06 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΟΜΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 9, 10 ΚΑΙ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ Δ.Ε.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Α.Π.:324

Αθήνα  6 Σεπτεμβρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Η ΟΜΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 9, 10 ΚΑΙ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ Δ.Ε.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΤΟ ΔΣ της ΟΜΕ αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την συμμετοχή του κλάδου στις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων στην Θεσσαλονίκη 9, 10 και 11 Σεπτέμβρη, με αφορμή τις Κυβερνητικές εξαγγελίες που θα ανακοινωθούν για την οικονομική πολιτική στα   εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Η φετινή ΔΕΘ γίνεται στη σκιά της εφαρμογής των αντεργατικών νομοσχεδίων που κατήργησαν τη δημόσια επικουρική ασφάλιση, το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την επιθεώρηση εργασίας ,που ναρκοθέτησαν το δικαίωμα στην απεργία και απελευθέρωσαν τις απολύσεις.

Η πρώτη εφαρμογή απόλυσης Συνδικαλιστή και μέλους του ΔΣ της ΟΜΕ, είναι σε εξέλιξηόπου οι ευνοούμενοι από τον νόμο εργοδότες προσπαθούν να υλοποιήσουν τον αντεργατικό νόμο 4808/21, για να γίνουν καθεστώς οι απολύσεις και να επιβληθεί κλίμα τρομοκράτησης σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.Απαιτούμε να ανακληθεί τώρα η τρομοκρατική – συνδικαλιστική απόλυση του προέδρου του Σ.Ε.Μ.ΛΑ. και μέλους του Δ.Σ. της Ο.Μ.Ε. από την εργοδοσία της EDILMAC (εργολάβου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής).Η άμεση αντίδραση της ΟΜΕ και η Συσπείρωσηεκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων έδωσε μια απάντηση ότι ο νόμος τους δεν θα περάσει και θα μείνει στα χαρτιά.

Ο κλάδος μας παράλληλα βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα προβλήματα τα οποία επιγραμματικά ,κυρίως έχουν να κάνουν:

·         Με την υγεία και ασφάλεια στους μεταλλευτικούς χώρους καθώς και την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του ΚΜΛΕ.

·         Την προκλητικότατη συμπεριφορά των εργοδοτών του κλάδου (ΣΜΕ) οι οποίοι ενθαρρυμένοι από την Κυβερνητική πολιτική και την νέα αντεργατική νομοθεσία , εδώ και 2 χρόνιαεπικαλούνταιδιαρκώς κάθε είδουςπροσχημάτων προκειμένου να αποφύγουν το ουσιαστικό διάλογο για την υπογραφή νέας ΣΣΕ στο κλάδο μας.

·         Το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ η οποία μέσα από την άθλια Κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας όπως ο ορυκτός πλούτος της Χώρας, την έχουν οδηγήσει  σε εκποίηση και με τους εργαζόμενους της εδώ και ένα 20 μήνο να δίνουν ένα σκληρό και εμβληματικό-για το σύνολο της εργατικής τάξης- αγώνα προκειμένου να διασφαλίσουν την συνέχεια της εταιρίας ,την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Παράλληλα οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, τη Βόρεια Εύβοια, την Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της τωρινής και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που έβαζαν κι εξακολουθούν να βάζουν στη ζυγαριά του «κόστους-οφέλους» για την εργοδοσία, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.οι οποίες διαρκώς μεγαλώνουν από την συνεχιζόμενη επίθεση με τις αναμενόμενες τεράστιες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα και τα καύσιμα που θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την επιβίωση των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ευθύνη της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, όπου το εμβόλιο από μεγάλο όπλο για την αντιμετώπισή της, μετατρέπεται  σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμού και κτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με το νόμο για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό» έδειξε το δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει ένα νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει την ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ξεπουλάει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στους ιδιώτες στοχοποιώντας και ακυρώνοντας τους υγειονομικούς που έδωσαν ακόμη και την ζωή τους στην μάχη κατά του κορωνοιού. Τα υποκριτικά χειροκροτήματα στην αρχή της πανδημίας για να «ενθαρρύνουν» τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να εργάζονται πυρετωδώς μετατράπηκαν σε απολύσεις.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Με ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησηςκαι με ταυτόχρονη ενίσχυση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε σαν εργαζόμενοι και σαν κοινωνία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ιδιαίτερα εν όψει των Κυβερνητικών εξαγγελιών για την οικονομική πολιτική ,στην Δ.Ε.Θ όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν την απάντηση στην Κυβερνητική πολιτική.

Δε θα δεχτούμε άλλη υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, της αξιοπρέπειας μας και των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών και εκπαιδευτικών. Απαιτούμε προστασία της υγείας μας και των συνθηκών εργασίας μέσα από την υπογραφή ικανοποιητικών Σ.Σ Ε.

Απαιτούμε ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που ρήμαξε τις ζωές μας και υποθηκεύει το μέλλον μας.

ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

 

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου