19 Απριλίου 2024

Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ: Απαράδεκτες και προκλητικές είναι οι νέες επιδιώξεις της διοίκησης της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ»


 Απαράδεκτες και προκλητικές είναι οι νέες επιδιώξεις της διοίκησης της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» ενόψει και της σύναψης της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ με την οποία ζητά να διασφαλιστεί η 8ωρη εργασία στις υπόγειες στοές και οι επίσημες αργίες του κράτους να μην τίθενται ως θέμα διαπραγμάτευσης για τους μεταλλωρύχους της εταιρείας και τους εργαζόμενους σε εργολαβίες που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις της.
Όπως σημείωσε, η εταιρεία προτείνει 12ωρη εργασία, κατάργηση των αργιών και 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο, ενώ ονομάζει «μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία» το τσάκισμα της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων και τη διάλυση της κοινωνικής ζωής και του τόπου.
Επισήμανε ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όλοι μαζί τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τον οδικό χάρτη 21-24 και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ με την περιβόητη Λευκή Βίβλο για την Εργασία και τόνισε: «Αυτό είναι το κράτος σας, εχθρός των συμφερόντων των εργαζομένων, φίλος και αδελφός των επιχειρηματικών συμφερόντων και των κερδών τους».
Πρόσθεσε ότι η νέα επενδυτική συμφωνία της εταιρείας με το Δημόσιο, η χρηματοδότηση με 680 εκατ. ευρώ της επένδυσης στις Σκουριές και η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων είναι προς όφελος των μετόχων.
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα με 12ωρες βάρδιες, μαζί με τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και την ουσιαστική διάλυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων, καμιά δηλαδή προστασία από τα εργατικά δυστυχήματα - εργοδοτικά εγκλήματα.
Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι:
- 27% αύξηση της παραγωγής στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.
- Πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο για την "Eldorado Gold" το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος.
- Οι τιμές των μεταλλευμάτων πουλιούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο κατά 9%.
«Αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους, πως η αύξηση της κερδοφορίας της "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ" όχι μόνο δεν διασφαλίζει καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, αλλά αντίθετα προϋποθέτει τη συνεχή υποβάθμιση των εργασιακών κεκτημένων», τόνισε.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης προκλητικά ισχυρίστηκε ότι ούτε ο τίτλος της Επίκαιρης Ερώτησης, αλλά ούτε και το αίτημα για διασφάλιση της 8ωρης εργασίας στις υπόγειες στοές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς, όπως είπε, δεν ισχύει η 12ωρη εργασία στην «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».
Κινούμενος στο πνεύμα της κυβέρνησής του («θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»), τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «κάθετη» ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η οποία, βέβαια, αυτή τη στιγμή είναι κομμένη και ραμμένη σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Αναφερόμενος στην προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων σε ορυχεία, λατομεία, μεταλλεία, υποστήριξε ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις του κώδικα για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία και οι ειδικότερες διατάξεις και ο έλεγχος της εφαρμογής της ειδικής νομοθεσίας που ανήκει στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο απασχόλησης εργαζομένων, η πλήρης απασχόληση καθορίζεται σε 40 εβδομαδιαίες ώρες που μπορούν να κατανέμονται σε πενθήμερη ή εξαήμερη εργασία, ενώ ειδική μνεία έκανε στο τελευταίο «δώρο» της κυβέρνησης προς την εργοδοσία, αυτό του χρόνου διευθέτησης της εργασίας, «η τετραήμερη εργασία που αναγνωρίζεται ως πλήρη απασχόληση». Σε αυτό το σημείο μίλησε και για την εργολαβική εταιρεία που πρότεινε διευθέτηση του χρόνου εργασίας δοκιμαστικά για ένα μήνα (2 βάρδιες, στα πλαίσια των οποίων 2 διαλείμματα των 30 λεπτών, 4 μέρες εργασία και 4 μέρες ρεπό).
Από πλευράς του, ο Λ. Στολτίδης υπογράμμισε ότι και αυτή η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες έχουν ενισχύσει σημαντικά την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», δίνοντάς της τον φυσικό πλούτο της περιοχής, πολύτιμα μεταλλεύματα και 680 εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να παρασχεθούν για τη δημιουργία καινούργιων σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία, σε προϋπολογισμένα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα ή στην ενίσχυση της αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, όμως, η εταιρεία στοχεύει ακόμα περισσότερο στην αύξηση της κερδοφορίας της, καθώς, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πατώντας στα αντεργατικά εργαλεία-νόμους που της παρέχει το κράτος, έχει τη δυνατότητα να βάζει τους εργαζομένους της να δουλεύουν 12ωρα, ώστε «να βγάζει σε 5 χρόνια όσα θα έβγαζε σε 10 χρόνια». Σε αυτό το σημείο, παρουσίασε το αντίπαλον δέος που αποτέλεσε ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ, όπου οι μεταλλωρύχοι συνταξιοδοτούνταν στα 50 και έπαιρναν πενταπλάσιο μισθό ως δείγμα ευγνωμοσύνης που θυσίαζαν τόσα χρόνια από τη ζωή τους για την αύξηση του κοινωνικού πλούτου.
Ο Λ. Στολτίδης μίλησε και για τα σοβαρά προβλήματα υγείας με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι σε μεταλλεία, καθώς «εισπνέουν κάθε μέρα τοξικές χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα», ενώ σε επαφή με αυτές έρχονται και οι οικογένειές τους, καθώς με τα ρούχα τους μεταφέρουν και στα σπίτια τους αυτές τις διάφορες σημαντικά επικίνδυνες για την υγεία ουσίες, «δώρο για τα παιδιά τους».
Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει από πού έχει αντλήσει το δικαίωμα να νομοθετεί «τέτοιους όρους εξόντωσης των εργατών για να γεμίζουν τα σεντούκια των εργοδοτών», επισημαίνοντας ότι πλέον ούτε το 41% μπορεί να επικαλείται, πλέον, καθώς η μεγάλη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης έδειξε ότι η κυβέρνηση «δεν θα έβρισκε ούτε το 1%» και μαζί μεταλλωρύχοι, συνδικάτα «που δεν ξέρουν από φόβο και δεν λογαριάζουν θυσίες» και λαός είπαν «όχι» και διατράνωσαν το αίτημά τους να πάρει πίσω η εργοδοσία τις αξιώσεις της, αλλά και τη σύμβαση που υπέγραψε ο εργολάβος, ο οποίος εκβίασε ότι «μόνο έτσι θα συνεχίσει το έργο που ανέλαβε».
Τέλος, σημείωσε: «Θα δώσουμε τη μάχη για άμεση νομοθέτηση για μεγάλη αύξηση μισθών, δραστική μείωση εργάσιμου χρόνου, πολύ λιγότερα χρόνια εργασίας, γιατί αυτή είναι η πρόοδος και το δίκιο σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου