08 Αυγούστου 2024

Η ΟΜΕ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΣΣΕ!

 



A.Π.:  193                                                                                                   Αθήνα  8 Αυγούστου 2024



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ΟΜΕ  ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΣΣΕ!

Ένας ενωτικός αγώνας των εργαζομένων που διήρκησε πάνω από 4 μήνες με 16 μέρες απεργίες και λειτούργησε ως ΦΑΡΟΣ, κόντρα σε όλους τους άθλιους αντεργατικούς νόμους (που έχουν αποθρασύνει τις εργοδοσίες να αρπάζουν από το εισόδημα και τον ιδρώτα των εργαζομένων), κατάφεραν τα σωματεία να υπογράψουν νέα Ε.Σ.Σ.Ε. κερδίζοντας πρωτίστως τις 8ωρες βάρδιες, κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας για 12 ώρες εργασίας με κατάργηση του συνόλου των αργιών, αλλά και στο νομοθετικό οπλοστάσιο που διαδοχικά έχουν χτίσει οι κυβερνήσεις για το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου και της νομιμοποίησης της απλήρωτης εργασίας.

Η νέα ΕΣΣΕ επιπλέον, κατοχυρώνει αύξηση 13% στον βασικό μισθό σε βάθος τριετίας, καθώς και εφάπαξ παροχές 7% υπολογισμένες επί του ετήσιου μεικτού μισθού, όταν από το 2013 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στον βασικό μισθό δεν ξεπερνούσαν το 11%.

Επιπλέον, ενσωματώνονται κοινωνικά επιδόματα (γάμου, επίδομα γέννησης, επίδομα εισαγωγής τέκνου σε ΑΕΙ η ΤΕΙ) και νέες παροχές-δωροεπιταγές (Χριστουγέννων, Πάσχα, παιδικού σταθμού) που δίνουν επιπλέον ανάσα στο εισόδημα των εργαζομένων. Επίσης πέτυχαν την αύξηση βαρύτητας ειδικοτήτων και σύστημα ανέλιξης σε 5 βασικά επίπεδα που θα τεθεί από 1/1/2025 με μισθολογική αύξηση 2,5%.

Η μεγάλη νίκη των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, μας δίνει αισιοδοξία και κουράγιο να συνεχίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι για νέες νίκες με οργανωμένο ενωτικό και αλληλέγγυο αγώνα.

Υποκλινόμαστε όχι μόνο για την πολύ σημαντική και μεγάλη ΝΙΚΗ τους, αλλά και την αλληλεγγύη που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα κατά τη διάρκεια του αγώνα τους, στα αδέλφια μας της ΛΑΡΚΟ που η κυβέρνηση τους απέλυσε στις 16 Ιουλίου για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «επενδυτών».

Ο Αγώνας συνεχίζεται για την στήριξη μας των συναδέλφων μας στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου μας, όπως τη μείωση των συντάξιμων χρόνων και την επαναφορά τους στα προ του 2012 όρια και ειδικά στους υπογείτες μεταλλωρύχους να επανέλθει η σύνταξη από τα 57 στα 50 έτη (όπως όταν αυτό επιτεύχθηκε με πολυετείς αγώνες της ΟΜΕ το 1986!), αλλά και για την στελέχωση της επιθεώρησης εργασίας μεταλλείων σε όλους τους Νομούς της Χώρας όπου υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα.

                                                                            ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ



 

07 Αυγούστου 2024

Η ΟΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ, Μέλη της ΟΜΕ θα είναι σήμερα η Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Σήμερα η Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου

Νέο διαγωνισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπου θα συζητήσουν τις εξελίξεις, τα αιτήματα και τη συνέχεια της δράσης τους με το σύνθημα «Κανένας μόνος» απέναντι στην ανεργία και την κοροϊδία της κυβέρνησης να δίνει το στίγμα.

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει ενώ πριν λίγες μέρες αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός» των «προγραμμάτων απασχόλησης», καθώς οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά αποκλείουν την πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι απαιτούν να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες νομοτεχνικές ρυθμίσεις και να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των απολυμένων και των οικογενειών τους.

Το σωματείο με ανακοινώσεις του έχει αποκαλύψει αναλυτικά την κατάσταση, ενώ σε προχτεσινή συνάντηση με τη ΔΥΠΑ επιβεβαιώθηκε ότι με τη σημερινή τους μορφή, τα προγράμματα δεν είναι δυνατόν να απορροφήσουν ούτε το 20% των απολυμένων.

Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και μισθός δεν πρόκειται να μπει σύντομα στα σπίτια. Γι' αυτό το σωματείο διεκδικεί 1.000 ευρώ επίδομα για κάθε εργαζόμενο, μέχρι να αποκατασταθεί σε κάποια δουλειά.

«Στα περιβόητα προγράμματα απασχόλησης που "θα εξασφάλιζαν τους απολυμένους εργαζόμενους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών", από τους 780 σε 6 νομούς, θα απορροφηθούν περίπου 100. Οι υπόλοιποι, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις, θα μπούμε στη διαδικασία των αιτήσεων, της απόρριψης και ξανά μανά τα ίδια», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Ακόμα αναμένεται η εκδίκαση του αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής ακύρωσης των απολύσεων στις 18 Αυγούστου, ύστερα από την αναβολή που ζήτησε και πήρε η ειδική διαχείριση στις 5 Αυγούστου.

Ο διαγωνισμός απέτυχε, ζήτω ο ...επόμενος διαγωνισμός

Η σημερινή συνέλευση γίνεται στο φόντο της προχτεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών ότι ο «προτιμητέος επενδυτής» αποσύρει το ενδιαφέρον του και έτσι ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται χωρίς να προχωρήσει η επένδυση.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της χρεοκοπημένης πολιτικής του κέρδους, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που απαξίωσαν την ΛΑΡΚΟ και τις παραγωγικές της δυνατότητες, ενώ σήμερα, με το ίδιο ακριβώς κριτήριο, το εργοστάσιο οδηγείται σε οριστικό λουκέτο, επειδή ο «επενδυτής» δεν προβλέπει να αποκομίζει τα κέρδη που περίμενε ότι θα του αποφέρει η εξαγορά της ΛΑΡΚΟ.

Αποκαλύπτεται δηλαδή ξανά ότι η πολιτική τους είναι αυτή που κλείνει τα εργοστάσια, φρενάρει παραγωγικές δυνατότητες και απολύει τους εργαζόμενους.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική στέκεται με συνέπεια μόνο το ΚΚΕ, δείχνοντας τον δρόμο της κοινωνικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, των άλλων μέσων παραγωγής και του ορυκτού πλούτου από την εξουσία των εργαζομένων και του λαού, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο «προτιμητέος επενδυτής» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) απέσυρε το ενδιαφέρον του για τη ΛΑΡΚΟ επικαλούμενος «δυσμενείς μεταβολές στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας, μετάλλων και ιδίως των προϊόντων νικελίου, καθώς και εμπλοκές στη δικαιοσύνη».

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει άμεσα στην επισκόπηση και, αν κριθεί απαραίτητο, την επανασχεδίαση της δομής της συναλλαγής με σκοπό την προκήρυξη νέου διαγωνισμού με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου, προϊδεάζοντας για ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους παράδοσης της ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές, σε κάποια επόμενη εκδοχή του διαγωνισμού.

05 Αυγούστου 2024

Η ΟΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

 



Α.Π.:  189                                                                                                   Αθήνα  5 Αυγούστου 2024


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ΟΜΕ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Να σταματήσει τώρα η εκδικητική κοροϊδία των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση και να κάνει άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως προτείνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Να συμπεριληφθούν όλοι οι απολυμένοι στα προγράμματα εργασίας χωρίς εξαιρέσεις και να εξασφαλίσει επαρκές εισόδημα και εισοδηματικές ρυθμίσεις μέχρι να τακτοποιηθούν όλοι οι απολυμένοι στις νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις που θα πρέπει να έχουν ορίζοντα επταετίας με προοπτική μονιμότητας μέχρι την συνταξιοδότηση τους.

Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για τον οικονομικό μαρασμό 6 νομών και την απόγνωση 1200 οικογενειών των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ.

Μέλη της ΟΜΕ θα παρευρίσκονται στη συνέλευση των συναδέλφων μας στη Λάρυμνα την Τετάρτη.


                                                                      ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΕ

Επισυνάπτεται το ΔΤ του σωματείου της ΛΑΡΚΟ με ΑΠ 281/4-8-2024      

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                                             ΛΑΡΚΟ 04/8/2024

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com 

Αρ. Πρωτ.:  -281-    

 

Δελτίο τύπου

«Άνθρακας» αποδεικνύεται  ο «θησαυρός» των  «προγραμμάτων  απασχόλησης και αποκατάστασης των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ».

 

Διεκδικούμε:

     Ενίσχυση του εισοδήματος όλων των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ στο ύψος των 1000 ευρώ καθαρά, με έναρξη καταβολής πριν τις 15/8 και μέχρι να ρυθμιστούν νομοτεχνικά προβλήματα και να μπουν σε  εφαρμογή τα προγράμματα απασχόλησης.

     Παράλληλα μέτρα ανακούφισης για την ελάφρυνση των υποχρεώσεων.

     Οποιαδήποτε θέση εργασίας στις εταιρείες που έχει ανατεθεί η συντήρηση και η φύλαξη στην ΛΑΡΚΟ, να καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από απολυμένους της ΛΑΡΚΟ.

 

Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στις 20.30 μμ στην Πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Μέχρι την Γενική Συνέλευση κανένας συνάδελφος να μην κάνει ενέργειες αποδοχής στα προγράμματα.  Οδηγίες θα δοθούν στην Γ.Σ.

 

Ετοιμαζόμαστε από τώρα για μαζικές κινητοποιήσεις. Που θα πάνε, θα μουλιάσουν τα ποδαράκια της Κυβέρνησης στην θάλασσα και θα γυρίσουν στην Αθήνα και στην ΔΕΘ να τα στεγνώσουν.

 

Οι υπάλληλοι της ΔΥΠΑ πράττουν τα δέοντα για να μας εξυπηρετήσουν, το νομοθετικό πλαίσιο όμως δεν το επιτρέπει, επί της ουσίας αποκλείει  από τα προγράμματα το 85% των απολυμένων. Χρειάζονται νομοτεχνικές ρυθμίσεις, οι οικογένειες των απολυμένων είναι σε απόγνωση, η τοπική κοινωνία και οικονομία βούλιαξε μετά τις απολύσεις, τα οικονομικά και τεχνικά επιμελητήρια «χτυπούν καμπάνες» στην Κυβέρνηση, αλλά αυτή πλατσουρίζει τα ποδαράκια της στις παραλίες της Μυκόνου.

 

Το πνεύμα των ανακοινώσεων και των Δελτίων τύπου της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που βρισκόμαστε οι απολυμένοι της  ΛΑΡΚΟ σε 6 νομούς.  Είναι γραμμένα έτσι ώστε το μόνο που εξυπηρετούν είναι η κάλυψη των ευθυνών της Κυβέρνησης στην κοινή γνώμη της επικρατείας, για το λουκέτο στην ΛΑΡΚΟ, τα αποτελέσματα απόγνωσης των απολυμένων και ερήμωσης των χωριών μας.

 

Η Κυβέρνηση είναι αφερέγγυα, τίποτα δεν έχει τηρήσει από τις αρχικές τις δεσμεύσεις.

Σε 4 χρόνια και 8 Μήνες ξόδεψε 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να σταματήσει την παραγωγή και να καταγράψει αλλά 500 εκατομμύρια διαφυγόντα στην ΛΑΡΚΟ.  Το αφήγημα της  «εκκαθάρισης εν λειτουργία, του επενδυτή, της ανάπτυξης», «πήγαν περίπατο». Τελικά έβαλε λουκέτο στην μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να την δώσει για σκραπ με 5 εκατομμύρια.

 

Τώρα, την έχει παρατήσει, έχει ασκήσει βέτο στην Ειδική Διαχείριση να μην προσλάβει εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στις εταιρείες ανάθεσης, με κινδύνους βιομηχανικού δυστυχήματος. Τώρα υλοποιεί το σχέδιο ερήμωσης των χωριών μας, για να έρθει το «επόμενο βήμα», το πλιάτσικο.

 

Η εγκληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε 6 νομούς, δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων. Τα είπαμε, τα γράψαμε, τα φωνάξαμε. Σκοπός τους είναι να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν και να εντυπωσιάσουν ότι έχουν εξασφαλίσει τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ. Καλά το πάνε, αλλά δεν θα πιάσει για πολύ.

 

Η ανακοίνωση της ΔΥΠΑ που διακηρύττει  «1132 θέσεις απασχόλησης σε 26 φορείς στην επικράτεια» δεν καλύπτει ούτε το 15% των απολυμένων, γιατί:

     Από τους 780 έχουν ήδη απορρίπτει από την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και από το δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα το ⅓ των απολυμένων και αυτό γιατί «έκαναν το λάθος» να είναι παράλληλα νόμιμοι ελεύθεροι επαγγελματίες για να συμπληρώνουν το εισόδημα  τους .  Άρα  οι 255 πετιούνται «σαν το σκυλί στο αμπέλι».

     Από τους υπόλοιπους 525, οι 35 περίπου που εργάζονταν στην ΛΑΡΚΟ με σύμβαση έργου έχουν αποκλειστεί  από τα προγράμματα, επειδή η ΚΥΑ δεν συμπεριλαμβάνει την διάταξη που προβλέπεται από την νομοθετική ρύθμιση. Και αυτοί «σαν το σκυλί στα αμπέλι».

     Για τους υπόλοιπους 495 έχουν ανοίξει 1132 θέσεις σε 24 φορείς υποδοχής, όμως οι 250 από τους απολυμένους δεν τηρούν τις προϋποθέσεις του προσοντολογίου για να πάνε στις θέσεις που έχουν ζητήσει οι φορείς υποδοχής. Και αυτοί «σαν το σκυλί στο αμπέλι».

     Μένουν 245 που έχουν δικαίωμα να απορροφηθούν στις  θέσεις που προκηρύχθηκαν από τους φορείς, οι 150 από αυτούς όμως δεν θα πάνε, διότι η θέση απασχόλησης απαιτεί  από 100 έως 250 χιλιόμετρα και διέλευση από διόδια από 2 εώς 4 φορές ημερησίως, δηλαδή, το καθαρό εισόδημα εάν αφαιρέσεις καύσιμα- διόδια κτλπ θα είναι μικρότερο από το επίδομα ανεργίας. Και αυτοί «σαν το σκυλί στο αμπέλι».

     Άρα  στα περιβόητα προγράμματα απασχόλησης που «θα εξασφάλιζαν τους απολυμένους εργαζόμενους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», από τους 780 σε 6 νομούς, θα απορροφηθούν περίπου 100. Οι υπόλοιποι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις, θα μπούμε στην διαδικασία των αιτήσεων, της απόρριψης και ξανά μανά τα ίδια.

 

Η μόνη λύση είναι να εξασφαλιστεί έκτακτο οικονομικό επίδομα στους  απολυμένους της ΛΑΡΚΟ στο ύψος των 1000 ευρώ το μήνα, μέχρι να ρυθμιστούν τα νομοτεχνικά προβλήματα των περιβόητων προγραμμάτων απασχόλησης στην βάση του υπομνήματος των σωματείων, έτσι  ώστε να είναι εφαρμόσιμα, να εξυπηρετούν τους απολυμένους, τις τοπικές κοινωνίες, να υπάρξει ομαλή μετάβαση στους φορείς υποδοχής. Σε περίπτωση απορρόφησης εργαζομένων στη πρώτη φάση, οποιαδήποτε ρύθμιση να τους δίνει δικαίωμα αλλαγής επιλογής.

 

Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στις 20.30 μμ στην Πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

 

Με ανεβασμένο το αίσθημα «κανένας μόνος του», ο αγώνας για την επιβίωση των οικογενειών μας συνεχίζεται.

 

02 Αυγούστου 2024

ΣΩΜ ΕΡΓΑΖ. ΛΑΡΚΟ: Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στις 20.30 μμ στην Πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                                                                                   ΛΑΡΚΟ 02/8/2024

ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com 

Αρ. Πρωτ.:  -280-    

Ανακοίνωση

Όλοι και όλες στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στις 20.30 μμ στην Πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Διεκδικούμε:

Ενίσχυση του εισοδήματος όλων των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ στο ύψος των 1000 ευρώ καθαρά, με έναρξη καταβολής πριν τις 15/8 και μέχρι να μπουν σε  εφαρμογή τα προγράμματα απασχόλησης.

Παράλληλα μέτρα ανακούφισης για την ελάφρυνση των υποχρεώσεων.

Οποιαδήποτε θέση εργασίας στην ΛΑΡΚΟ να καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από απολυμένους της ΛΑΡΚΟ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Την Τετάρτη 31/7/24 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας συναντήθηκε με την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και στην συνέχεια με τον υπουργό Επικρατείας κ. Βορίδη.

 

Θέμα συζήτησης ήταν η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόλυση των εργαζομένων. Οι  «άξονες» αυτής της επικίνδυνης κατάστασης είναι  η οικονομική «ασφυξία» των απολυμένων που παρασύρει ραγδαία και χωρίς προηγούμενο το σύνολο της  τοπικής κοινωνίας, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και στην λειτουργία των οικισμών.

 

Πλέον είναι κοινή παραδοχή των αρμόδιων ότι «τα προγράμματα απασχόλησης δεν θα μπουν άμεσα σε εφαρμογή». Η Κυβέρνηση, παρά τα «ωραία  παχιά λόγια» και δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι «έχει εξασφαλίσει τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ», για ακόμη μία φορά αποδεικνύει την αποτυχία της και σε αυτό το σοβαρό θέμα.  Στην πράξη το ⅓ των απολυμένων έχει  αποκλειστεί από το επίδομα ανεργίας, κατ’ επέκταση στην συνέχεια και από τα προγράμματα και αυτό διότι συμπλήρωναν το εισόδημά τους με άλλο επάγγελμα. Εμπόδια στην απορρόφηση στα προγράμματα αντιμετωπίζουν και όσοι δεν έχουν τελειώσει υποχρεωτική εκπαίδευση. Στην πράξη δεν μπορεί κανένας να επικαλεστεί ότι «εφαρμόζεται ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας των απολυμένων». Η Κυβέρνηση έκλεισε την ΛΑΡΚΟ  μετά από 60 έτη λειτουργίας και η  τοπική οικονομία ήταν βασισμένη στο εισόδημα των εργαζομένων της. Δεν υπάρχει εναλλακτική εργασίας.  Στα δεκάδες χωριά σε 5 νομούς οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ καλούμαστε να ζήσουμε με το επίδομα ανεργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο ακόμη και αυτό θα το πάρουμε τέλος Αυγούστου. Τα ενοίκια, τα δάνεια, οι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις συνολικά, άρχισαν να γράφονται στις μαύρες λίστες, ενώ το  λουκέτο στην ΛΑΡΚΟ επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες.

 

Σε αυτή την βάση αιτηθήκαμε στον κ. Βορίδη να μεταφέρει στην Κυβέρνηση το άμεσο αίτημα κάλυψης του εισοδήματος μέχρι να λυθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ενταχθούν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ στα προγράμματα. Του προτείναμε, είτε η κυβέρνηση να δώσει εντολή και να προσληφθούν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ στην εταιρεία ανάθεσης, πολιτική απόφαση που δεν έχει ιδιαίτερα νομοτεχνικά προβλήματα, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνει την δυνατότητα να έχουμε μεροκάματο από αύριο το πρωί, πολιτική βούληση χρειάζεται και με ένα τηλεφώνημα λύνεται. Είτε εναλλακτικά, τις επόμενες ημέρες και πριν τις 15 Αυγούστου να εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία και να πιστωθεί στους λογαριασμούς των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ 1000 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση ως έκτακτο επίδομα ενίσχυσης και μέχρι να ενταχθούν όλοι οι τύποι στα προγράμματα.

 

Η απάντηση ήταν ότι «πολλά από τα αιτήματα του υπομνήματος των απολυμένων υλοποιούνται με νομοτεχνικές παρεμβάσεις, όπως πχ η συμμετοχή στα προγράμματα των απολυμένων που έχουν παράλληλα βιβλία. Όμως η  συζήτηση με τα αρμόδια υπουργεία που θα τις καθορίσει αυτές τις ρυθμίσεις, είναι αδύνατον να γίνει πριν το τέλος Αυγούστου, όλοι είναι σε διακοπές. Θα μεταφέρει  στα αρμόδια υπουργεία το αίτημα, μήπως μπορέσουν να περάσουν μία οικονομική ενίσχυση της επόμενες ημέρες. Θα μας απαντήσουν».

 

Κατά την ενημέρωση από την Ειδική Διαχείριση επιβεβαιώθηκε ότι η εντολή της Κυβέρνησης ήταν «ούτε ένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ στην νέα φάση, όλες οι υποχρεώσεις για την φύλαξη, συντήρηση και ασφάλεια των εγκαταστάσεων σε εταιρείες ανάθεσης με προσωπικό που καμία σχέση δεν έχει με την ΛΑΡΚΟ έως και σήμερα».  Αυτή η εντολή πρακτικά ήταν αδύνατη να εφαρμοστεί γιατί καμία εταιρεία ανάθεσης δεν δεχόταν να αναλάβει ευθύνη εάν δεν είχε τουλάχιστον «ως πυξίδα» έναν αριθμό εργαζομένων που να γνωρίζει τα σημεία του εργοστασίου. Η  Κυβέρνηση για να απαλλαγεί από την ευθύνη, έδωσε νέα εντολή, να φτιαχτεί νέο σχέδιο με πολύ  μικρό αριθμό εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις εταιρείες ανάθεσης.

 

Σε αυτή την βάση η εταιρεία ανάθεσης έχει προσλάβει  περίπου 10 πρώην εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για να έχουν την ευθύνη. Δηλαδή να  είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, με την  υποχρέωση να έχουν την ευθύνη για την γενική και ολική συντήρηση των  μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων, αλλά και να είναι σε  θέση να επεμβαίνουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας άμεσα, εντός 10 λεπτών σε τυχόν συμβάν. Δηλαδή, σε περίπτωση συμβάντος φωτιάς (το απευχόμαστε), οι συνάδελφοι θα πρέπει εντός 10 λεπτών να έρθουν από τα χωριά τους, να μπουν στο εργοστάσιο, να βάλουν μπροστά το πυροσβεστικό και να είναι στο σημείο φωτιάς. Εάν χρειαστεί μετακίνηση γερανογέφυρας και χωματουργικού μηχανήματος, τότε θα πρέπει  να αφήσουν το πυροσβεστικό και να πιάσουν τα μηχανήματα. Εάν υπάρχει τραυματισμός και χρειαστούν ασθενοφόρα, τότε θα πρέπει να αφήσουν την κατάσβεση και να γίνουν  οδηγοί ασθενοφόρου.  Ούτε σεναριογράφος επιτυχημένων θρίλερ δεν μπορεί να σκεφτεί τέτοιο σχέδιο.

 

Σε κάθε περίπτωση, ωραία είναι όλα αυτά στα χαρτιά, όμως η ευθύνη για το οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Κυβέρνηση, στην Ειδική Διαχείριση, τις εταιρείες ανάθεσης, αυτούς που υπογράφουν και εγκρίνουν τέτοια εγκληματικά σχέδια. Εδώ υπάρχει σωματείο όπου έχει κάθε δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εγκαταστάσεις, να προασπίζεται την ζωή, τα δικαιώματα, την ασφάλεια εργαζομένων και απολυμένων κατοίκων. Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να παρεμβαίνουμε, να πραγματοποιούμε ελέγχους και προασπίζουμε την περιουσία της ΛΑΡΚΟ, από την οποία, είτε κάποια στιγμή θα ξαναμπεί σε λειτουργιά με εμάς εργαζόμενους, είτε ακόμη τελικά και εάν εκποιηθεί, οι απολυμένοι εργαζόμενοι έχουμε νόμιμες διεκδικήσεις. Το σωματείο, θα συνεχίσει να καταγγέλλει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, έτσι ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα διασφάλισης αποφυγής βιομηχανικού συμβάντος. Την ασφάλεια και την διαφύλαξη της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, μπορούν να την εγγυηθούν μόνο οι εργαζόμενοι στα πόστα τους και στις βάρδιες και σε αυτή την βάση την Δευτέρα 5/8/24 το πρωτοδικείο Αθηνών θα εξετάσει το νέο αίτημα,  ανάκλησης της απαράδεκτης απόφασης που μας πέταξε στον κίνδυνο και την απόγνωση πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στις 5/12 . 

 

Το σωματείο μας έχει 60 έτη ιστορία και θα έχει για άλλα τόσα. Το κύρος του είναι η συσπείρωση και η στάση αξιοπρέπειας των μελών, οι αγώνες που έχουμε διεξάγει και θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε. Μέχρι  να σπάσουμε το λουκέτο που έβαλε η κυβέρνηση και  να ξανά καπνίσει η τσιμινιέρα.

 

Από  την απόπειρα υπονόμευσης του Σωματείου, το μόνο που έμεινε για αρχειοθέτηση ήταν ένα κείμενο διαγραφής από το σωματείο που είχαν χορηγήσει σε μέλη μας οι νομικοί σύμβουλοι της ειδικής διαχείρισης.  2 υπάκουσαν στις διαταγές της Κυβέρνησης, οι υπόλοιποι είναι με το σύνολο.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση, πριν πάει για διακοπές να αναλάβει τις ευθύνες καταστροφής χιλιάδων οικογενειών και να καλύψει το εισόδημα των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ. Είναι αίτημα των τοπικών κοινωνιών σε 6 νομούς.

 

Στην Γενική Συνέλευση θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και θα καθορίσουμε την στάση μας.

Με ανεβασμένο το αίσθημα «κανένας μονός του», ο αγώνας συνεχίζεται.