλούμε σε συντονισμό της δράσης μας και τα υπόλοιπα Διοικητικά Συμβούλια των εργατικών σωματείων των μεταλλείων Κασσάνδρας για να ενώσουμε επιτέλους τις δυνάμεις μας απέναντι σε αυτούς που θέλουν να τσακίσουν τα δικαιώματά των εργαζόμενων, των μεταλλωρύχων.

Προτείνουμε συνάντηση όλων των εκλεγμένων μελών των Δ.Σ. των Σωματείων, για να επιτευχθεί ο συντονισμός, με προτεινόμενη ημερομηνία στις 28/09/2021 ημέρα Τρίτη στις 17:30 στο Στρατώνι στο “Paraty, εκτός αν υπάρχει άλλη πρόταση για την ημερομηνία της συνάντησης που να διευκολύνει τη συμμετοχή. Σας περιμένουμε όλους.

Είμαστε όλοι μεταλλωρύχοι και απαιτούμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διχάσει.

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ!

Με εκτίμηση το Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ.ΛΑ.

Ο Πρόεδρος                                                                                                      Ο Γεν.Γραμματέας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου