16 Ιουλίου 2024

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ: Δεν θα επιτρέψουμε «νέα Τέμπη»! Όλοι μαζί, θα στηρίξει ο ένας τον άλλον και θα τα καταφέρουμε! Για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Δεν θα επιτρέψουμε «νέα Τέμπη»! Όλοι μαζί, θα στηρίξει ο ένας τον άλλον και θα τα καταφέρουμε! Για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ

«Είμαστε εδώ, όρθιοι. Συνεχίζουμε τον αγώνα για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, για τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, για να μην ερημώσει ο τόπος μας». Με αυτό το ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι συνάδελφοι τους, οι βιοπαλαιστές και ο λαός της Λοκρίδας, αύριο Τετάρτη 17 Ιούλη, απεργούν και δίνουν μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 πμ, στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα.

Προκλητικά και εκδικητικά η κυβέρνηση πέταξε στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειες τους χωρίς καμία διασφάλιση τους, έχοντας την εγκληματική ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που οδήγησαν οι σχεδιασμοί της. Συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος τους και σε βάρος ολόκληρων περιοχών. Οι σχεδιασμοί της άφησαν κουφάρι το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις μιας στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας, χωρίς εργαζόμενους, χωρίς ζωή και μέλλον. Χωρίς ουσιαστική φύλαξη, χωρίς καμία διασφάλιση των επικίνδυνων υλικών και πρόληψη αποφυγής του κινδύνου πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος. Οδηγούν σε μαρασμό δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις που ζούσαν και ανέπνεαν από τη ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ όμως, οι οικογένειές τους, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι της Λοκριδας με τα σωματεία και τους συλλόγους τους, δεν το βάζουν κάτω. Οργανώνουν την αντίσταση τους και σε αυτή την φάση των εξελίξεων και του αγώνα. Ενωμένοι και με αποφασιστικότητα ετοιμάζονται να στείλουν μία ακόμη μαζική και δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση, στέλνοντας παράλληλα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο πού γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε».

Ξανά και σήμερα στην πύλη

Με ψηλά το κεφάλι, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι γυναίκες, τα παιδιά τους, συγκεντρώθηκαν σήμερα το βράδυ στην πλατεία του οικισμού της Λάρυμνας, δείχνοντας την αποφασιστικότητα τους να μπουν ακόμη πιο δυνατά σε αυτή τη νέα φάση του αγώνα, να συνεχίσουν ακούραστα την καθημερινή πάλη για τις νέες ανάγκες που προκύπτουν.

Στάθηκαν απέναντι από το κλειστό και άδειο που εργαζόμενους εργοστάσιο, στην πλατεία που έσφυζε από ζωή σε κάθε αλλαγή βάρδιας. Εκεί που οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονταν για ένα τσιγάρο και καφέ πριν αναλάβουν δουλειά ή για μία μπύρα να σβήσουν την κάψα από τα καμίνια στο τέλος της βάρδιας. Έδειξαν ότι όχι μόνο είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια, αλλά και να μην αφήσουν να σβήσει η φλόγα της ΛΑΡΚΟ στην καρδιά τους, να μη χαθούν οι δεσμοί των εργατών που έγιναν ακόμη πιο ισχυροί αυτά τα 4,5 χρόνια του ηρωικού αγώνα.

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά μέλος ΠΓ της ΚΕ και στο οποίο συμμετείχαν επίσης τα μέλη της ΚΕ Κώστας Μπάτσικας και Κώστας Μπασδέκης.

Τα αγωνιστικά τραγούδια που ακούγονται από τα ηχεία σπάνε τη σιωπή του άδειου εργοστασίου. Δίνουν κουράγιο και δύναμη στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, ανεβάζοντας το αγωνιστικό φρόνιμα για τη μεγάλη αυριανή απεργιακή συγκέντρωση αλλά και για τη συνέχιση του αγώνα.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένους εργαζόμενους, τις οικογένειες τους, τους εκπροσώπους συνδικάτων και τους λαϊκούς ανθρώπους που για ακόμη μία φορά βρέθηκαν στο πλευρό τους, ο Παναγιώτης Πολίτης, τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, την κινητοποίηση και συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας, αλλά και για την εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητα τους και όλοι μαζί να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα, με νέα ορμή και όπλο την πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει.

Από τα ξημερώματα στις πύλες

Μετά από 6 δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας στο εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ μπήκε λουκέτο. Οι εργάτες πετάχτηκαν στο δρόμο, οι πύλες σφραγίστηκαν και μια ολόκληρη περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με το μαρασμό.

Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας οι κλειστές πύλες, η άδεια πλατεία που άφηναν τα αυτοκίνητά τους οι εργαζόμενοι, οι έρημοι δρόμοι προκαλούν θλίψη και οργή. Τα λεωφορεία σταμάτησαν να πηγαινοέρχονται, οι βάρδιες έπαψαν αλλάζουν, στα πόστα που οι εργάτες «έκαναν το χώμα ατσάλι» επικρατεί η νεκρική σιωπή που επέβαλαν η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το μόνο παρήγορο, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο απέναντι σε αυτές τις εικόνες θλίψης και οργής είναι ο αγώνας, η αποφασιστικότητα και η αντοχή των εργαζομένων. Από τα ξημερώματα σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συγκεντρώθηκαν στην πύλη των οχημάτων, έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, που η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης το κατάντησε άψυχο κουφάρι. Υπερασπίστηκαν τις οικογένειες που μένουν στον οικισμό από την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και τον κίνδυνο εκδήλωσης ατυχήματος στις αφύλακτες εγκαταστάσεις, στέλνοντας παράλληλα του μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα. Οι εργαζόμενοι, ανά ομάδες, παρέμειναν εκεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ομάδες εργαζομένων ανέλαβαν και την βραδινή ετοιμότητα.

Επίσης εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μαζί με το Σωματείο συγκεντρώθηκαν σήμερα και έξω από τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων στο Άγιο Ιωάννη Βοιωτίας, δείχνοντας με τη σειρά τους ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα για τις ζωές και τον τόπο τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων της περιοχής και του Εργατικού Κέντρου Λαμίας που μαζί με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, όργωσαν και χθες τα ΛΑΡΚΟχωρια και τους χώρους δουλειάς της περιοχής, καλώντας σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία και σε κάθε αγωνιστικό κάλεσμα.

Θερμή υποδοχή

Για ακόμη μία φορά τα κλιμάκια των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των εκπροσώπων των συνδικάτων της περιοχής, που ξεχύθηκαν στους χώρους δουλειάς, τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Λοκρίδας καλώντας σε ξεσηκωμό και μαζικής συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, έγιναν δεκτά με θέρμη, ενθουσιασμό και λόγια στήριξης και δύναμης.

Και σήμερα, το κάλεσμα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, των συλλογών και λαϊκών φορέων της Λοκρίδας να «παγώσουν» στην αυριανή γενική απεργία όλοι οι χώροι δουλειάς και να βουλιάξει ο οικισμός της ΛΑΡΚΟ από το πλήθος των απεργών, διαμηνύθηκε πλατιά. Σε κάθε βήμα τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους εκπροσώπους των συνδικάτων και φορέων συνόδευαν λόγια στήριξης και συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση. Οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, οι κάτοικοι στα χωριά έδιναν και έπαιρναν κουράγιο από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Συζητούσαν για τις εξελίξεις και την ανάγκη παραπέρα συντονισμού και κλιμάκωσης του κοινού αγώνα για να μην μαραζώσει ο τόπος τους.

Κάλεσμα ξεσηκωμού και αγώνα

«Ήρθε η ώρα, ξεσηκωμός. Γενική απεργία στη Λοκρίδα, την Τετάρτη 17 Ιούλη. Όλοι στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στις 10.30 π.μ.», είναι το αγωνιστικό κάλεσμα που απευθύνουν Σωματεία και μαζικοί φορείς της Λοκρίδας, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Στο κοινό κάλεσμα για ξεσηκωμό ολόκληρης της περιοχής ενάντια στις απολύσεις και το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, τα Σωματεία και οι φορείς του λαϊκού κινήματος της Λοκριδας, τονίζουν ότι η γενική απεργία της Τετάρτης 17 Ιούλη είναι μια πρώτη απάντηση στην βόμβα που ρίχνει η κυβέρνηση στα χωριά τους και καλούν να «παγώσουν» όλοι οι χώροι δουλειάς, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες, με αίτημα να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι την μεταβίβαση της στον νέο ιδιοκτήτη.

«Η Κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα, απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και ενεργοποιεί το κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος.

Θα αντέξουμε και στην νέα φάση του αγώνα. Όλοι μαζί για να μη μείνει κανένας μόνος του. Για να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Εδώ θα μας βρουν οι νέοι ιδιοκτήτες, όλους μαζί», τονίζουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, τα συνδικάτα και οι φορείς της Λοκρίδας και προσθέτουν:

«Η απόφαση απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων, απελευθέρωσε τη νομική κάλυψη των εργαζομένων που υπερασπίζονται την ασφάλεια αποφυγής βιομηχανικούς ατυχήματος και την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα εξοπλίζει νομικά τον Ειδικό Διαχειριστή να πράξει ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που κλείνει την ΛΑΡΚΟ πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και πετά στα σκουπίδια της απαξίωσης 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έρχονται δύσκολες μέρες για όλους μας. Μετά από την απόλυση των εναπομεινάντων 600 εργαζομένων, το εισόδημα στην περιοχή μας θα μειωθεί σε μία νύχτα από 750.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, σε 250.000 ευρώ. Η αύξηση της ανεργίας θα συρρικνώσει εκ νέου τα μεροκάματα. Την ώρα που η Κυβέρνηση θα κάνει διακοπές, οι πλατείες των χωριών μας θα γεμίσουν ανέργους, αλλά τα καφενεία θα είναι είτε άδεια, είτε θα γράφουν βερεσέ, η απόγνωση για το πως θα σπουδάσουν τα παιδιά μας, πως θα βγάλουμε πέρα την ακρίβεια και τα δάνεια θα μας πνίγει.

Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουν την πιο δυναμική απάντηση ενότητας και αποφασιστικότητας. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας».

Σημειώνουν ότι η αυριανή γενική απεργία στη Λοκριδα είναι μία πρώτη απάντηση «με αίτημα να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι την μεταβίβαση της στον νέο ιδιοκτήτη» και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής αναφέροντας:

«Υπηρεσίες του δήμου, εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες, στα σούπερ μάρκετ, στην ΕΖΑ, την Atlas TAPES, τον Τσακίρη κ.α., στις αμμοβολές, μαγαζάτορες, ελεύθεροι επαγγελματίες, οικοδόμοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι, γυναίκες νέοι και παιδιά, όλοι μαζί απεργούμε και με την συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να παραμείνουν στις εργασίες τους μέχρι να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα.

Δεν θα επιτρέψουμε “νέα Τέμπη”. Όλοι μαζί, θα στηρίξει ο ένας τον άλλον και θα τα καταφέρουμε! Για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ».

Το κοινό κάλεσμα ξεσηκωμού και μαζικής συμμετοχής στην γενική απεργία και συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ υπογράφουν:

Σωματεία εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης, Σωματείο Εργαζομένων ΕΖΑ, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Φθιώτιδας, Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, Σωματείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης, Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης, Σωματείο Συνταξιούχων Μαρτίνου, Σωματείο Συνταξιούχων Λάρυμνας, Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Σωματείο Χειριστών ΛΑΡΚΟ.

Λεωφορεία

Αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκονται και σε αυτή τη νέα φάση του αγώνα τα σωματεία και φορείς από ολόκληρη τη Στερεά και Εύβοια, στηρίζοντας τη σημερινή γενική απεργία στη Λοκρίδα και συμμετέχοντας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Εργατικά Κέντρα της Στερεάς και Εύβοιας απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό της Στερεάς και Εύβοιας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να δώσουν μαζικό παρών και σε αυτόν το μεγάλο αγωνιστικό σταθμό.

Δίνουν μάλιστα τη δική τους μάχη για την οργάνωση και επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, οργανώνοντας τη μετακίνηση εργαζομένων που θέλουν να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τη Λαμία, στις 8:30πμ, από την οδό Στουρνάρα (πάρκο Τσαλτάκη). Επίσης το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα διαθέσει λεωφορεία για τη μετάβαση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από τα μεταλλεία στα Ψαχνά και τον υπόλοιπο είναι εργαζομένων της περιοχής τα οποία θα αναχωρήσουν: Ψαχνά: 8:30πμ, Νέα Αρτάκη: 8:45πμ και πάρκο Βούρκου Χαλκίδα: 9πμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου