08 Οκτωβρίου 2022

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 8-9/10/2022: Η απαράδεκτη ομαδική απόλυση των μεταλλωρύχων της εργολαβικής εταιρείας «Edilmac»

 Η πείρα των μεταλλωρύχων πυξίδα στη χάραξη ενός νέου δρόμου με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες

Η απαράδεκτη ομαδική απόλυση των μεταλλωρύχων της εργολαβικής εταιρείας «Edilmac», που εξαγγέλθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη έπειτα από συμφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός», δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας, συνολικά ο λαός της περιοχής, μετά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, συνολικά στους όρους πώλησης της εργατικής τους δύναμης.

Οι 92 απολύσεις ακολουθούν αυτές των πάνω από 50 εργολαβικών μεταλλωρύχων το προηγούμενο καλοκαίρι, συμπληρώνουν δε τις απολύσεις εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός» με τα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Ολα αυτά ενώ πληθώρα χρυσοπληρωμένων δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο παπαγαλίζουν την προοπτική δημιουργίας 1.500 θέσεων άμεσης απασχόλησης, σε σχέση με το αρχικό επενδυτικό σχέδιο, και συνολικά 3.070 θέσεων εργασίας.

Δημιουργία θέσεων εργασίας με ...απολύσεις

Πρόκειται για γεγονότα αντιφατικά; Για μια προσωρινή παρέκκλιση των στόχων της θυγατρικής της «Eldorado Gold», που «σκίζει τα ιμάτιά της» για τον «κοινωνικό χαρακτήρα της επένδυσης» και τον «μονόδρομο» της αποδοχής της από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας;

Η απάντηση μπορεί να δοθεί από τα ίδια τα δημοσιεύματα της εταιρείας, διαβάζοντας τα «ψιλά γράμματα» που δεν χωράνε στις διαφημίσεις. Τι λένε; «Οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας». Να λοιπόν το κλειδί για να εξηγηθεί το - κατά τ' άλλα - παράδοξο της δημιουργίας θέσεων εργασίας με ...απολύσεις.

Μαζί με τη χρυσόσκονη του επενδυτή - σωτήρα που ξεθωριάζει, οι μεταλλωρύχοι μπορούν πλέον πιο καθαρά να κατανοήσουν ότι η «διατήρηση της ανταγωνιστικότητας» και η πορεία μετασχηματισμού των μεταλλείων Κασσάνδρας σε «μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση», όπως αποτυπώθηκαν στον «Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021 - 2024» της «Ελληνικός Χρυσός», περνάνε μέσα από την ολόπλευρη ένταση της εκμετάλλευσής τους.

Δηλαδή ότι για να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη μια χούφτα μέτοχοι - παράσιτα, θα πρέπει οι μεταλλωρύχοι να «σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι». Και όλα αυτά σε μια περίοδο που τα μέταλλα που εξορύσσονται στην περιοχή βρίσκονται σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Αυτή η βασική στόχευση του Οδικού Χάρτη:

-- Καθόρισε το περιεχόμενο (και) της νέας σύμβασης που υπέγραψε η εταιρεία το προηγούμενο έτος με το ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζοντας το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Οδήγησε στις πρόσφατες απολύσεις, στην αποτυχημένη προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης πρωτοπόρων αγωνιστών, στην υπογραφή της νέας άθλιας επιχειρησιακής ΣΣΕ που καταδικάστηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις των μεταλλωρύχων, στις διπλές ειδικότητες.

-- Διαπερνά τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των μεταλλείων, για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του μισθού ή μείωση των ωρών εργασίας σε έναν εξ ορισμού βαρύ και ανθυγιεινό εργασιακό χώρο. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης νέων εργαλείων για τον διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», με βάση ψηφισμένη Οδηγία της ΕΕ, στοχεύοντας στην εντατικοποίηση, στην παράταση του ωραρίου, στη μείωση των αποδοχών μέσω των κριτηρίων αποδοτικότητας στην εργασία, τα οποία καθορίζουν το ύψος του «μπόνους».

-- Διαπερνά τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε προσχηματική διαβούλευση. Μια μελέτη η οποία, όπως άλλωστε και όλες οι ΜΠΕ στο πλαίσιο του καπιταλισμού, είναι απολογητική των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας, απέχοντας πολύ από την επιστημονική διερεύνηση και αποτύπωση όλων των πιθανών επιπτώσεων και κινδύνων, αλλά και από την αντιμετώπισή τους. Μια μελέτη που υποβαθμίζει τις υπάρχουσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως «ασήμαντες» ή «μεσαίας σημαντικότητας», υπερτονίζοντας τα υποτιθέμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλαστό και εκβιαστικό δίλημμα: «Συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας με όρους που εξασφαλίζουν την κερδοφορία της ή εγκατάλειψη της επένδυσης, που θα επιφέρει επιπλέον κοινωνική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής».

Οι καπιταλιστές και οι σύμμαχοί τους

Η υλοποίηση του παραπάνω στόχου της εταιρείας δεν είναι εξαίρεση, αποτελεί νόμο στις καπιταλιστικές επενδύσεις, οι οποίες εξ ορισμού γίνονται με κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όμως, υπάρχουν κι άλλοι, εξίσου συνυπεύθυνοι.

Οι καπιταλιστές έχουν σύμμαχο το δικό τους κράτος, το κράτος που ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία εξυπηρετεί τα «θέλω» και τα «πρέπει» των επενδυτών. Στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Ο λαός της περιοχής δεν μπορεί να τους δείξει καμία εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να έχει απ' αυτές καμία προσδοκία.

Ορισμένα μόνο από τα πεπραγμένα τους, που αναδεικνύονται από την επικαιρότητα, είναι αποκαλυπτικά.

-- Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις προκλητικές οικονομικές και νομοθετικές πριμοδοτήσεις στην «Ελληνικός Χρυσός» και ταυτόχρονα, στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, κάνει την ανήξερη για τις 92 απολύσεις, δίνοντας πλήρη κάλυψη σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2017 ως κυβέρνηση ψήφισε διάταξη που «απελευθέρωσε» παραπέρα τις ομαδικές απολύσεις, σε σχετική Ερώτηση 27 βουλευτών του με αφορμή τις 92 απολύσεις αναρωτιέται αν η κυβέρνηση «θα εξετάσει τους κινδύνους που ενέχει για το τραπεζικό σύστημα η χορήγηση δανείων σε μια εταιρεία που παρουσιάζει πολύ μεγάλες ζημιές». Να ποιο είναι τελικά το άγχος τους! Μην τυχόν και κινδυνέψουν οι τράπεζες. Οι ίδιες τράπεζες που προχωράνε αυτό το διάστημα σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς και πριν μερικές μέρες χρηματοδότησαν με 680 εκατ. ευρώ την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στο μεταλλείο των Σκουριών.

-- Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ήταν το πρώτο που είχε προβλέψει, με τον ν. 4014/2011, τους ιδιώτες περιβαλλοντικούς ελεγκτές για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, νόμο πάνω στον οποίο πάτησε η ΝΔ ως κυβέρνηση για τον ν.4843/2021. Ετσι, λοιπόν, η νέα συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο προβλέπει τον έλεγχο της νέας Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) από δήθεν «ανεξάρτητο» ελεγκτή περιβάλλοντος, δηλαδή από ιδιώτη που θα υποδείξει η εταιρεία και ο οποίος θα αμείβεται απ' αυτήν!

Καμία αναμονή. Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Στον αντίποδα βρίσκονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ, που απευθύνουν κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που ανησυχούν για τη σημερινή κατάσταση, βλέποντας την καθημερινότητά τους να δυσκολεύει.

Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να οργανωθεί η αντεπίθεση για να ακουστεί ένα βροντερό ΝΑΙ στη δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, με ταυτόχρονη προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, ξεπερνώντας την τρομοκρατία και τα εμπόδια που υψώνουν όσοι φοβούνται την εργατική αφύπνιση.

Οι εργατικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα μεταλλεία Κασσάνδρας, οι επιμέρους νίκες που απέσπασαν μέσα απ' αυτούς οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της «Edilmac», η αντίδραση των μεταλλωρύχων στις συνέπειες της υλοποίησης του «Στρατηγικού Οδικού Χάρτη», είναι μηνύματα ελπίδας. Μέσα απ' αυτούς τους αγώνες έμειναν ανενεργοί αντεργατικοί νόμοι όπως το έκτρωμα του Χατζηδάκη.

Σε αυτούς τους αγώνες το ΚΚΕ στάθηκε και στέκεται αταλάντευτα, χωρίς «ναι μεν αλλά» και αστερίσκους, στο πλευρό των εργαζομένων, με εμπιστοσύνη στη δύναμή τους. Συνέβαλε στην ανάδειξη των προβλημάτων τους πέρα από τα στενά όρια των μεταλλείων, με πολύμορφες δράσεις. Στήριξε και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματά τους, όπως συμβαίνει και σήμερα με τον αγώνα των απολυμένων, για να μη μείνει κανείς χωρίς εισόδημα, για την απορρόφησή τους στο έργο από την «Ελληνικός Χρυσός». Στηρίζει και προωθεί στο κίνημα των εργαζομένων τον ενωτικό αγώνα όλων των μεταλλωρύχων, εργολαβικών και μη.

Κόντρα στη μοιρολατρία, στη λογική του «μικρότερου κακού», αναδεικνύουμε τις μεγάλες επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ζήσει ο λαός πολύ καλύτερα. Τον τεράστιο πλούτο της περιοχής, που είναι εχέγγυο για μια τέτοια προοπτική. Ο χρυσός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, τόσο για την ευρεία εφαρμογή του στη βιομηχανία (ηλεκτρονική, ιατροφαρμακευτική, συστήματα αεράμυνας, καταλύτης κ.λπ.) όσο και για τη λειτουργία του ως αποθεματικού των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως. Ο χρυσός στη Χαλκιδική ανέρχεται στους 160 τόνους (τα αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι περίπου 140 τόνοι). Το ασήμι, ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος της περιοχής είναι αναπόσπαστα στοιχεία της σύγχρονης βιομηχανίας. Μεταλλεύματα όπως ο χαλκός αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην εφαρμογή τους σε νέες τεχνολογίες, όπως στην κατασκευή μπαταριών ευρείας κλίμακας.

Το ικανό εργατικό δυναμικό της περιοχής, εξειδικευμένο για χρόνια στα μεταλλεία, μπορεί να εγγυηθεί την αξιοποίηση όλου αυτού του πλούτου. Γι' αυτό η πρόταση του ΚΚΕ πατάει γερά στην πραγματικότητα.

Η πείρα που συγκεντρώνουν οι μεταλλωρύχοι μέσα από τους καθημερινούς αγώνες τους μπορεί να γίνει πολύτιμο όπλο στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά για την υπεράσπιση της ζωής και του τόπου τους. Να αποτελέσουν πυξίδα στη χάραξη ενός νέου δρόμου, για την αξιοποίηση του χρυσού και των άλλων ορυκτών πόρων της χώρας προς όφελος του λαού, με εξασφαλισμένα σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Ο δρόμος αυτός έχει ως προϋπόθεση ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα διασφαλίσουν μια ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των λίγων.


Ζώης ΜΠΡΕΣΤΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου