23 Μαρτίου 2021

ΣΕΕΝΠ: Σου είπαν ψέματα πολλά, ψέματα σήμερα σου λένε ξανά…



ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 23/03/2021

Σου είπαν ψέματα πολλά, ψέματα σήμερα σου λένε ξανά…

‘’Σχέδια δίκαιης μετάβασης και άλλα… τι τείνει προς το δίκαιο τα τελευταία χρόνια για να υπάρξει και η δίκαιη μετάβαση; θα μπορούσε να είναι ένα πολύ απλό ερώτημα..’’

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στην Ενέργεια, άνεργοι, πολίτες της Μεγαλόπολης.

Από το 2011 που δραστηριοποιούμαστε ως σωματείο φωνάζουμε για τις επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Ν2773/1999 ΦΕΚ Α286) από την κυβέρνηση Σημίτη ΠΑΣΟΚ και η λεγόμενη μεταλιγνιτική περίοδος. Όλοι γνωρίζετε πια ότι η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας έφερε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, κομμένα ρεύματα σε λαϊκά νοικοκυριά, κακοπληρωμένους εργαζόμενους με εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα -οι συνάδελφοι συμβασιούχοι 8αμινήτες κι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι το γνωρίζουν πολύ καλά- αύξηση θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, επισφάλεια στην εργασία, απαξίωση της κρατικής βιομηχανίας ΔΕΗ, απαξίωση του ορυκτού πλούτου όπως και  το λιγνίτη.

Ήταν στρατηγική επιλογή στην ενεργειακή πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να εφαρμόζουν τις οδηγίες της Ε.Ε, ενώ όλοι γνώριζαν για τις επιπτώσεις ακόμα και οι δυνάμεις τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο Δήμο Μεγαλόπολης. Όλοι γνώριζαν, όλοι ήξεραν, όλοι στήριζαν.

Η κουβέντα για τη μεταλιγνιτική περίοδο έχει ανοίξει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Όλοι θα θυμάστε τις συγκεντρώσεις στην πλατεία της Μεγαλόπολης την περίοδο 2011-2012 για την απολιγνιτοποίηση. Και τότε όπως και τώρα σαν σωματείο εργαζομένων που απασχολούνται στην ενέργεια είχαμε και έχουμε ξεκάθαρη θέση (τότε είχαμε κατηγορηθεί ως κινδυνολόγοι): η απολιγνιτοποίηση είναι συνέχεια της ίδιας ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους επιχειρηματικοί όμιλοι στον χώρο της ενέργειας. Αυτό που αποκαλούν «πράσινη συμφωνία» και κλείνει τις λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και στη Δυτική Μακεδονία και έχει ως αντιστάθμισμα το «σχέδιο δίκαιης μετάβασης» δεν είναι τίποτα άλλο από την εξυπηρέτηση αυτών των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά. Κι ενώ τα κέρδη όλων αυτών είναι εξασφαλισμένα, εγγυημένα, με τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές κ.α. όπου τα στοιχεία μιλάνε για πακτωλό χρημάτων εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία θα είναι δραματικές.

     Ανεργία, οικονομικός μαρασμός, ερημοποίηση της Μεγαλόπολης, επιπτώσεις οι οποίες είναι ήδη εμφανής στην πόλη. Η Μεγαλόπολη αποτελεί ενεργειακό κέντρο, θα θυμάστε ότι η δραστηριότητα στη ΔΕΗ και τον λιγνίτη απασχολούσε παλιότερα 4000 εργαζόμενους στη πόλη, συνολικά η ΔΕΗ με στοιχεία της ίδιας το 2000 απασχολούσε 32000 εργαζόμενους ενώ το 2020 μόλις 14000 !!! Στις ήδη χιλιάδες χαμένες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας θα προστεθούν κι άλλες 1600  και θα επηρεαστούν μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες του τόπου. Είναι γνωστό ότι όσες θέσεις εργασίας αναπληρωθούν έχουν προτείνει να είναι ακόμα και στο πλαίσιο της ειδικής οικονομικής Ζώνης, και δεν ντρέπονται που το αναφέρουν κιόλας, δηλαδή κακοπληρωμένες με ωράρια λάστιχο, μερικής και προσωρινής απασχόλησης. Την ώρα που θα πέφτουν εκατοντάδες εκατομμύρια στους επενδυτές οι τωρινοί εργαζόμενοι, άνεργοι θα παρακαλάν για ένα μεροκάματο της πείνας. Αλήθεια πόσες θέσεις εργασίας μπορούν να αναπληρωθούν  στις ΑΠΕ, στην καύση σκουπιδιών,  στα φωτοβολταϊκά πάρκα, στην βιομηχανική κάνναβη και σε όποια άλλη επένδυση; Οι μελέτες και η εμπειρία όπου έγινε απολιγνιτοποίηση πχ στη Γερμανία δείχνουν ότι maximum αναπληρώνεται το 30% των θέσεων εργασίας!

Η πολιτική της απολιγνιτοποίησης καταδικάζει το λαό σε ενεργειακή φτώχεια, βάζει σε κίνδυνο λόγω ανταγωνισμών την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με τον εξοστρακισμό του εγχώριου λιγνίτη και την αύξηση του βαθμού εξάρτησης από άλλες μορφές ενέργειας. Την ίδια ώρα που μια χούφτα επιχειρηματιών των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταικών θα θησαυρίζουν από την ενέργεια, λαϊκά νοικοκυριά θα μένουν χωρίς ρεύμα γιατί θα είναι πανάκριβο ενώ παράγεται δωρεάν από τον ήλιο μας και τον αέρα μας στα βουνά μας και τις εκτάσεις μας.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, εξαπάτησης και εμπαιγμού των εργαζομένων της ΔΕΗ και της τοπικής κοινωνίας σε σύμπνοια  της κυβέρνησης με  την Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου και τη Δημοτική αρχή Μεγαλόπολης για το πώς και με ποιο τρόπο θα γίνει το «σχέδιο δίκαιης μετάβασης» κι αν πρέπει να γίνουν επενδύσεις μόνο στη Μεγαλόπολη που πλήττεται άμεσα από την απολιγνιτοποίηση. Η άποψή μας είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ: Δεν αφορά κανέναν εργαζόμενο που θα πλουτίσει ο κάθε μεγαλοεπενδυτής ! Ξέρουμε πολύ καλά ότι στον καπιταλισμό όταν οι επιχειρηματίες κάνουν μια επένδυση την κάνουν με μόνο γνώμονα το κέρδος. Δεν τους απασχολεί ούτε η προστασία του περιβάλλοντος ούτε  το πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν ή θα χαθούν ούτε το τι θέλει η κάθε τοπική κοινωνία. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το «σχέδιο δίκαιης μετάβασης» ούτε με το αν οι επενδύσεις γίνουν στη Μεγαλόπολη ή αλλού. Αυτό αφορά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα διαχειριστούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια. Για τους τωρινούς εργαζόμενους θα απομείνει η ανεργία και ελάχιστες θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες με άθλιες εργασιακές. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Περιφερειάρχης Νίκας σε μια συνεδρίαση του ΠεΣυ το είπε ξεκάθαρα: «όλες οι χρηματοδοτήσεις θα πάνε σε εργολάβους και μεγαλοεργολάβους» ! Κοροϊδεύουν και εμπαίζουν τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία και ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχός Μεγαλόπολης όταν μιλούν για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη όταν ξέρουν ότι επέρχεται οικονομικός μαρασμός για τους πολλούς και τεράστια κερδοφορία για τους λίγους. Και το κάνουν συνειδητά γιατί ακριβώς θέλουν να είναι οι διαχειριστές και οι ρυθμιστές των εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα πάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αν ήθελαν πραγματικά αυτοί και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που στηρίζουν την απολιγνιτοποιηση, το καλό των εργαζομένων θα είχαν αντιδράσει στις πολιτικές των κυβερνήσεων που συνέχιζαν την απελευθέρωση της ενέργειας, που έβαλαν πλάτη στην απαξίωση της ΔΕΗ και του λιγνίτη ως ορυκτό πλούτο, που άφησαν τη ΔΕΗ να χάσει 18000 ειδικευμένους εργαζόμενους για τα κέρδη ιδιωτών και τέλος θα έκαναν αγώνα για να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες.

Εργαζόμενοι, σαν Σωματείο Ενέργειας έχουμε δώσει πολλές μάχες μαζί για τα δικαιώματά μας, τους μισθούς μας και για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στα ψέματα που σας αραδιάζουν αυτές τις μέρες παίζοντας με τις ζωές σας, το μέλλον σας και την αγωνία σας για το αν θα έχετε δουλειά αύριο, οι δύσκολες μέρες που περνάμε στη Μεγαλόπολη, η επισφάλεια και τεράστια ανεργία που μαστίζει την πόλη είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Κανένα συμφέρον δεν έχουν οι εργαζόμενοι να εμπλακούν σε διαδικασίες μοιρασιάς ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Απορρίπτουμε τα σχέδια αυτά. Καλούμε κάθε εργαζόμενο στη ΔΕΗ και στην Ενέργεια, κάθε άνεργο και κάθε πολίτη της Μεγαλόπολης να οργανωθεί μαζί μας και να παλέψει για:

· Να μην κλείσουν οι Μονάδες και τα Ορυχεία. Να εκσυγχρονιστούν και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό. Δε μπορεί το 2021 να μας λένε ότι η καύση λιγνίτη είναι βρώμικη και η καύση σκουπιδιών είναι καθαρή, ως εδώ η κοροϊδία !!

· Φθηνή θέρμανση για όλη την πόλη με επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης ,με μείωση των τιμολογίων της ως ανταποδοτικά της ΔΕΗ στην περιοχή.

· Μέτρα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

· Ρεύμα φθηνό για το λαό, μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενέργεια που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

· Να μην γίνει η Μεγαλόπολη χώρος καύσης και διαχείρισης κάθε είδους απορριμμάτων.

· Να μην παραδοθούν οι ορεινοί όγκοι και οι εκτάσεις των ορυχείων στους μονοπωλιακούς ομίλους (πρέπει να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία) για δημιουργία ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά – Ανεμογεννήτριες).

· Άμεση υπογραφή της συλλογικής σύμβασης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος που καλύπτει και το έκτακτο προσωπικό και τους εργολαβικούς εργαζόμενους στους χώρους της ΔΕΗ τους πιο σκληρά εκμεταλλευόμενους δηλαδή.

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

· Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ Η ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΥΣ Η ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου