02 Δεκεμβρίου 2022

ΣΕΜΛΑ:ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. ΟΙ 92 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ EDILMAC

 


Ημερομηνία δημ.: 02-12-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ύστερα από αίτημα της Ομοσπονδίας μας για συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πραγματοποιήθηκαν οι εξής συναντήσεις. Από 16 έως 18 Νοέμβρη οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ, του συνδικάτου μας ΣΕΜΛΑ και του εργοταξιακού της Imerys συναντήθηκαν κατά σειρά με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, με εκπροσώπους από τον πολιτικό σχεδιασμό του ΜΕΡΑ 25, με την βουλευτή της ΝΔ κ. Άννα Καραμανλή και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον κ. Διονύση Τεμπονέρα, με τον βουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κωνσταντίνο Χήτα και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Απόστολο Πάνα και τον κ. Θανάση Γλαβίνα δ/ντή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στις συναντήσεις ενημερώσαμε για τα αιτήματα της Ομοσπονδίας αλλά και των σωματείων του κλάδου αναλυτικά, συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου μας, διατυπώσαμε και ενημερώσαμε αναλυτικά σχετικά με το δίκαιο αιτημά μας, Να προσληφθούν άμεσα από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. οι 92 απολυμένοι από την εργολαβική της Ελληνικής Χρυσός εταιρεία Edilmac.

·         Με τη νέα επενδυτική συμφωνία που υπέγραψαν Κυβέρνηση και εταιρεία δεσμευόνταν ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 3 χιλιάδες νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αντί αυτού, αφού η εταιρεία στη σύμβαση αυτή «πήρε γή και ύδωρ» εις βάρος όλου του Ελληνικού Λαού τώρα απολύει και από πάνω εργαζόμενους.

·         Την ίδια στιγμή που «πετάει στο δρόμο» 92 εργαζόμενους χρηματοδοτείται ταυτόχρονα με 680 εκ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες για να κάνει την επένδυσή της με δικά μας λεφτά, πληρώνοντας έτσι ακόμα και τις αποζημιώσεις μας.

·         Ακόμη ζητάει και άλλη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρήματα που θα βγουν και αυτά από τους δικούς μας φόρους.

·         Επιπλέον τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός, οι τιμές τους είναι ιστορικά υψηλές και θα αυξηθούν περαιτέρω αφού έχουν τεράστια ζήτηση για τις υποδομές της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης», αυξάνοντας τα κέρδη τους.

·         Οι απολυμένοι πραγματοποιούσαν μία πάγια και συνεχή δραστηριότητα (την ανάπτυξη των στοών στο υπόγειο μεταλλείο) η οποία εργασία είναι αναγκαία και συνεχίζεται σήμερα από την ίδια την μητρική εταιρεία, στην οποία και θα έπρεπε εξ’ αρχής να εργάζονται οι εν λόγοι εργαζόμενοι ως μόνιμοι και όχι εργολαβικοί.

·         Αξιοποιούνται όμως οι εργολαβίες από την Ελληνικός Χρυσός όλα αυτά τα χρόνια, για να είναι σε συνεχή ανασφάλεια οι εργαζόμενοι, να διατηρούν τις άθλιές εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εργασίας για να μειώνουν συνολικά το εργατικό τους κόστος ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Αποτελεί πρόκληση ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός να «πετάει στο δρόμο» 92 εργαζόμενους και να βυθίζει στην φτώχεια και την ανέχεια τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Άνθρακας ο θυσαυρός της «χρυσής επένδυσης». Αποδεικνύεται ότι τα «χρυσά κουτάλια» που θα τρώγαμε όλοι, είναι μόνο για τους μετόχους, για τους μεταλλωρύχους και τον λαό της περιοχής «τα κουτάλια είναι λίγα και αυτά σκουριασμένα».

Αφού ενημερώσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους ζητήσαμε να πράξουν τα δέοντα και να μας υποστηρίξουν έμπρακτα προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα το αιτημά μας.

Συνάδελφοι, το αιτημά μας φάνηκε να έχει την θετική ανταπόκρισή από όλους αλλά δεν εφυσηχάζουμε διότι δεν μας αρκούν τα λόγια αλλά οι πράξεις, είδωμεν…

Στις 29/11/2022 μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου μας, της ΟΜΕ και άλλων σωματείων του κλάδου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκα, μετά από αίτημα της ΟΜΕ, όπου τον ενημερώσαμε για τα παραπάνω και του θέσαμε το δίκαιο αιτημά μας για άμεση πρόσληψη στην Ελληνικός Χρυσός των 92 απολυμένων της edilmac. Επιπλέον από τα σκανδαλώδη που προαναφέραμε ενημερώσαμε τον κ. Σκρέκα ότι αυτά που αναφέρθηκαν στη Βουλή χθές (28/11) από τον Υφυπουργό Π.ΕΝ κ. Νικόλαο Ταγαρά, ότι δηλαδή ¨οι εργαζόμενοι της edilmac πραγματοποιούσαν ένα έργο υποδομής, 19 φρεάτια αερισμού τα οποία τελείωσαν¨, είναι παραπληροφόρηση. Οι  εργαζόμενοι εκτελούσαν μια πάγια και συνεχή δραστηριότητα και συγκεκριμένα την ανάπτυξη των στοών στο υπόγειο μεταλλείο Ολυμπιάδας, κάνοντας πάνω από 8000 μέτρα στοές! Δραστηριότητα η οποία φυσικά δεν τελείωσε αλλά συνεχίζεται από την ίδια την Ελληνικός Χρυσός (όπως η ίδια ανακοίνωσε όταν διέκοψε τον εργολάβο στον οποίο εργαζόμασταν) και θα συνεχίζεται. Για αυτό και εξαρχής το αιτημά μας ήταν και παραμένει να προσληφθούμε άμεσα από αυτήν. Του αναφέραμε την ήδη εξεφρασμένη πολιτική βούληση από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη για παρέμβαση στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. για πρόσληψη και των 92 απολυμένων της EDILMAC.

Ο Υπουργός κ. Σκρέκας είχε θετική ανταπόκριση στο αιτημά μας και δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει για αυτό. Παρά τις δεσμεύσεις τόσο του κ. Σκρέκα όσο και του κ. Γεωργιάδη, η μόνη επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης και του Υ.Π.ΕΝ. μέχρι στιγμής παραμένει αυτή μέσω του Υφυπουργού κ. Ταγαρά στη Βουλή (28/11) που δεν έκανε δεκτό το αιτημά μας, παραπληροφορώντας κιόλας όλο τον Ελληνικό λαό. Τέλος ζητήσαμε από τον Υπουργό κ. Σκρέκα να παρέμβει άμεσα ώστε να προσληφθούν οι απολυμένοι στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Συνάδελφοι, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αν τα «παχιά λόγια» που ακούσαμε στις συναντήσεις γίνουν πράξη άμεσα, τότε το δίκαιο αιτημά μας για πρόσληψη των 92 απολυμένων στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι σίγουρο. Όμως επουδενί δεν πρέπει να εφυσηχάζουμε έχουμε καταφέρει να φτάσουμε ώς εδώ γιατί δεν σταματήσαμε να το κυνηγάμε, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αυξήσουμε την πίεση προς όλους και να επιβάλλουμε το δίκαιο αιτημά μας.

ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. ΟΙ 92 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ EDILMAC

Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου