22 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΟΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ‘EDILMAC’ & ‘ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥ Α.Ε.’

 


Αρ. πρωτ.: 437                                                                                                                                     Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΟΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ‘EDILMAC’ & ‘ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥ Α.Ε.’

 

Η ΟΜΕ καταγγέλλει τον εργοδοτικό κυνισμό της εταιρείας ΕDILMAC (η οποία, εν μια νυκτί έσπασε την σύμβαση με την αναθέτουσα εταιρεία και πετάει στο δρόμο 91 εργαζομένους θέτοντας θέμα επιβίωσης 91 οικογενειών), η εταιρεία την επομένη της πρώτης συνάντησης για την διαβούλευση, με την επιτροπή των εργαζομένων και την ΟΜΕ, προχώρησε μονομερώς, να καλεί μεμονωμένα τους εργαζόμενους για να τους απολύσει μια ώρα αρχύτερα, πριν ολοκληρωθεί η όποια διαβούλευση. Τέτοιου είδους κινήσεις αποτελούν «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» και αποτελούν γνωστή πρακτική των εργοδοτών για να διασπάσουν τους εργαζόμενους.

Εμφανής στόχος είναι αποδυνάμωση του αραγούς μετώπου που έχουν οι εργαζόμενοι το σωματείο τους και η  ΟΜΕ.

Ο σκοπός είναι να τους ξεφορτωθεί χωρίς να έχει την «πίεση» της καλύτερης δυνατής αποζημίωσης  τους. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε και την εταιρεία ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (η οποία και είναι η κύρια υπεύθυνη για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί) η οποία συνεχίζει να «νίπτει τας χείρας της, αρνούμενη να παραβρεθεί τόσο στην διαβούλευση όσο και να συναντήσει τους εκπροσώπους του Συνδικάτου, παρότι οι εργαζόμενοι την έχουν καλέσει επίσημα (επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο).

Χαιρετίζουμε το Σωματείο που κρατάει σθεναρή στάση και λειτουργεί συλλογικά με ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις των συνελεύσεων οι οποίες συνεχίζονται.

Το θέμα ήδη έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις με κοινοβουλευτική διαδικασία κομμάτων. Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας με τη στάση τους καλύπτουν την ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’ και είναι συνένοχοι για το γεγονός ότι τόσος κόσμος «πετιέται στο δρόμο». Ο κοινός αγώνας με το Σωματείο θα δοθεί μέχρι τέλους σε όλα τα επίπεδα!

Υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της εταιρείας. Η χρηματοδότηση που έλαβε είναι η απόδειξη για την ευρωστία της. Οι τιμές των μετάλλων που εξορρύσσονται στα μεταλλεία Κασσάνδρας είναι στα ύψη. Είναι ανύκουστο ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε μία τόσο πολυδιαφημισμένη επένδυση (που θα άνοιγε 3000 και πλέον θέσεις εργασίας), 90 και πλέον εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους.

Το αίτημα των εργαζόμενων είναι απόλυτα δίκαιο και πρέπει να στηριχθεί από τους πάντες:

·       Απορρόφηση των απολυμένων της ‘Edilmac’ από την ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’

Καλούμε όλα τα Σωματεία του κλάδου μας, το σύνολο του Εργατικού Κινήματος,  τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίξουν τον Αγώνα των συναδέλφων απολυμένων Μεταλλωρύχων για να απορροφηθούν από την εκμεταλλευτρια εταιρεία ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’.

Καλούμε τα Μ.Μ.Ε να προβάλουν τον αγώνα μας

 

ΤΟ  Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ

 

 

 

Επισυνάπτεται το Δ.Τ. του ΣΕΜΛΑ 21/9/2022

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΔΡΑ:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ:6948087526,                                                          e-mail:synd.metalleiwn.latomeiwn@gmail.com

https://www.facebook.com/synd.metalleiwn.latomeiwn

Ημερομηνία δημ.: 21-09-2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Συνδικάτο μας καταγγέλει τη στάση της εταιρείας ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’ η οποία αρνείται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου μας για να συζητηθούν οι εξελίξεις σχετικά με τους απολυμένους-εργαζόμενους της ‘EDILMAC’ και να ακούσουν το αιτημά μας. Δηλώνουν αναρμόδιοι να μας συναντήσουν, οι βασικοί υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση που βιώνουν τόσες οικογένειες. Αρνητική στάση την οποία κράτησε και στην πρόσκληση που της απεύθυναν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων να συμμετέχει στη διαδικασία των διαβουλεύσεων προκειμένου να συνδράμει επί όλων των θεμάτων (επισυνάπτουμε ολόκληρη την πρόσκληση συμμετοχής).

Επίσης καταγγέλουμε τη στάση της εταιρείας ‘EDILMAC’ η οποία καλεί μαζικά τους εργαζόμενους να πάνε να υπογράψουν τις απολύσεις τους. Τη στιγμή που χτές (20/09) έγινε η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης, όπου η εταιρεία κατέθεσε την πρότασή της και ορίστηκε επόμενη συνάντηση (την Τρίτη 27/09) για να απαντήσουμε οι εργαζόμενοι, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζόμενων. Η εταιρεία θέλει με αυτό τον τρόπο να μας διώξει μεμονωμένα, ώστε να μειώσει την διαπραγματευτική μας ισχύ και να μην μας δώσει το σύνολο των χρημάτων που θα αποφασίσουμε να ζητήσουμε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων προκειμένου να αποφασίσουμε συλλογικά.

Από τα παραπάνω και από ότι έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα γίνεται φανερό ότι οι δύο εταιρείες είναι σε απόλυτη συνεργασία ενάντια στους εργαζόμενους. Καλούμε την ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’ η οποία είναι η κύρια υπεύθυνη για το γεγονός ότι τόσος κόσμος πετιέται στο δρόμο να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει τόσο στη διαδικασία της διαβούλευσης όσο και να αποδεχτεί το δίκαιο αιτημά μας, που αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από την κοινωνία. Απορρόφηση των απολυμένων της Edilmac από την ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’

 

ΑΙΤΗΜΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Των :

1.     Ζαρούλα Αναστασίου του Χρήστου, κατοίκου

2.     Μπιζιώτα Νικολάου του Παναγιώτη, κατοίκου

3.     Τζανετή Νικολάου του Αλεξάνδρου, κατοίκου

4.     Μεσσάρη Άγγελου του Δημητρίου, κατοίκου

5.     Παναγιωτίδη Γεωργίου του Δημητρίου, κατοίκου

ως εκλεγμένων εκπροσώπων της συνέλευσης των εργαζομένων του Ελληνικού Υποκαταστήματος της αλλοδαπής ΕΠΕ με την επωνυμία «EDILMAC LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ»  το οποίο εδρεύει στον Άλιμο Αττικής, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης αρ.512, με αριθμό ΓΕΜΗ 142480001001 και με ΑΦΜ 997100022, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον νόμιμο εκπρόσωπο και διαχειριστή της Luca (Λούκα) Fumagalli (Φουμαγκάλι), κάτοικο ως άνω

ΠΡΟΣ

Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ» και το διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» με έδρα την Αθήνα, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας αρ.23Α και υποκατάστημα στο Στρατώνι Χαλκιδικής, με ΑΦΜ 999642840, Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών, η οποία εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Δημητριάδη Δημήτριο, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο

Θεσσαλονίκη 19 Σεπτεμβρίου 2022

 

Σας είναι γνωστό ότι η εταιρεία «EDILMAC LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» έχει γνωστοποιήσει στο σύνολο των εργαζομένων της, ότι τερματίστηκε η από 1ης Μαρτίου 2022 σύμβαση έργου μεταξύ υμών και της άνω εταιρείας, και ως εκ τούτου μας έχει καλέσει για να συμμετάσχουμε στη διαδικασία των διαβουλεύσεων (ν. 1387/1983), για τις ομαδικές απολύσεις που προτίθεται να πραγματοποιήσει.

Όπως ενημερωθήκαμε και από τα όργανα της εργοδότριάς μας εταιρείας, αλλά και από τις ανακοινώσεις που εσείς έχετε εκδώσει, σχετικά με την καταγγελία της ως άνω σύμβασης έργου, η λύση της συνεργασίας σας οφείλεται σε δική σας απόφαση «να εκτελείτε τα έργα σας» (μεταξύ αυτών και η ανάπτυξη των υπόγειων στοών στο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου όλοι εμείς εργαζόμασταν) «με τις δικές σας δυνάμεις, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των εργαζομένων της επιχείρησης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ». Είναι δε γνωστό τοις πάσι ότι το έργο της διάνοιξης υπόγειων στοών στο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας δεν θα παύσει, αλλά θα εκτελεστεί με την απορρόφηση των εργαζομένων από το Μεταλλείο των Μαύρων Πετρών.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή σας να λύσετε τη συνεργασία σας με την εταιρεία “EDILMAC” (και οι οποίοι λόγοι ανάγονται σαφώς στην επιχειρηματική σας ελευθερία), εντούτοις δεν μπορείτε να παραβλέψετε το γεγονός ότι η απόφασή σας αυτή οδηγεί στην απώλεια των θέσεων εργασίας για 91 εργαζομένους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα προέρχονται από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά και οι υπόλοιποι, που προέρχονται από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, επί τρία και πλέον έτη, έφυγαν  από τις οικίες τους, και μετεγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας, για να εργαστούν στις εγκαταστάσεις σας.

Σήμερα δε οι 91 αυτοί εργαζόμενοι έχουν βρεθεί εντελώς ξαφνικά μετέωροι, χωρίς ούτε να εργάζονται, αλλά ούτε και να απολύονται, ενώ ρευστό και ασαφές είναι τόσο το πότε και εάν θα απολυθούν, όσο και το τι λάβουν ως αποζημίωση, αλλά και το πότε θα λάβουν αυτά (τα χρήματα που τους οφείλονται).  Φημολογείται δε ότι η εταιρεία σας έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει χρηματικά ποσά επαρκή, ώστε να υπερκαλυφθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, πλην όμως δεν έχουμε καμία εικόνα εάν αυτά έχουν καταβληθεί ή πρόκειται να καταβληθούν, αλλά ούτε και για το ύψος των ποσών αυτών.

Δεδομένης της θέσης της εταιρείας σας στην Ελληνική Κοινωνία, της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης που  έχετε, αλλά και του γεγονότος ότι : αφενός η ως άνω εξέλιξη εκκινεί από τις δικές σας επιχειρηματικές αποφάσεις και αφετέρου ότι τα ποσά που θα καταβάλει η εταιρεία σας, στη δική μας εργοδότρια εταιρεία, αποτελούν και το μοναδικό τρόπο να εξοφληθούμε τις όποιες πιθανές απαιτήσεις μας.

Απευθύνουμε έκκληση - πρόσκληση προς εσάς, να παρευρεθείτε, ως παρατηρητής, στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, για να συνδράμετε στην ευόδωση των διαβουλεύσεων και προς διασφάλιση των 91 εργαζομένων που επί τρία και πλέον έτη, προσέφεραν τα μέγιστα, για την εκτέλεση των έργων της εταιρείας σας.

 

Με εκτίμηση

Η πληρεξούσια δικηγόρος των εκπροσώπων των εργαζομένων

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου