22 Οκτωβρίου 2022

ΣΕΜΛΑ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ: ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

 


Ημερομηνία δημ.: 22-10-2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

 

Το ΔΣ της ΟΜΕ, μαζί με μέλη των ΔΣ του Συνδικάτου μας ΣΕΜΛΑ και του Εργοταξιακού της ΙΜΕΡΥΣ συναντήθηκαν την Παρασκευή 21/10/2022 στις 10:30 πμ στο Υπ. Εργασίας μαζί με τον Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Δελή και το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, τον Πρόεδρο Τασιούλα και τον Γ. Γραμματέα Βάλσαμο Συρίγγο, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας. Ο Υπουργός και ο υφυπουργός εργασίας απουσίαζαν από το υπουργείο και τους εργαζόμενους υποδέχτηκε ο Δ/ντης του Υπουργείου Εργασίας κ. Αγραπιδάς.

Εκφράστηκε με τον πιο αναλυτικό τρόπο η αγανάκτηση μας σχετικά με την απώλεια 92 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός, καθώς και για τα δυστυχήματα στον χώρο των Μεταλλείων, λόγω των αντεργατικών νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, που λόγω των ελλιπών μέτρων ασφαλείας αλλά και το χάος άθλιων συνθηκών που επικρατούν στις στοές.

Πρόκειται για «τερατώδες» σκάνδαλο εις βάρος όλου του ελληνικού λαού να «πετιούνται στο δρόμο» 92 εργαζόμενοι από τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τη στιγμή που με στη νέα επενδυτική συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία με το ελληνικό κράτος αναφέρονταν μέσα, πολλές επιπλέον προσλήψεις εργαζόμενων και όχι απολύσεις. Η εταιρεία με τη νέα επενδυτική συμφωνία «πήρε γή και ύδωρ» και δεν σέβεται ούτε τα ελάχιστα, «πετώντας στο δρόμο» 92 εργαζόμενους, βυθίζοντας αυτούς και τις οικογενειές τους στην ανέχεια, μη μπορώντας να αναταπεξέλθουν στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Αναρωτήθηκαν άραγε όλοι αυτοί οι κύριοι τι θα κάνουν τόσοι άνθρωποι, άλλοι πολύτεκνοι, άλλοι που προσπαθούν να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους, άλλοι που προσπαθούν να φτιάξουν την οικογενειά τους, άλλοι που είναι σε ηλικία σύνταξης και προσπαθούν να μαζέψουν τα τελευταία ενσημά τους, άλλοι νέοι γονείς, μα όλοι αυτό έμαθαν να κάνουν και το έμαθαν καλά, να εργάζονται σκληρά στα έγκατα της γης ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες για να βγάλουν το μεροκάματο, να ζήσουν την οικογενειά τους με αξιοπρέπεια.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία χρηματοδοτείται με πολλά εκατομμύρια ευρώ από ελληνικές τράπεζες, για την παραπέρα ανάπτυξη της επένδυσης όπως λένε, χρήματα που θα καλεστεί να τα πληρώσει ο εργαζόμενος ελληνικός λαός. Τους πληρώνουμε δηλαδή και από πάνω για να μας «πετάνε στο δρόμο». Αποδεικνύεται ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πριμοδοτείται και χρηματοδοτείται ποικιλοτρόπως διαρκώς, με πρόσχημα τις θέσεις εργασίας και το πραγματικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι μεταλλωρύχοι να χάνουν ακόμα και τη δουλεία τους και να μειώνονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Άνθρακας ο θυσαυρός της «χρυσής επένδυσης». Αποδεικνύεται ότι τα «χρυσά κουτάλια» που θα τρώγαμε όλοι, είναι μόνο για τους μετόχους, για τους μεταλλωρύχους και τον λαό της περιοχής «τα κουτάλια είναι λίγα και αυτά σκουριασμένα».

Ο κ. Αγραπιδάς μας παρέπεμψε για τα ζητήματα: Υγιεινής και Ασφάλειας, Επιθεωρήσεις Μεταλλείων και τους απολυμένους της Edilmac, να γίνει συνάντηση με το ΥΠΕΝ που έχει την κύρια αρμοδιότητα (όπως μας δήλωσε) και δεσμεύτηκε  για τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να παρέμβουν άμεσα δίνοντας λύση στα προβληματά μας, κάνοντας δεκτά τα αιτήματα των σωματείων μας. Τώρα να παρέμβουν ώστε να προσληφθούν οι απολυμένοι από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και να μην μείνουν απροστάτευτοι στη «βαρυχειμωνιά».

 

Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου