22 Μαρτίου 2022

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

 


Αρ. πρωτ.:    391                                                                                                                                            Αθήνα 21 Μαρτίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΗΣ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ’

 

Μετά από τις καταγγελίες του Συνδικάτου Εργατουπαλλήλων Μεταλλείων & Λατομείων Β. Ελλάδος ΣΕΜΛΑ για τα ελλιπή μέτρα Υγείας & Ασφάλειας στο μεταλλείο Ολυμπιάδας η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος εξέδωσε την έκθεση αυτοψίας για τον έλεγχο που διενέργησαν οι επιθεωρητές στις 27/9/2021 όπου διαπιστώθηκαν από τους επιθεωρητές μία σειρά παραβιάσεων των μέτρων Υγείας & Ασφάλειας από την εταιρεία EDILMAC.

Ανάμεσα σε άλλα διαπιστώθηκαν:

·         ανεπαρκές πάχος εκτοξευόμενου σκυροδέματος στην οροφή και στα τοιχώματα στοάς, που εφαρμόζεται ως μέσο υποστήριξης

·         τοποθέτηση αγκυρίων υποστήριξης σε απόσταση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης και λανθασμένη τοποθέτηση πλάκας έδρασης αγκυρίων

·         καθυστέρηση τοποθέτησης αγκυρίων σε σχέση με το βήμα προχώρησης διάνοιξης της στοάς

·         λανθασμένη τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος

·         καθυστέρηση υποστήριξης του μετώπου στοάς

·         ανεπαρκής άντληση νερών σε στοά στην οποία εκτελούνταν εργασίες από συνεργείο της εργολάβου εταιρίας λόγω μη συντήρησης/καθαρισμού της αντλίας

·         το ειδικό θεωρημένο βιβλίο γραπτών υποδείξεων του τεχνικού ασφάλειας του περιείχε τακτικές καταχωρήσεις λεπτομερούς καταγραφής των υφιστάμενων συνθηκών και υποδείξεων-οδηγιών σε θέματα συνθηκών ασφάλειας των χώρων εργασίας (γίνεται λεπτομερή αναφορά στην έκθεση), Όμως η εταιρεία EDILMAC δεν είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, ούτε σε έλεγχο των παραπάνω

·         5 εργατικά ατυχήματα-συμβάντα για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Επιθεώρηση από τις εταιρείες των μεταλλείων Κασσάνδρας

·         δεν υπήρχαν διαθέσιμα αρκετά ατομικά ερμάρια ώστε ο κάθε εργαζόμενος να έχει τη δυνατότητα να κλειδώνει τα ενδύματά του κατά την διάρκεια της εργασίας του

·         υπήρχαν μόνο τρία διαθέσιμα λουτρά (ντους) για τους εργαζόμενους, χωρίς να τηρείται η μέγιστη αναλογία του ενός λουτρού (ντους) ανά πέντε εργαζόμενους που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του Κ.Μ.Λ.Ε.

·         ο χώρος των αποδυτηρίων δεν φωτίζονταν επαρκώς και υπήρχαν προβλήματα συγκέντρωσης νερών και καθαριότητας στα λουτρά των εργαζομένων εξαιτίας μη συντήρησης-καθαρισμού του αποχετευτικού δικτύου.

·         μηχάνημα έργου που φαίνονταν ότι είχε παρουσιάσει διαρροή υγρών στο έδαφος

·         ζητήθηκε από η υποβολή στην Επιθεώρηση, στοιχείων σχετικά με τον έλεγχο αερισμού του μεταλλείου Ολυμπιάδας

 

Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του Συνδικάτου ΣΕΜΛΑ. Οι εταιρείες στα μεταλλεία Κασσάνδρας δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για την Υγεία & Ασφάλεια των εργαζόμενων και προσπαθούν να επιβάλλουν «σιγή νεκροταφείου», για αυτό προχώρησαν και στην απόλυση του Προέδρου του Συνδικάτου ΣΕΜΛΑ και εργαζόμενου ως Τεχνικού Ασφαλείας στην εταιρεία «Edilmac», ο οποίος ανέδειξε όλα τα παραπάνω και ζητούσε τη λήψη μέτρων για αυτά. Παίρνοντας ως απάντηση την απόλυσή του από τις εταιρείες των μεταλλείων Κασσάνδρας 'ΈΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Mov. Α.Ε." και "EDILMAC LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ".

Στις 28/02/2022 η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος εξέδωσε ακόμη ένα έγγραφο εντολών προς τις εταιρείες των μεταλλείων Κασσάνδρας, δίνοντας εντολή να μεριμνήσουν για την άμεση εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπως παρατίθενται συνοπτικά:

1.       Οι εργασίες υποστήριξης των στοών πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του μεταλλείου Ολυμπιάδας, όπως προβλέπεται από την παρ.1 του άρθρου 71 του Κ.Μ.Λ.Ε………

2.       Οι εργασίες υποστήριξης πρέπει να ακολουθούν την προχώρηση διάνοιξης της στοάς και να ολοκληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις.

3.       Να ελέγχεται συστηματικά η υποστήριξη των στοών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ.2 του άρθρου 71 του Κ.Μ.Λ.Ε……..

4.       Να αποκαθίστανται άμεσα οι φθορές των αγωγών αερισμού που εντοπίζονται σε σημεία της διαδρομής τους, ώστε να μην προκαλούνται απώλειες σε αέρα, έτσι ώστε να τηρούνται, κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα προβλεπόμενα στην παρ.2 του άρθρου 75 του Κ.Μ.Λ.Ε………….

5.       Να πραγματοποιούνται μετρήσεις της συγκέντρωσης χημικών παραγόντων στον αέρα των χώρων εργασίας, του δείκτη θερμοκρασίας-υγρασίας και της παροχής αέρα και περιεκτικότητας σε οξυγόνο του αέρα στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 22, 23 και 75 του Κ.Μ.Λ.Ε., αντίστοιχα……..

6.       Η εκτέλεση εργασιών από περισσότερα του ενός συνεργεία εργαζομένων της εργολάβου εταιρείας ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο εργασίας, επιτρέπεται μόνο εφόσον το υπάρχον κύκλωμα αερισμού 2 μπορεί να εξασφαλίσει την κυκλοφορία επαρκούς ρεύματος καθαρού αέρα για την άνετη αναπνοή των εργαζομένων σε κάθε θέση………..

7.       Τα αυτοκινούμενα μηχανήματα και ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την τακτική συντήρησή τους………….

8.       Να τηρούνται τα προβλεπόμενα στο άρθρο 35 του Κ.Μ.Λ.Ε. για τα αυτοκινούμενα μηχανήματα που εργάζονται στο υπόγειο μεταλλείο Ολυμπιάδας και ειδικότερα, οι θάλαμοι χειρισμού πρέπει να φέρουν καλή μόνωση και να διαθέτουν σύστημα κλιματισμού………….. (παρ.1 του άρθρου 35 του Κ.Μ.Λ.Ε.)

9.       Στα μηχανήματα που εργάζονται, δεν επιτρέπεται η επιβίβαση κάθε άλλου ατόμου εκτός από το χειριστή τους και τον βοηθό του, εφόσον υπάρχει και δεύτερη θέση στο θάλαμο χειρισμού (παρ.2 του άρθρου 35 του Κ.Μ.Λ.Ε.).

10.   Να διαμορφωθεί χώρος ανάπαυσης που θα είναι διαθέσιμος για τους εργαζόμενους της 'ΈDILMAC LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ"……………..

11.   Στην περίπτωση που υπάρχουν μεμονωμένοι εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας, τότε οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη παρακολούθηση μέσω κάμερας ή οπτικής επαφής με εργαζόμενο άλλης θέσης εργασίας και την δυνατότητα να διατηρούν επαφή μέσω τηλεπικοινωνιακών μέσων (παρ.8 του άρθρου 20 του Κ.Μ.Λ.Ε.).

12.   Το ειδικό βιβλίο (θεωρημένο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων), στο οποίο καταχωρούνται οι γραπτές υποδείξεις του τεχνικού ασφάλειας σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια και υγεία της εργασίας, πρέπει να συνυπογράφεται (επωνύμως) από τον τεχνικό ασφάλειας και από τον εργοδότη…. (παρ.3 του άρθρου 17 του Κ.Μ.Λ.Ε.).

13.   Να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος των αποδυτηρίων που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους της 'ΈDILMAC LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ" ……….. (παρ.4 του άρθρου 7 του Κ.Μ.Λ.Ε.).

14.   Στο ειδικό θεωρημένο βιβλίο ατυχημάτων-δυστυχημάτων που τηρείται από την εργολάβο εταιρεία πρέπει να καταχωρούνται ενυπόγραφα από τον Διευθυντή ή τον τεχνικό ασφάλειας της εργολάβου εταιρείας, όλα τα ατυχήματα-δυστυχήματα καθώς και τα μέτρα που πάρθηκαν για την αποφυγή επανάληψής τους.

15.   Επισημαίνεται η υποχρέωσή της 'ΈΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Mov. Α.Ε." ως εκμεταλλευτής του έργου να ελέγχει και να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή υλοποίηση των όρων της εργολαβικής σύμβασης έργου και για την τήρηση των διατάξεων του Κ.Μ.Λ.Ε. από την εργολάβο εταιρεία, σύμφωνα με την παρ.lστ του άρθρου 4 του Κ.Μ.Λ.Ε. και να μας ενημερώσει σχετικά με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων από την εργολάβο εταιρεία 'ΈDILMAC LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ".

Μετά και από τις επίσημες συστάσεις του πλέον θεσμοθετημένου οργάνου του Κράτους για τα θέματα Υγείας & Ασφάλειας στα μεταλλεία, καλούμε την εταιρεία 'ΈΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Mov. Α.Ε." ως εκμεταλλευτή του έργου να διασφαλίσει την προστασία της Υγείας & Ασφάλειας όλων των εργαζόμενων στο μεταλλείο Ολυμπιάδας και να αναλάβει τις ευθύνες της για την πλήρη προστασία της υγείας και ασφάλειας και των εργολαβικών εργαζόμενων που εργάζονται στα μεταλλεία της.

Είναι ολοφάνερο σε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας και πλέον σε όλη την εργατική τάξη της χώρας γιατί απολύθηκε ο συνάδελφος, Πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ. Καλούμε την εταιρεία 'ΈΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Mov. Α.Ε." να αποκαταστήσει την αδικία της απόλυσης του συναδέλφου έστω και τώρα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου