17 Οκτωβρίου 2022

Προς: Υπουργό Π.Ε.Ν, Κον Σκρέκα 17/10/2022

 

                                     

Αρ. πρωτ: 453    
                                                              Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2022

                            Προς: Υπουργό Π.Ε.Ν, Κον Σκρέκα.

                                        

Κοινοποίηση:   

                Γραφείο Πρωθυπουργού.

                                          Πολιτικά κόμματα.

                            ΓΣΕΕ.

                  Σωματεία του κλάδου.

 

Κύριε Υπουργέ

ο πολυπαθής και επικίνδυνος  κλάδος της εξορυκτικής βιομηχανίας που τους εργαζόμενους της εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας, για την τήρηση της ισχύουσας μεταλλευτικής νομοθεσίας  και ειδικά στο τομέα των μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, αρμόδια είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου και Νοτίου Ελλάδας.

 Όπως επανειλημμένα σαν εργαζόμενοι έχουμε επισημάνει, αλλά και όπως πολύ καλά γνωρίζεται ως πολιτικός προϊστάμενος του παραπάνω κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, η Επιθεώρηση Μεταλλείων τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο τόσο σοβαρό της έργο είτε λόγω υποστελέχωσης είτε λόγω υποχρηματοδότησες  και μη επαρκούς εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής..

 Είναι αδύνατον και όσες φιλότιμες προσπάθειες να γίνονται από τους εργαζόμενους σε αυτή, ελάχιστοι επιθεωρητές, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση για μετακινήσεις/διαμονή/ διατροφή και χωρίς ολοκληρωμένη υποστηρικτική υλικοτεχνική υποδομή, να καλύψουν εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου μας που βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρη την επικράτεια .

 Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα στα μεταλλεία της IMERYS, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά πως η παρουσία της Επιθεώρησης Μεταλλείων κατά κύριο λόγο υφίσταται μόνο όταν συμβεί κάποιο πολύ σοβαρό ατύχημα ενώ σχετικά  με την ελεγκτική και προληπτική της παρουσία είναι ανύπαρκτη.

 Σε μια περίοδο όπου η εργοδοτική αυθαιρεσία και τα ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων είναι και θανατηφόρα, αποτελούν καθημερινότητα στους χώρους εργασίας ,θεωρούμε επιβεβλημένη την στήριξη της Επιθεώρησης Μεταλλείων προκειμένου να έχει ουσιαστικό ρόλο ιδιαίτερα στην τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για την  υγιεινή και ασφάλεια.

 Ενδεικτικά σας αναφέρουμε κάποια από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας αλλά και των σωματείων του κλάδου.

·         Να ενισχυθούν και να στελεχωθούν τα τμήματα Επιθεώρησης Μεταλλείων με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.

·         Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε Νομό που πραγματοποιείται μεταλλευτική δραστηριότητα (Χαλκιδική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Δράμα, κλπ).

·         Τακτικοί, ουσιαστικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς ελεγκτικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων Υγείας & Ασφάλειας, που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

 Για τους παραπάνω λόγους και μετά από αίτημα εργαζομένων (επισυνάπτεται σχετικό δελτίο τύπου) που έχουν πληρώσει το μεροκάματο με αίμα, ζητάμε όπως ορίσετε μια συνάντηση προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το τι επικρατεί στους εργασιακούς χώρους του κλάδου μας καθώς και να σας προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού θέματος.

 


Συνημμένα:

Δελτίο Τύπου του Σωματείου εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων στην ‘’ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ  – IMERYS A.E’’.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου