29 Ιουλίου 2024

Σωματεία ΛΑΡΚΟ προς Κυβερνηση: Ερωτήματα απολυμένων ΛΑΡΚΟ και εκ νέου αίτημα συνάντησης

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                             ΛΑΡΚΟ 29/7/2024

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com 

Αρ. Πρωτ.:  -274-    

 

Προς:

1.            Πρωθυπουργό

2.            Υπουργείο Οικονομικών

3.            Υπουργείο Ενέργειας

4.            Υπουργείο Εργασίας

5.            Υπουργείο Εσωτερικών

6.            Υπουργείο Επικρατείας

7.            Υπουργείο Υγείας

8.            Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

9.            Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ

 

Ευρεία κοινοποίηση

 

Θέμα: « Ερωτήματα απολυμένων ΛΑΡΚΟ και  εκ νέου αίτημα συνάντησης».

 

Κύριοι,

Σας καλούμε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ:

1.                  «Μέχρι τις 15/7 είχα χρεωμένα εργαλεία, υλικά, ανταλλακτικά και μηχανήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Κατά την απόλυση μου δεν έγινε απογραφή και παράδοση. Από την πώληση ή την εκποίηση αυτής της περιουσίας έχω απαιτήσεις που θα αναρτηθούν στην λίστα πιστωτών, όπως έχουν δεκάδες πιστωτές, μεταξύ αυτών και το δημόσιο. Πως είναι δυνατόν αυτή η περιουσία να ξεχρεωθεί από πάνω μου και να διασφαλιστεί, εάν δεν γίνει επαναπρόσληψή, απογραφή, καταγραφή, παράδοση και παραλαβή;

2.                  Σε περίπτωση βιομηχανικού συμβάντος πόσα ασθενοφόρα έχετε διαθέσιμα στα ιατρεία της ΛΑΡΚΟ; Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε Λάρυμνα και Νέο Κόκκινο καλύπτει όλες τις βάρδιες;

3.                  Ποιο είναι το σχέδιο πυρασφάλειας όλο το 24ωρο;

4.                  Με πόσους και ποιους θα επέμβετε στα εξειδικευμένα τμήματα της ΛΑΡΚΟ σε ένα τέτοιο συμβάν;

5.                  Ποιος είναι ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας εθνικής άμυνας;

6.                  Ποιος είναι υπεύθυνος λιμένος;

7.                  Ποιο είναι το συνολικό οργανόγραμμα και καθηκοντολόγια εργαζομένων αυτή την στιγμή;

8.                  Ποιος εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στους οικισμούς;

9.                  Γιατί ο ειδικός διαχειριστής δεν παρουσιάζει το σχέδιο στο Σωματείο;

10.              Γιατί η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας δεν παρεμβαίνει, δεν απαντά στο Σωματείο;

11.              Πως θα πάρω ταμείο ανεργίας και θα ενταχθώ στο πρόγραμμα απασχόλησης, εφόσον για να  συμπληρώσω το εισόδημα μέχρι σήμερα, έκανα νόμιμα και παράλληλα την εργασία του αγρότη, του ηλεκτρολόγου, του οικοδόμου, του μηχανικού αυτοκινήτων, του υδραυλικού, του κομμωτή κ.α. και για αυτό τον λόγο με πετά έξω το πρόγραμμα;

12.              Πότε θα ενταχθώ στα προγράμματα απασχόλησης;

13.              Μέχρι τότε πώς θα πληρώσω το δάνειο, το ΕΝΦΙΑ, το ρεύμα, το καύσιμο, την θέρμανση, το φροντιστήριο, το ενοίκιο, το ενοίκιο στον φοιτητή, το σούπερ μάρκετ, τον γιατρό και τα φάρμακα κτλπ;

14.              Πότε θα με ξοφλήσει η ΛΑΡΚΟ και πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, αφού τα παρουσιολόγια εγκλωβίστηκαν στα τμήματα, αφού το διοικητικό προσωπικό είναι απολυμένο;

15.              Ποιος θα μου δώσει το προσωπικό φάκελο εργασίας, τον ιατρικό, βεβαίωση προϋπηρεσίας, αφού το προσωπικό που τα κρατούσε και μπορεί να τα πιστοποιήσει είναι απολυμένο;

16.              Πως θα παραλάβω από την ΛΑΡΚΟ, το ψυγείο, το κλιματιστικό, την θερμάστρα, προσωπικά αντικείμενα αξίας, που είχα φέρει με δικά μου έξοδα και ποιος θα τα ξεχρεώσει, αφού το προσωπικό που είχε αρχειοθετήσει ότι ήταν δικό μου, είναι απολυμένο;

17.              Ποιο υπουργείο και ποια υπηρεσίες πρέπει να παρέμβει απέναντι σε αυτό το έγκλημα;»

 

Από τις 15/7 έως και σήμερα μετράμε σοβαρά περιστατικά, κάποια από αυτά είναι:

                  Η κρίσιμη κατάσταση συναδέλφου σε μονάδα εντατικής θεραπείας, η μεταφορά του οποίου καθυστέρησε 4 ώρες γιατί η ειδική διαχείριση απέλυσε τους οδηγούς ασθενοφόρου της ΛΑΡΚΟ.

                  Η αναγκαστική μεταφορά με ιχ σε άλλο σοβαρό συμβάν.

                  Η διακοπή υδροδότησης στον οικισμό του εργοστασίου το Σάββατο 28/7 και η οριακή κατάσταση για την υδροδότηση του χωριού της Λάρυμνας.

                  Η έλλειψη συνολικού και επαρκές σχεδίου ασφάλειας αποφυγής βιομηχανικού συμβάντος και η άρνηση της ειδικής διαχείρισης να συζητήσει με το σωματείο όπως ορίζει ο νόμος.

 

Η λύση για να σταματήσει το έγκλημα στην ΛΑΡΚΟ, για να μην πάρει ανυπολόγιστες και τραγικές εκτάσεις, είναι μία και δεν κοστίζει τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό:

 

Με τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, επαναπρόσληψή όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην εταιρεία ανάθεσης έργου μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μεταβιβάζοντας την  ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Δεν το απαγορεύει η τελευταία νομοθετική ρύθμιση, δεν θα ανήκουμε πλέον στην ΛΑΡΚΟ, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν απαιτήσεις απέναντι στον νέο ιδιοκτήτη. Άλλωστε ανάλογο συνέβη με τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά  όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι την εκδίκαση στον νέο ιδιοκτήτη, απασχολήθηκαν στο πολεμικό Ναυτικό.

 

Μέσα στο χρονικό διάστημα που σου δίνει αυτή η λύση με ουσιαστικό διάλογο, να επιλυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, για να ελαττωθούν στο μέγιστο δυνατό οι επιπτώσεις στις οικογένειες των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και στις τοπικές κοινωνίες μεγάλων περιοχών σε 6 νομούς.

 

Βάση μιας τέτοιας συζητήσεις, είναι τόσο το υπόμνημα που έχουν λάβει τα αρμόδια υπουργεία, όσο και τα δεκάδες καλέσματα που έχει λάβει η ειδική διαχείριση.

 

Αυτή την στιγμή στην ΛΑΡΚΟ διαπράττεται ένα έγκλημα σε όλα τα επίπεδα, η Κυβέρνηση μας λέει ότι «υπεύθυνος είναι ο ειδικός διαχειριστής» και ο ειδικός διαχειριστής μας λέει ότι «εκτελεί εντολές της Κυβέρνησης».

 

Είμαστε σίγουροι ότι ισχύει το δεύτερο.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση, με μία εντολή και χωρίς κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό να λύσει το πρόβλημα.

 

Καλούμε την ειδική διαχείριση να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρουσιάσει στο Σωματείο το σχέδιο ασφαλείας των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, των ιατρείων και των οικισμών.

 

Σας καλούμε άμεσα να υπάρξει κοινή συνάντηση για όλα τα παραπάνω προβλήματα.

 

Αναμένουμε απάντηση σας

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Πρόεδρος Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Πολίτης Παναγιώτης 6937887924

ΣΕΕΝΠ: Μισθολογική εξισορρόπηση εργολαβικών εργαζόμενων στη ΔΕΗ Α.Ε

 


                                                                                                                                Μεγαλόπολη 29-7-2024

                                                        ΥΠΟΜΝΗΜΑ

        Θέμα: Μισθολογική εξισορρόπηση εργολαβικών εργαζόμενων στη ΔΕΗ Α.Ε

Κοινοποίηση:

·         Διεύθυνση Κλάδου ΑΗΣ Μεγαλόπολης 5

·         Διεύθυνση ΑΗΣ Μεγαλόπολης 4

·         Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης

·         Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού & Οργάνωσης ΔΕΗ Α.Ε

·         ΜΜΕ

 

Η νέα ΕΣΣΕ Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε  συμπεριλαμβάνει και τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου με 8αμηνα δίνοντάς τους σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Παρατηρείται η κατάφωρη αδικία, συνάδελφοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι εργάζονται ως εργολαβικοί εργαζόμενοι να αμείβονται με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς - πολύ χαμηλότερους από εκείνους που προβλέπει η νέα ΕΣΣΕ για τους συμβασιούχους με 8αμηνα- καθώς η νέα ΕΣΣΕ δεν συμπεριλαμβάνει εργολαβικούς εργαζόμενους.

Θεωρούμε άδικο συνάδελφοι που εργάζονται μαζί στον ίδιο χώρο, με την ίδια ειδικότητα, ασκώντας τα ίδια καθήκοντα και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης  να έχουν τέτοια τεράστια μισθολογική απόκλιση. Αποτελεί κοροϊδία ένας  συνάδελφος που εργάζεται με 8αμηνο να παίρνει τις απολαβές τις νέας ΕΣΣΕ και μόλις τελειώσει η σύμβασή του και προσληφθεί ως εργολαβικός για το ίδιο πόστο να πέφτει και πάλι σε μισθό πείνας.

Το Σωματείο μας πάντα διεκδικεί Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα καλύπτει όλο το προσωπικό της ΔΕΗ ασχέτως εργασιακής σχέσης (μόνιμοι, 8αμηνα, εργολαβικοί, εργαζόμενοι με μπλοκάκι).

Καλούμε τις αρμόδιες Διευθύνσεις της ΔΕΗ να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει αυτή η κατάφωρη αδικία εις βάρος των εργολαβικών εργαζόμενων και να επέλθει μια εξισορρόπηση στους μισθούς συναδέλφων που εργάζονται στον ίδιο χώρο δουλειάς με την ίδια ειδικότητα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

ΟΜΕ: Να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ 29/7/2024

 




Α.Π.:   181                                                                                                    Αθήνα  29 Ιουλίου 2024


Προς: Υπουργό Π.Ε.Ν, κ. Σκυλακάκη, Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας (ΕΜΝΕ)

                                       

Κοινοποίηση:     Γραφείο Πρωθυπουργού

                             Πολιτικά κόμματα

                            ΓΣΕΕ

                             Ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ

                             Σωματεία του κλάδου

                             MME

                                             ΘΕΜΑ: Να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ

 Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι της ΕΜΝΕ, Κύριοι της Ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ, σας επισημαίνουμε σοβαρότατα ζητήματα που προέκυψαν από τις απολύσεις των εργαζομένων:

1.       Αποφυγή  βιομηχανικού δυστυχήματος

 Σχετικά με τις νέες επικίνδυνες εξελίξεις σχετικά με την ΛΑΡΚΟ, σας προειδοποιούμε ότι θεωρείστε απολύτως υπεύθυνοι για οποιαδήποτε μικρής ή μεγάλης έκτασης ατυχήματος ή δυστυχήματος, συμβεί στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Εάν αυτό που συμβαίνει μετά τις 15/7/2024, είναι επίσημο σχέδιο, έχει υπόγραφες  και έχει «εγκριθεί» από την Επιθεώρηση Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Νότιας Ελλάδας, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν τα δέοντα για την σύλληψη αυτών που ενδεχομένως έχουν βάλει την υπογραφή ή έχουν αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση ενός  τέτοιου εγκληματικού  σχεδίου.

 

2.       Ασφαλή λειτουργία των ιατρείων

Τα ιατρεία της ΛΑΡΚΟ, μετά από 60 έτη λειτουργίας, δεν έχουν ασθενοφόρα, έχουν υλικοτεχνικές ελλείψεις, δεν επαρκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά περιστατικά, όπου αντί για ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν με ΙΧ, αλλά και περιστατικό που πήγε ασθενοφόρο, η καθυστέρηση μεταφοράς στο νοσοκομείο ήταν πάνω από 4 ώρες και είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας του συναδέλφου μας ο οποίος είναι διασωληνωμένος στην εντατική.

 

3.       Εξόφληση μισθοδοσίας των εργαζομένων, παροχή βεβαιώσεων προϋπηρεσίας και προσωπικών εργασιακών και ιατρικών φακέλων.

 Δεν δίνουν ούτε τα προσωπικά αντικείμενα στους εργαζόμενους και είναι αδύνατον εάν δεν επαναπροσληφθούν όλοι να ταχτοποιηθούν οι υποχρεώσεις τους απέναντι στους απολυμένους.

  

4.       Ασφαλή  ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, βιολογικού καθαρισμού και συντήρησης των οικισμών και του χωρίου της Λάρυμνας

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Ο Οικισμός δεν έχει νερό, δεν ελέγχεται η χλωρίωση και η βιολογικοί σταθμοί.

   

 

5.       Ασφαλής επαναλειτουργίας του λιμανιού, έχουν διακοπή εργασίες που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους εκτός ΛΑΡΚΟ.

 

Η ειδική διαχείριση ψεύδεται ότι δήθεν οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ είναι υπό κατάληψη. Οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ είναι κλειδωμένες, τα κλειδιά τα έχει η ειδική διαχείριση, αλλά δεν υπάρχει ούτε υπεύθυνος, ούτε υπάλληλος του υπεύθυνου.

 

6.       Αποφυγή πλιάτσικου της ΛΑΡΚΟ η οποία είναι περιουσία του ελληνικού λαού

 

Η τελευταία απογραφή της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε το 2022, υπό την ευθύνη της ειδικής διαχείρισης,  υλικά υποθήκης μηδενίστηκαν λογιστικά πχ από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, η αξία τους καταγράφηκε σε 0.01 λεπτό του ευρώ. Στις 15/7/2024 δεν πραγματοποιήθηκε απογραφή και παράδοση, σε πιθανές κλοπές δεν μπορεί να προσδιοριστεί η χρονική περίοδο που πραγματοποιήθηκαν. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

 

7.       Προτεινομένη λύση από τους εργαζόμενους:

 Ακόμη και στα πλαίσια της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης, λύση υπάρχει και  μάλιστα χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός: Επαναπρόσληψη   όλων των εργαζομένων στην εταιρεία «ανάθεσης έργου» μέχρι την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη (όπως οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά, στο πολεμικό Ναυτικό).

 

Αυτή και μόνο αυτή η λύση μπορεί να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο και την ομαλότητα έτσι ώστε  να λυθούν, τα άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα, όπως: όλα τα θέματα υγιεινής ασφάλειας, καθώς και την διασφάλιση της εργασίας και του εισοδήματος σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι να υπάρξουν οι απαιτούμενες νομοθετικές και υπουργικές ρυθμίσεις για την  ομαλή απορρόφηση στα προγράμματα απασχόλησης.

 

 Απαιτούμε να σταματήσει το  έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και το αναμενόμενο πλιάτσικο.

 

Ø  Επισυνάπτεται το δελτίο τύπου 271/28-7-2024 του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

 

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                                                                       ΛΑΡΚΟ 28/7/2024

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com 

Αρ. Πρωτ.:  -271-    

 

Δελτίο τύπου

Έγκλημα στην ΛΑΡΚΟ, μετράμε θύματα και η ειδική διαχείριση επικαλείται ότι «εκτελεί εντολές της Κυβέρνησης».

 

Ετοιμαζόμαστε για νέες μαζικές  κινητοποιήσεις κλιμάκωσης του αγώνα.

 

Ακόμη και στα πλαίσια της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης, λύση υπάρχει και  μάλιστα χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός:

 

Επαναπρόσληψη   όλων των εργαζομένων στην εταιρεία «ανάθεσης έργου» μέχρι την μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη (όπως οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά, στο πολεμικό Ναυτικό).

 

Αυτή και μόνο αυτή η λύση μπορεί να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο και την ομαλότητα έτσι ώστε  να λυθούν, τα άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα, όπως:

 

Διασφάλιση της εργασίας και του εισοδήματος σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι να υπάρξουν οι απαιτούμενες νομοθετικές και υπουργικές ρυθμίσεις για την  ομαλή απορρόφηση στα προγράμματα απασχόλησης.

 

Τα περιβόητα «προγράμματα απασχόλησης» που τάχα «θα διασφάλιζαν  τους απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», όπως υπερασπίζονταν η Κυβέρνηση και οι βουλευτές της όταν ψήφιζαν το κλείσιμο και τις απολύσεις, με το «καλημέρα» απορρίπτει ακόμη και από το ταμείο ανεργίας, το ⅓ των απολυμένων, γιατί παράλληλα με την εργασία τους στη ΛΑΡΚΟ επειδή δεν έφτανε ο μισθός, αναγκαζόντουσαν να κάνουν κι άλλο επάγγελμα.

 

Για τους υπόλοιπους δεν έχει ετοιμαστεί τίποτα, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και όταν ετοιμαστούν, πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμα, επειδή είχαμε την τύχη να μη τελειώσουμε την απαιτούμενη εκπαίδευση και από μικρά παιδιά μάθαμε την φωτιά, το αμόνι και το σίδερο.

 

Εάν δεν παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων τώρα, η απόγνωση και οι εξαθλίωση στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, η οποία σήμερα είναι ορατή, τις επόμενες ημέρες θα πάρει γενικευμένα χαρακτηριστικά.

 

Οι τράπεζες ξεκίνησαν να γράφουν στις «μαύρες λίστες», οι σπιτονοικοκύρηδες να ζητούν ενοίκια, οι λογαριασμοί στην ΔΕΗ να μένουν απλήρωτοι, τα μαγαζιά και τα υπόλοιπα επαγγέλματα στις περιοχές μας να μετρούν ραγδαία πτώση στον τζίρο και να είναι τα επόμενα θύματα.

 

Τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, οι δήμοι, η περιφέρεια και εκατοντάδες φορείς, έχουμε στείλει αίτημα στην κυβέρνηση και  ζητάμε συνάντηση με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων. Η κυβέρνηση, να αφήσει τον προγραμματισμό διακοπών, έχει υποχρέωση να λύσει τα προβλήματα, πρέπει να συντονιστεί μεταξύ της, να συζητήσει άμεσα  με τα σωματεία και να πάρει έκτακτα μέτρα ενίσχυσης, πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

 

Αποφυγής  βιομηχανικού δυστυχήματος.

 

Εάν αυτό που συμβαίνει μετά τις 15/7/2024, είναι επίσημο σχέδιο, έχει υπόγραφες  και έχει εγκριθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Νότιας Ελλάδας, τότε, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν τα δέοντα για την σύλληψη αυτών που ενδεχομένως έχουν βάλει την υπογραφή ή έχουν αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση ενός  τέτοιο σχεδίου.

 

Τώρα στην φυλακή αυτοί, πριν γίνουμε τα θύματα τους εμείς και τα παιδιά μας.  Με επανειλημμένα εξώδικα έχουμε αιτηθεί στην ειδική διαχείριση διάλογο που στόχο θα έχει την προσαρμογή σχεδίου ασφαλείας και δεν ανταποκρίνεται. Για αυτό και απεργούμε, σε εγκαταστάσεις που σύμφωνα με τον νόμο, σε συνεννόηση με την ειδική διαχείριση είχαν οριστεί  εκατοντάδες θέσεις προσωπικού  ασφαλείας, μετά τις 15/7 η ειδική διαχείριση για να εξυπηρετήσει τον τακτισμό απαξίωσης του σωματείου, εάν και της έχουμε αιτηθεί να ορίσει προσωπικό ασφαλείας, με δική της αποκλειστική ευθύνη έχει αφήσει χωρίς νερό τον οικισμό, χωρίς προσωπικό ασφαλείας τα ιατρεία. Μέσα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ υπάρχουν επικίνδυνα  υλικά όπως μαζούτ, προπάνιο, ασετιλίνη κ.α και δεν υπάρχει σχέδιο πυρασφάλειας όλο το 24ωρο.

 

Ασφαλή λειτουργία των ιατρείων.

Τα ιατρεία της ΛΑΡΚΟ, μετά από 60 έτη λειτουργίας, δεν έχουν ασθενοφόρα, έχουν υλικοτεχνικές ελλείψεις, δεν επαρκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αποτέλεσμα να μετράμε σοβαρά περιστατικά, όπου αντί για ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν με ιχ, αλλά και περιστατικό που ήταν αδύνατη η μεταφορά με ιχ και η καθυστέρηση μεταφοράς στο νοσοκομείο από τις (12.00 έφτασε στις 16.00)  είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας του συναδέλφου ο οποίος είναι διασωληνωμένος στην εντατική.

 

Ασφαλή  ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, βιολογικού καθαρισμού και συντήρησης των οικισμών και του χωρίου της Λάρυμνας.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Ο Οικισμός δεν έχει νερό, δεν ελέγχεται η χλωρίωση και η βιολογικοί σταθμοί.

 

Αποφυγή πλιάτσικου της ΛΑΡΚΟ η οποία είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Η τελευταία απογραφή της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε το 2022. Σε αυτή την απογραφή, υπό την ευθύνη της ειδικής διαχείρισης,  υλικά υποθήκης μηδενίστηκαν λογιστικά πχ από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, η αξία τους καταγράφηκε σε 0.01 λεπτό του ευρώ. Στις 15/7/2024 δεν πραγματοποιήθηκε απογραφή και παράδοση, σε πιθανές κλοπές δεν μπορεί να προσδιοριστεί η χρονική περίοδο που πραγματοποιήθηκαν. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ.

 

Εξόφληση μισθοδοσίας των εργαζομένων, παροχή βεβαιώσεων προϋπηρεσίας και προσωπικών εργασιακών και ιατρικών φακέλων. Δεν μας δίνουν ούτε τα προσωπικά μας αντικείμενα, είναι αδύνατον εάν δεν επαναπροσληφθούμε όλοι να ταχτοποιηθούν οι υποχρεώσεις απέναντι στους απολυμένους. Είμαστε όμηροι ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΣΤΑ   ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

 

Ασφαλής επαναλειτουργίας του λιμανιού, έχουν διακοπή εργασίες που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους εκτός ΛΑΡΚΟ.

Η ειδική διαχείριση λέει ψέματα ότι οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ είναι υπό κατάληψη. Οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ είναι κλειδωμένες, τα κλειδιά τα έχει η ειδική διαχείριση και δεν υπάρχει ούτε υπεύθυνος, ούτε υπάλληλος του υπεύθυνου.

 

Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ. Δεν ανταποκρίνεται ΚΑΝΕΝΑΣ.

Η εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης και της ειδικής διαχείρισης να μας απολύσει, η οποία ενισχύθηκε από την εγκληματική απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων στις 12/7, 15 μέρες μετά τις απολύσεις μετράει θύματα και κάθε  ώρα που περνά συσσωρεύει κινδύνους, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι άμεσα θα εκδηλωθούν με τραγικές συνέπειες.

 

Καλούμε κάθε αρμόδια υπηρεσία να παρέμβει πριν είναι αργά.

 

 

Διαπράττουν έγκλημα και Προετοιμάζουν το πλιάτσικο.

 

 

 

 

 

 

 

 

26 Ιουλίου 2024

ΣΩΜ. ΕΡΓΑΖ. ΛΑΡΚΟ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αίτημα άμεσης κοινής συνάντηση για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο προγραμμάτων ανεργίας στους απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84 ΛΑΡΚΟ 24/7/2024

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com

Αρ. Πρωτ.: -266-

Προς:

1. Υπουργείο Οικονομικών

2. Υπουργείο Ενέργειας

3. Υπουργείο Εργασίας

4. Υπουργείο Εσωτερικών

5. Υπουργείο Επικρατείας

6. Υπουργείο Υγείας

7. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

8. Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ

Ευρεία κοινοποίηση

Θέμα: «Αίτημα άμεσης κοινής συνάντηση για την επίλυση των προβλημάτων που

δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο προγραμμάτων ανεργίας στους απολυμένους

εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ».

Κύριοι

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που απολύθηκαν από τη δουλειά τους είναι αναγκαίο να έχουν

ένα δίχτυ προστασίας, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους για να μπορέσουν να

επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της ανεργίας.

Παράλληλα πρέπει να παρθούν όλα τα αντικειμενικά μέτρα που να διασφαλίζουν, την

διαφύλαξη της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Σε αυτή την βάση θα πρέπει να παρθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί

από την γεωγραφική θέση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ. Στις περιοχές αυτές οι

επιπτώσεις παρασέρνουν και άλλα επαγγέλματα, με αποτέλεσμα η ερήμωση να είναι προ

των πυλών.

Οι αποκατάσταση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ πρέπει να έχει κατεύθυνση μέτρων

μοντέλου της Φωτιάς στην Εύβοια.

Την Τρίτη 23/7/24 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη Περιφέρειας Στερεάς και Δήμων και

εκτιμώντας ότι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ έχει δημιουργήσει προβλήματα κοινωνικών

επιπτώσεων και ασφάλειας μη διαχειρίσιμα, κοινό αίτημα όλων μας είναι να ορίσετε άμεσα

ημερομηνία ώρα και τόπο κοινής σύσκεψης, με όλα τα αρμόδια υπουργεία και με

κατεύθυνση να αποφασιστεί η τροποποίηση του νομοθετικού περιεχομένου και ο

σχεδιασμός της ειδικής διαχείρισης που δημιουργεί αδιέξοδα.

Για την προετοιμασία σας στην σύσκεψη, σας καταθέτουμε το υπόμνημα αξόνων

που μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις:

1. Η κυβέρνηση να διασφαλίσει την επαναλειτουργία και την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ.

Επαναπρόσληψή όλων των εργαζομένων της μέχρι την ολοκλήρωση της

μεταβίβασης και όρους απέναντι στον νέο ιδιοκτήτη που να τον υποχρεώνει να

προσλάβει τους πρώην εργαζόμενους εάν το επιθυμούν.

2. Σε κάθε περίπτωση να παρθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας των

εγκαταστάσεων,φύλαξης, αποφυγής βιομηχανικού ατυχήματος, με αντικειμενικό και

όχι τυπικό αριθμό εργαζομένων και μόνο με εργαζόμενους που έχουν την ειδίκευση

και την εμπειρία στη ΛΑΡΚΟ και δεν έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

3. Επειδή η ένταξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στα προγράμματα ανεργίας θα

έχουν δραματικές επιπτώσεις μείωσης στον υπολογισμό σύνταξης, ο συντάξιμος

μισθός υπολογισμού σύνταξης, να κλειδώσει στον τελευταίο μισθό πριν την

υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

4. Καταβολή αποζημίωσης των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα που

απασχολήθηκαν με απανωτές και χωρίς διακοπή συμβάσεις εργασίας ορισμένου

χρόνου.

5. Μεταφορά όλων των απολυμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε υπηρεσίες και

τομείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

6. Καταβολή του ποσού που προκύπτει από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής στην

generally και η ειδική διαχείριση κατά την είσοδο της στην ΛΑΡΚΟ, το διέκοψε.

7. Να μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και η

προϋπηρεσία στα προγράμματα, κατά τη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

8. Επειδή το επίδομα ανεργίας των 510 ευρώ είναι ανεπαρκές, χρειάζεται να

συμπληρωθεί με το ποσό των 500 ευρώ ή να αντικατασταθεί με «πρόγραμμα

γέφυρα» μέχρι την ενεργοποίηση και την ένταξη του εργαζόμενου στο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση το μηνιαίο εισόδημα κάθε ανέργου να ανέρχεται τουλάχιστον

στα 1000 ευρώ το μήνα καθαρά.

9. Με βεβαίωση από την ειδική διαχείριση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,

με βεβαίωση από την ειδική διαχείριση, ένταξη στα προγράμματα και των

εργαζόμενων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ.

10.Να εξαιρεθούν από τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα συγκεκριμένα

ΑΦΜ, που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων από αγροτική ή άλλη ενασχόληση.

11. Να αυξηθεί η διάρκεια του προγράμματος για τους άνεργους κάτω των 55 ετών από

1+1 στα 7 έτη.

12.Να γίνει κέντρο υποδοχής και η ΛΑΡΚΟ

13.Να μπορούν να ενταχθούν και οι άνεργοι κάτω των 55 ετών σε ΟΤΑ α΄ βαθμού

εφόσον το επιθυμούν. Αντίστροφα να ισχύει για τους άνεργους πάνω των 55 ετών

για τις δομές υγείας.

14.Να διευρυνθούν τα Κέντρα υποδοχής και έξω από τα γεωγραφικά όρια της

δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, για ορισμένους άνεργους που επιθυμούν να

ενταχθούν πχ σε Δήμους της Αττικής ή στον τόπο καταγωγής τους.

15.Να παραταθεί το πρόγραμμα για τους άνω των 55 ετών και πέραν της 7ετίας για

όσους δεν τεκμηριώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

16.Να ενταχθούν στα ΒΑΕ και στα Κέντρα υποδοχής όσοι και στη ΛΑΡΚΟ ήταν στα

ΒΑΕ

17.Συνέχιση της ισχύος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου για ιατροφαρμακευτική

περίθαλψη, για όλους τους εργαζόμενους και με ευθύνη του κράτους.

18.Ειδική μέριμνα για αρρώστους που βρίσκονται σε θεραπεία και στα ΑΜΕΑ μέλη

των οικογενειών των εργαζόμενων.

19.Διασφάλιση της στέγης για 7 χρόνια στους εργαζόμενους του οικισμού της ΛΑΡΚΟ.

20.Αν επανέλθουν δώρα, επιδόματα, τριετίες να ισχύσουν και για τους ενταγμένους

στα προγράμματα.

21.Προτεραιότητα εξαίρεση φραγμών και μοριοδότηση σε απολυμένους εργαζόμενους

της ΛΑΡΚΟ που θέλουν να ακολουθήσουν επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ και

αγροτών.

22.Απαλλαγή πληρωμής ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια.

23.Πάγωμα-αναστολή οφειλών προς το Δημόσιο, Τράπεζες (δάνεια κλπ) χωρίς

περαιτέρω επιβάρυνση.

24.Κανένας πλειστηριασμός σε περιουσιακά στοιχεία(κατοικία, χωράφια, οικόπεδα

κλπ)

25.Επίδομα ενοικίου για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στο ύψος των 300 ευρώ.

26.Αν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης αυτό

να μην ισχύσει για τους ενταγμένους στα προγράμματα.

27.Επίδομα σίτισης-στέγασης για τους φοιτητές

28.Απαλλαγή από Δημοτικά τέλη, τροφεία, εισφορές σε Ωδεία κλπ χωρίς περαιτέρω

επιβάρυνση του συνόλου των Δημοτών.

29.Χορήγηση κάρτα ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια Τραγάνας, Εξασφάλιση

οδοιπορικών προς και από τα Κέντρα Υποδοχής.

Σας καλούμε για τον άμεσο συντονισμό της συνάντησης αυτής.

Αναμένουμε απάντηση σας

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Πρόεδρος Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Πολίτης Παναγιώτης 6937887924