ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ
Με κινητοποίηση στο υπ. Ενέργειας απαίτησαν να σταματήσει το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ στις περιοχές τους (VIDEO - ΦΩΤΟ)
«Δεν υποχωρούμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα!». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Φορέων Μεγαλόπολης και της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων του ΑΗΣ Μελίτης και των κατοίκων της εκεί περιοχής αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης που οργάνωσαν από κοινού απαιτώντας να σταματήσει το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ στις περιοχές τους.
Το αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου αναβλήθηκε, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάρισαν πως παρά το γεγονός ότι είχαν κάνει ακόμα και 10 ώρες ταξίδι για να καταθέσουν τα αιτήματά τους, θα παρέμεναν έως ότου πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Τελικά, ύστερα από πολύωρη αναμονή, αντιπροσωπεία των επιτροπών αγώνα προχώρησε σε συνάντηση με τον υπουργό.
Οι Επιτροπές της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, των δύο περιοχών που αποτελούν επόμενο σταθμό του οδοστρωτήρα της απολιγνιτοποίησης, απαιτούν να μην προχωρήσει το κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ στις περιοχές τους, αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία τους με περιβαλλοντική αναβάθμισή τους. Παράλληλα, διεκδικούν να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στη ΔΕΗ ΑΕ, μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλο το προσωπικό, Φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό αλλά και να σταματήσει άμεσα η διαδικασία μετακίνησης των εργαζόμενων από το ορυχείο Μεγαλόπολης και τους ΑΗΣ.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Νίκος Γεωργακόπουλος, γραμματέας του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε πως «Ο υπουργός δεν είχε την υπομονή ούτε να ακούσει τα αιτήματά μας, ήταν σχεδόν επιθετικός απέναντί μας. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μιλάει για τις τιμές των ρύπων και για τον «ακριβό» λιγνίτη και δεν έδωσε καμία σημασία σε αυτά που προσπαθήσαμε να πούμε. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, κλιμακώνουμε!».
Με τη σειρά του, ο Χρήστος Κουλουράς, πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ Πελοποννήσου τόνισε: «Δεν πήραμε καμία απολύτως απάντηση!» Σημείωσε πως όταν η αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα της ανεργίας και της ερήμωσης που επιφέρει το κλείσιμο των μονάδων, έλαβε κυνική απάντηση να απευθυνθούν στο υπουργείο Οικονομικών που έχει καταρτίσει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ). «Η μόνη απάντηση», πρόσθεσε, «είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες πρέπει να κλείσουν γιατί είναι πανάκριβες, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θυσαυρίζουν αυτή τη στιγμή μειώνουν τη τιμή του ρεύματος! Τα συμπεράσματα δικά σας. Ήταν προκλητικότατος από τη πρώτη στιγμή, δεν ήθελε να γίνει διάλογος. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, κοινός συντονισμός, δράση, και θα πετύχουμε!».
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από την πύλη του υπουργείου, έγιναν παρεμβάσεις, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό» και «η πράσινη μετάβαση είναι ένα ψέμα, Φτώχεια, ανεργία, πανάκριβο το ρεύμα» διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενάντια στη πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και της απολιγνιτοποίησης, που ερημώνει τους τόπους τους και μετατρέπει το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό, για τα κέρδη των Ενεργειακών Ομίλων.
Στη συγκέντρωση παρεμβάσεις έκαναν η Μαρία Ιωαννίδου και ο Σάκης Μάινος από την Επιτροπή Αγώνα Μελίτης, ο Χρήστος Μουλός, αντιπρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικοβοιωτίας, ο Πέτρος Ταταρίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Εορδαίας του ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, Ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων
και η Νικολέτα Αθανασοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης και απολυμένοι εργάτες της ΛΑΡΚΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου