19 Ιανουαρίου 2022

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Νέα κινητοποίηση για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Νέα κινητοποίηση για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με νέα συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης, έξω από τα Δικαστήρια Πολυγύρου, εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας συνέχισαν τον αγώνα τους για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία της Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για συνδικαλιστική απόλυση, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Νίκος Τζανετής, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στη σημερινή διαδικασία αποκαλύφθηκε αυτό που ξέραμε εξαρχής, ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μια συνδικαλιστική δίωξη. (Δείτε εδώ video).

Από την πλευρά τους τα Σωματεία διεμήνυσαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί καλώντας σε αποφασιστική πάλη για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, βάσει του οποίου έγινε και η συγκεκριμένη απόλυση. (Δείτε εδώ και εδώ δηλώσεις συνδικαλιστών).

Στη σημερινή κινητοποίηση παραβρέθηκε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με τον Δημήτρη Μπάτη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, να εκφράζει τη συμπαράσταση στον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ. (Δείτε εδώ video).

Στο πλευρό τους παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκε από τη σημερινή διαδικασία το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ απολύθηκε γιατί έπραξε το ταξικό του καθήκον. Γιατί οργάνωσε τους εργαζόμενους στη διεκδίκηση συνθηκών εργασίας για να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους σώοι, ασφαλείς και ακέραιοι, αλλά και με εισόδημα που να μπορεί να στηρίξει την επιβίωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα εργατικά σωματεία, το πρωί της Τρίτης, πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση, ενώ αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επέδωσε το κοινό ψήφισμα των δεκάδων Σωματείων στη γραμματέα του υφυπουργού. 

Στο μεταξύ, με αφορμή την έκθεση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδος που έλαβε στις 17 Γενάρη 2022, σχετικά με τις αναφορές που έχει πραγματοποιήσει το Συνδικάτο, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, από τον Γενάρη του 2021, το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία της Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) σημειώνει ότι «από την έκθεση επιβεβαιώνονται τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των μεταλλωρύχων που διατυπώνουμε, με όλους τους τρόπους προς πάσα κατεύθυνση, εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από την ίδρυση του Συνδικάτου μας». 

Όπως αναφέρει το ΣΕΜΛΑ, «η ανάδειξη των παραπάνω ζητημάτων και τα υπόλοιπα αιτήματα του Συνδικάτου μας για αυξήσεις και για άλλα εργασιακά ζητήματα ήταν αυτά που ενόχλησαν τις εταιρείες των μεταλλείων και προχώρησαν στην απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου μας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάδειξη και προσπάθεια επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων τόσο μέσα από τη θέση του στην εργασία (τεχνικός Ασφαλείας) όσο και με την έντονη συνδικαλιστική του δράση». (Διαβάστε εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου