05 Οκτωβρίου 2022

Ομιλία του Γραμματέα του Σ.Ε.Μ.ΛΑ. Τζανετή Νικόλαου, στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων στο Ε. Κ. Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 05/10

 

Ομιλία του Γραμματέα του Σ.Ε.Μ.ΛΑ. Τζανετή Νικόλαου, στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 05/10

Συνάδελφοι-ισσες, Είναι απαράδεκτο 92 εργαζόμενοι να πετιούνται στο δρόμο από την


Ε.Χ., κάθε απόλυση εργαζόμενου είναι άδικη αλλά εδώ το κοντερ της κοροιδίας το έχουν τερματίσει.

Αποτελεί πρόκληση για όλη την κοινωνία το πρωί να ανακοινωνει η Ε.Χ. την έγκριση χρηματοδότησης 680 εκ ευρώ και το μεσημέρι να μας πετάνε στο δρόμο και να μην δίνουν και σε κανέναν λογαριασμό (χρήματα που είναι εγγυητης το ελληνικο δημόσιο… «το αφήνω στην φαντασία όλων σας από την πείρα σας ποιος θα τα πληρώσει αυτά»). Και δεν μένουν εκεί αλλά ζητάνε και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και όλα αυτά ταχα για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας….αποτέλεσμα όλων αυτών 92 εργαζόμενοι στο δρόμο. Συμέρασμα 1o: Ζεστό χρήμα σε αυτούς απολύσεις σε εμας.

Την ίδια στιγμή μας λένε στους εργαζόμενους ότι «δεν βγαίνουν» και πρέπει να κάνουν περικοπές ένω οι τσέπες των μετόχων της Ε.Χ. ξεχειλίζουν από χρήμα αφου τα μέταλλα που εξορύσσονται είναι σε πολύ υψηλές τιμές. Τιμές που αναμένεται να εκτιναχθούν και άλλο το επόμενο διάστημα αφού η ζητήση τους είναι και θα είναι ακόμα μεγάλύτερη, αφού τα μέταλλα αυτά αποτελούν απαραίτητα συστατικά για τις υποδομές μετάβασης στην «λεγόμενη πρασινη αναπτυξη» (την οποία εμείς χρυσοπληρώνουμε στα τιμολογια του ρευματος κάθε μήνα και αυτοί πουλάνε πανάκριβα τα προιόντα τους). Αυτοί έχουν εξασφαλισμένα τεράστια κέρδη και τον εργάτη τον «πετάνε στο δρόμο». Συμπέρασμα 2o: Αυξηση κερδών αυτοί απολύσεις εμείς!

Δεν ζητάμε πολλά όπως βγαίνουν και προπαγανδίζουν οι μηχανισμοί της εταιρείας ζητάμε το ελάχιστο και το δίκαιο να απορροφηθούμε στην εταιρεία που δουλεύαμε τόσα χρόνια. Τόσα χρόνια δουλεύαμε μέσα στην κάπνα και τα καυσαέρια και μας έλεγαν κάντε υπομονή, θα βελτιωθούν τα πράγματα. Και να τώρα το ευχαριστώ τους, ανεργία και περιμένετε πάλι στην ουρά θα βρεθεί κάποιος εργολάβος και για σας. Και ρωτάμε: O επόμενος «σωτήρας-εργολάβος» που θα βρεθεί «πόσο πολύ θα μας ξεζουμίζει»?

Θα του φτάνει μόνο να μας κακοπληρώνει, να μας κλέβει προσαυξήσεις και υπερωρίες, να την γλιτώνουμε παρατρίχα από το εργατικό δυστύχημα? ή θα πρέπει να το πληρώσουμε και με το αίμα μας? όπως συνέβη σήμερα στα μεταλλεία της Φωκίδας συμφερόντων της Imerys, όπου ο συνάδελφος έπεσε νεκρός όταν καταπλακώθηκε από την κατάπτωση βράχου και άλλοι δύο εγκλωβίστηκαν. Τα ίδια έλεγε και εκεί η εταιρεία στους εργαζόμενους «ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ» αλλά εμείς θρηνούμε τους νεκρούς μας και αυτοί μετράνε τα κέρδη τους. Δεν ήταν η κακία η ώρα είναι το αποτέλεσμα ότι τα μέτρα προστασίας για την υγεία και ζωή του εργάτη για την εργοδοσία αποτελούν απλά επιπλέον κόστος ή «χάσιμου χρόνου παραγωγής». Εδώ και μήνες προειδοποιούσαν και εκεί οι εργαζόμενοι και η εταιρεία δεν έκανε τίποτα. Γνώριμές καταστάσεις σε όλους μας και ας το «παίζουν» τώρα μερικοί ότι λυπήθηκαν. Δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε για το κράτος που έχει αφήσει τις επιθεωρήσεις μεταλλείων να ρημάζουν ( 4 επιθεωρητές υπάρχουν για όλη τη Β. Ελλάδα). Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια , στους οικείους και στους συναδέλφους του αδικοχαμένου συναδέλφου. Να ορκιστούμε ότι θα τιμήσουμε τη μνημή του και με τον αγώνα μας να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος νεκρός εργάτης (από κανέναν άλλον δεν περιμένουμε τίποτα). Συμπέρασμα 3ο: Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας.

Σε όλο αυτά η κυβέρνηση κάνει την ανύξερη και δεν παίρνει θέση στο αιτημά μας, όπως και διάφοροι άλλοι που το παίζουν στο πλευρό μας με γενικόλογες στηρίξεις και υποσχέσεις, αποφεύγοντας όμως να πάρουν θέση στο δίκαιο αιτημά μας, παίζοντας τα πολιτικά τους παιχνίδια πάνω στις πλάτες μας. Λέγοντας κιόλας από πίσω «ε δεν προκειται να γίνει αυτό που ζητάτε».

Ακουστε το καλά λοιπόν θα γίνει γιατί είναι το μόνο δίκαιο και αφού δεν μας στηρίζετε, θα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις  και θα τα καταφέρουμε με όσους ακολουθήσουν.Τα ίδια μας έλεγαν συνάδελφοι και με τη συνδικαλιστική απόλυση ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα πάει τελείωσε, όμως τα καταφέραμε όπως και σε τόσα άλλα έτσι θα τα καταφέρουμε και τώρα. Τον μάθαμε τον δρόμο της νίκης.

Κύριοι ως εδώ! Χορτάσαμε από υποσχέσεις, ταξίματα και από θα και θα.…Απαιτούμε την πρόσληψή μας στην Ε.Χ. εδώ και τώρα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για να δείξει ο καθένας (από όλους αυτούς που μας στηρίζουν στα λόγια) με τις πράξεις του αν είναι στο πλευρό μας στο δίκαιο αιτημά μας.

Το κάδρο ολοκληρώνεται αν λάβει κανείς υπόψιν του τη νέα επενδυτική συμφωνιά που υπέγραψε η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο  τον Φλεβάρη του 21, δίνοντας τα όλα στην εταιρεία και τσάμπα με το πρόσχημα και το επιχείρημα ποιο για φανταστείται? των 3000 νέων θέσεων εργασίας και ότι θα ζούμε όλοι με χρυσά κουτάλια. Άνθρακας ο θυσαυρος που μας υπόσχονταν. Από τότε έχουμε σειρά ομαδικών απολύσεων  στο έργο ( ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΊΑ, ΤΕΧΝΟΧΗΜΙΚΗ και τώρα εμείς), συνδικαλιστικές διώξεις για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, διάφορα άλλα μέτρα για να μειώσουν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των μεταλλωρύχων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Όλα αυτά εντάσσονται στο σχέδιο - οδικό χάρτη της Ε.Χ. που φέρνει την «εργασιακή κόλαση» για τους μεταλλωρύχους, το μισθό «με τρεις και εξήντα» για να αυξήσουν και άλλο τα κέρδη τους. Ή θα το εμποδίσουμε αυτό το σχέδιο εξαθλίωσης όλων των μεταλλωρύχων όλοι μαζι που έχει ήδη αρχισεί να ξεδιπλώνεται με αποκορύφωμα τις απολύσεις ή συνάδελφοι μεταλλωρύχοι σφίξτε και άλλο το ζωνάρι γιατί μας ετοιμάζουν χειρότερα να ξέρερτε. Το βαρέλι δεν θα έχει πάτο όσο δεν παλεύουμε για τα δίκια μας.

Την Παρασκευή στις 18:30 δίνουμε μία ακόμη απάντηση στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται για τις απολύσεις μας και συνεχίζουμε με τα επόμενα ραντεβού μας που θα ακολουθήσουν. Θα νικήσουμε να είστε βέβαίοι για αυτό! Καλή συνέχεια σε όλους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου