08 Απριλίου 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ



 

Σε συνέχεια της από 1η Απριλίου 2024 επιστολής σας οφείλουμε να τονίσουμε τα κάτωθι:
Αρχικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι πράγματι, όπως σε όλες τις διαδικασίες συλλογικών και ατομικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες διαπνέονται από μια defacto ανισότητα ανάμεσα στα μέρη, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν στιγμές τριβής. Θα ήταν άλλωστε υποκριτικό να υποστηρίξει κανείς ότι, διαδικασίες όπως αυτή - οι οποίες περιλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση των όρων εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού μιας εταιρίας- είναι στρωμένες με ροδοπέταλα. Σε κάθε περίπτωση, παρότι όπως εσείς αναφέρετε πρόθεση της Ελληνικός Χρυσός αποτελεί η εξασφάλιση «καλοπληρωμένης εργασίας» δεν μπορεί να παραλειφθεί το «αντίτιμο» ή η «θυσία» που καλούνται να κάνουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να εξασφαλισθεί αυτό που εσείς ονομάζετε «νέο σύστημα εργασίας» και «βέλτιστες πρακτικές» στη μεταλλευτική βιομηχανία.
Για το λόγο αυτό δεν αποτελεί αδιαφορία επί των τεκμηριωμένων απόψεων σας και αναλυτικών προτάσεων η στάση μας, αλλά αντίθετα υποχρέωση μας η διατύπωση της άρνησης μας να συμβιβαστούμε άνευ όρων με την επιβολή όρων που μειώνουν τη ποιότητα ζωής των εργαζομένων και διακινδυνεύουν τη υγεία τους. Άλλωστε, εσείς ήσασταν εκείνοι που αποχωρήσατε από τις διαπραγματεύσεις και όχι εμείς καθώς κύριο μέλημα μας αποτελεί η διασφάλιση μιας Σ.Σ.Ε. που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων καθώς αυτό αποτελεί καταστατικό σκοπό του σωματείου μας και όχι -αντίθετα- η κερδοφορία της Ελληνικός Χρυσός.
Γνωρίζεται πως μελετάμε με προσοχή την Σ.Σ.Ε. και σας έχουμε αποστείλει ήδη τα 5 κοινά σημεία των σωματείων και θα είμαστε έτοιμοι (όταν καθίσουμε στο κοινό τραπέζι) να σας αποστείλουμε επίσης εκτενείς και αντίστοιχα εμπεριστατωμένες αντιπροτάσεις που σχετίζονται με την οργάνωση της εργασίας μας, τους όρους αμοιβής της, αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων της επιχείρησης τους οποίους με συνέπεια θέλουμε να εκπροσωπούμε. Ανεξάρτητα δε, από το αγκάλιασμα του τρόπου λειτουργίας που προτείνετε από εργαζόμενους τους εξωτερικού που μας καλείτε να γνωρίσουμε μέσω του προτεινόμενου εκπαιδευτικής φύσεως ταξιδιού, διατυπώνουμε σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και της εργασίας που ευαγγελίζεστε ότι επιθυμείτε να πετύχετε.
Μας καλείτε να συνομολογήσουμε στη θεσμοθέτηση της 12ώρης τετραήμερης εργασίας, παραγνωρίζοντας τα αποτελέσματα της πολύωρης και εντατικής απασχόλησης για 12 ώρες την ημέρα, αντίθετα στις προστατευτικές- αναγκαστικού δικαίου- προβλέψεις του εθνικού εργατικού δικαίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, παραγνωρίζοντας μάλιστα τη φύση και την επικινδυνότητα της εργασίας μας, που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, κυρίως εμείς ως εργάτες είναι ιδιαίτερα αλλά και επιστημονικά αποδεδειγμένα, ανεπανόρθωτα επιβαρυντική για τη υγεία μας. Πολύ απλά, πόσο ποιοτικό θα είναι το ρεπό μας εάν εξουθενωνόμαστε για τέσσερις επισύναπτες ημέρες δουλεύοντας 4 παραπάνω ώρες πλέον του νόμιμου ωραρίου; Πόσο ή για πόσο -ορθότερα- θα χαιρόμαστε τις οικογένειες μας εάν σακατευτούμε εξαιτίας της υπερεργασίας;
Υποστηρίζετε ότι οι προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές διασφαλίζουν την παραγωγική λειτουργία του μεταλλείου και τη βέλτιστη αξιοποίηση των εργαζομένων σας ξεχνούσατε όμως να διευκρινίσετε ότι οι 54 λιγότερες εργάσιμες μέρες τον χρόνο ισοδυναμούν στη πραγματικότητα με 182 παραπάνω ώρες ανά έτος από το προηγούμενο πρόγραμμα. Και οι ώρες αυτές κάθε άλλο παραγωγικές θα είναι καθώς η εργασία μας θα αυξηθεί σε ένταση ημερησίως, πρακτική που πολύ συχνά οδηγεί σε εξάντληση, λάθη και φυσικά στην αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων. Υπερβαίνετε ακόμα και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με το οποίο φυσικά διαφωνούμε, που επιτρέπει την υπερεργασία μόνο για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και πάντως όχι άνω του 10ώρου.
Όπως δε και να ονοματίσεις το 12ωρό ή αλλιώς το «συμφωνημένο μη υπερωριακό» ωράριο η εξόντωση των εργαζομένων παραμένει ακέραιο μέγεθος και ερμηνεύεται μόνο αντικειμενικά, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι η δική μας εργασία είναι φύσει επικίνδυνη και ανθυγιεινή.
Από τη δική μας πλευρά σας καλούμε να λάβετε υπόψη τις διαφωνίες μας και να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας, εξετάζοντας σαν γνώμονα ότι είναι η δική μας η ζωή και η υγεία που μπαίνει ως αντίβαρο στις βέλτιστες πρακτικές και στην παραγωγικότητα στην εργασία. Με γνώμονα αυτό, το αληθινό συμφέρον των εργαζομένων, κινείται το σωματείο μας.
Υ.Γ. θα παρακαλούσαμε τα στελέχη της Eldorado να ενημερωθούν για την ιστορία της περιοχής και για τα κολασμένα χρόνια που περάσαμε από το 2012 σαν τοπική κοινωνία και ίσως έτσι να καταλάβουν καλύτερα το ποιος έδωσε δουλειά σε ποιόν.
ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου