15 Απριλίου 2024

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ


 


Αρ. πρωτ.:    49                                                                                                                 Δευτέρα 15 Απρίλη 2024

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ολοκληρώθηκε το «φόρουμ» των Δελφών με πολύ έπαρση και χαμόγελα από κυβέρνηση και μεταλλειοκτήτες. Το κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του για το φιλέτο του ορυκτού πλούτου που ετοιμάζονται να καρπωθεί με το πρόσχημα της δημιουργίας «ανάπτυξης». Μη αειφόρου και μη ανανεώσιμου μεταλλευτικού πλούτου που έκανε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί και που δίνεται σε κεφαλαιούχους ολιγάρχες για να καρπωθούν αυτόν το Εθνικό Ορυκτό Πλούτο. Ταυτόχρονα  με την ληστρική εκμετάλλευση της χώρας ετοιμάζονται να μας φέρουν σε καθεστώς φεδουαρχίας με την απογύμνωση  εργασιακών δικαιωμάτων των μεταλλωρύχων που παράγουν τον πλούτο, αλλά και με τον απόλυτο έλεγχο της έρευνας, αναθέτοντας  στο ΙΓΜΕ (νυν ΕΑΓΜΕ) τον ρόλο του επιστημονικού άλλοθι για την μεταλλευτική αυτή εθνική λεηλασία, καθώς  και του ερευνητικού τομέα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων που δεν επιθυμούν να επενδύσουν με τα δικά τους κεφάλαια αλλά με το δημόσιο χρήμα όπως κάθε σωστός κρατικοδίαιτος κεφαλαιοκράτης.

Έτσι η κυβέρνηση θεωρεί την «ανάπτυξη» (σαν την φούσκα των ακινήτων), χωρίς καμία παραγωγική επένδυση, αλλά με την λεηλασία του εθνικού πλούτου να βαφτίζεται «ανάπτυξη».

Το ΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ), υποστελεχωμένο με το στελεχιακό δυναμικό του να αποχωρεί, χωρίς να ανανεώνονται ούτε καν οι πενιχρές οργανικές θέσεις του (οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε βιολογικό θάνατο σε λίγα χρόνια), χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως ένας «χρήσιμος ηλίθιος», ένα μέσο στην διαδικασία των εκχωρήσεων, μια αφορμή για το χρηματιστηριακό παιχνίδι μεταλλευτικών επιχειρήσεων, χωρίς παραγωγή μελετών αλλά με τα παραχθέντα στοιχεία περασμένων δεκαετιών.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν επιθυμεί το κεφάλαιο και μέσω αυτού η κυβέρνηση να επενδύσει στο στελεχιακό δυναμικό της χώρας και στην σχεδιασμένη ανάπτυξη της, προς όφελος του λαού. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εκχωρήσει όλη την χώρα σε κομμάτια, για να αποσυρθεί το κράτος από κάθε δημόσια παροχή στα πλαίσια ενός ήδη παρωχημένου και εγκληματικού  Θατσερικού μοντέλου, δεκαετίας του 1980. Μοντέλου που έχει αποτύχει, όπου εφαρμόστηκε, με τραγικά αποτελέσματα για τον χρόνο εφαρμογής του.

Την ίδια στιγμή που ο ανεξερεύνητος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας αξιολογείται στα 72 δισ. Ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το ήδη εξορυσθέν απόθεμα, ξεπουλάνε προκλητικά σε παλιατζή τη ΛΑΡΚΟ.  Ο «αγοραστής» που είναι  η  ΤΕΡΝΑ θα «επενδύσει» 6 εκατομμύρια ευρώ και θα λάβει πίσω άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ από τις εισπράξεις της μεταπώλησης των εγκαταστάσεων που θα τις ισοπεδώσει μετατρέποντας σε σκραπ. Επιπλέον θα λάβει 20 δισεκατομμύρια ορυκτού πλούτου προκειμένου να τον αξιοποιήσει κατά το δοκούν, ενώ οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν σε προγράμματα φτώχιας και ανεργίας ως «δώρο» για την προσφορά τους στην λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, που εδώ και 60 χρόνια που το πλήρωσαν με πάνω από 80 νεκρούς σε εργατικά ατυχήματα, εκατοντάδες τραυματίες και άπειρες περιπτώσεις βαριά αθετούντων από την ανθυγιεινή εργασία, οι οποίοι κατέληξαν τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος της  «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», και άλλοι εκμεταλλευτές μεταλλειοκτήτες ενώ τρίβουν τα χέρια τους για το μέγα «φιλέτο», προσπαθούν να «επιβραβεύσουν τους εργαζόμενους» με νέες αποικιοκρατικές ΣΣΕ καταργώντας ωράρια, εργασιακά δικαιώματα για να τους εξοντώσουν στη δουλειά με 12 ώρες την ημέρα στα υπόγεια, αύξηση παραγωγικότητας, αλλά και υποκρυπτόμενες απολύσεις.

Το «νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας» που παρουσίασε στους εργαζομένους η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», περιλαμβάνει την μετατροπή των βαρδιών σε 12ωρες και την κατάργηση όλων των αργιών του έτους, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των ωρών εργασίας κατά 182 ανά έτος (δηλαδή περίπου 23 μέρες επιπλέον). Αποτελεί προσπάθεια εφαρμογής των νόμων «περί διευθέτησης εργασίας» που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου:

Ø  Καταγράφεται 27% αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Ø  Η μητρική εταιρία Eldorado Gold παρουσίασε πάνω από 1 δις δολάρια τζίρο το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος.

Ø  Τα μεταλλεύματα πουλιούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο κατά 9%.

Το νερό, αυτός ο εθνικός πλούτος με το πρόσχημα της διαχείρισης, αντί να σχεδιαστεί σε εθνικό επίπεδο η διαχείριση του με κρατικό έλεγχο, παραδίδεται σε ιδιώτες με την μορφή Εταιρειών Α.Ε. η διαχείριση, άρα και η τιμολόγησή του σε επίπεδο περιφέρειας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το ΕΣΥ δίνουν το πρόσχημα για την διάλυση του και στην ιδιωτικοποίηση του. Οι ευθύνες της κυβέρνησης στην παιδεία και την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ,  δίνουν το πρόσχημα για την είσοδο των κεφαλαιοκρατών στον χώρο της εκπαίδευσης.

Έτσι και οι ευθύνες τους για την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου δίνουν σε αυτήν την ομάδα πωλητών που αυτοαποκαλείται κυβέρνηση το πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση του νερού με την μορφή ανωνύμων εταιριών. Η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο «λαγός» για την επέκταση σε όλη την χώρα αυτού του ληστρικού καθεστώτος διαχείρισης εθνικού πλούτου.

ΩΣ ΕΔΩ!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕ-ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ!!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Ø Καλούμε τα σωματεία μας στη Νότια Ελλάδα να απεργήσουμε μαζί με τους συναδέλφους μας στη Λάρυμνα 17/4/24 Τετάρτη στις 12.30 με  συναυλία αλληλεγγύης με τους Γιώργο Νταλάρα και Φωτεινή Βελεσιώτου.

 

Ø Επίσης στη Βόρεια Ελλάδα με τους συναδέλφους μας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που αγωνίζονται για  ΣΣΕ αποκρούοντας τις αποικιοκρατικές ορέξεις της εταιρείας

 

Το ΔΣ της ΟΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου