10 Νοεμβρίου 2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΕ ΣΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 9/11/2024

 




               Α.Π.: 249                                                                                             9/11/2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΕ ΣΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τη σημερινή σύσκεψη και συμφωνούμε με την εισήγηση!

Η σημερινή Πανελλαδική συνάντηση των Συνδικάτων, μας δίνει ελπίδα για την ενότητα και το δυνάμωμα του Εργατικού Κινήματος, προκειμένου να πετύχουμε ακόμη περισσότερες νίκες για την βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας εργασίας καθώς και την αξιοπρεπή διαβίωση μας σε εμάς και τις οικογένειές μας.

Οι ταξικοί προγονοί μας στον κλάδο των Μεταλλωρύχων από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας εργαζόταν σε άθλιες συνθήκες εργασίας ως και 500μ κάτω από τη γη, με εξαντλητικά ωράρια με στόχο να εξορύξουν μεταλλεύματα για τις απαιτήσεις των κάθε λογής εργοδοτών, ανάλογα την εποχή, είτε αυτοί ήταν κράτη η αυτοκρατορίες, είτε στα νεότερα χρόνια εταιρείες μεγαλοεργοδοτών με απαιτήσεις ακόμη και στις μέρες μας να μας θεωρούν δούλους με πενιχρά μεροκάματα για την «αυγάτηση» των υπερκερδών τους, που αφενός τα πολλαπλασιάζουν στα χρηματιστήρια, αφ εταίρου αρπάζουν ζεστό χρήμα από τις κυβερνήσεις, δηλαδή από τις τσέπες όλων μας για να κάνουν «επενδύσεις»..

Στις απαιτήσεις τους αυτές απέναντι στάθηκε οργανωμένα ο κλάδος με διαρκείς και ανένδοτους αγώνες.

Η ΟΜΕ, είναι η συνέχεια του Σωματείου Μεταλλευτών Ελλάδας, που ήταν το συνδικαλιστικό όργανο των μεταλλωρύχων, από τα πρώτα σωματεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα το 1880, με πολλούς αγώνες στην πορεία του, όπου αρχικά λειτούργησε ως αλληλοβοήθεια των εργατών. Το τελευταίο καταστατικό λειτουργίας εγκρίθηκε το 1935. Μεταπολεμικά το 1952 εξελίχθηκε ως ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, και από το 1986 μετονομάστηκε ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Στην περίοδο της κατοχής 1940-1944 η συντριπτική πλειοψηφία των Μεταλλωρύχων έλαβαν μέρος στην ΕΑΜΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ με σημαντικές μάχες και σαμποτάζ κατά των κατακτητών που τους προκάλεσαν σημαντικές απώλειες και ζημιές.

Η οργανωμένη αγωνιστική δράση της ΟΜΕ έβαζε εμπόδια στα σχέδια της εκμετάλλευσης του ληστρικού συστήματος που ανοιχτά στήριζε και στηρίζει τους μεταλλειοκτήτες με αποτέλεσμα πολλοί συνδικαλιστές στο μετεμφυλιακό κράτος να είναι στόχος συλλήψεων, φυλακίσεων αλλά και εξορίας. Αλλά και η ΓΣΕΕ της τότε εποχής διέγραψε την ΟΜΕ το 1955 επειδή αγωνιζόταν για δημοκρατικό  και ελεύθερο συνδικαλισμό και έπρεπε να περάσουν 29 χρόνια για να ξαναγίνει μέλος το 1984. Το 1967 η Χούντα διέλυσε την Ομοσπονδία και εκδίωξε εκδικητικά τους συνδικαλιστές, ακόμη και κάποιους εκλεγμένους, σε εξορία.

Η ΟΜΕ ήταν η πρώτη Ομοσπονδία στην Ελλάδα που αγωνίστηκε για την αναγνώριση  της επαγγελματικής ασθένειας της πνευμονοκονίασης που μέχρι το έτος 1962 οι γιατροί  την χαρακτήριζαν ως φυματίωση.

Η πρώτη μείωση του ορίου ηλικίας για την συνταξιοδότηση των υπογειτών Μεταλλωρύχων, επιτεύχθηκε χάρη των απεργιακών αγώνων της ΟΜΕ το 1963, από τα 65 στα 60 χρόνια και το 1979 από τα 60 στα 55. Το 1986 μετά από επίμονους αγώνες της ΟΜΕ, επιτυγχάνεται μια μεγάλη κατάκτηση του κλάδου με την μείωση του συνταξιοδοτικού στα 50 έτη για του υπογείτες Μεταλλωρύχους με προσθήκη – τροπολογία στη Βουλή του άρθρου 20 στον ν. 997/1979. Τα τελευταία 15 χρόνια οι κυβερνήσεις ανέβασαν το όριο αυτό στα 57 έτη. Ο αγώνας συνεχίζεται για την μείωση στα 50 έτη, διότι ο νομός αναφέρει ότι ένα άνθρωπος, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 15 έτη εργασία στις υπόγειες στοές εξορύξεων και θεμελιώνει σύνταξη στα 4.500 ένσημα, αλλά θα πρέπει αυτή να του αποδίδεται στα 57, αν αντέξει μέχρι τότε.

Από το 1952 η ΟΜΕ πρωτοστάτησε ή στήριξε μεγάλες και πολυήμερες απεργίες που ξεκινούσαν από 1 έως και 6 μήνες των μεταλλωρύχων Λαυρίου, στα μεταλλεία Μαντέμ Λάκο στην Περιοχή Στρατωνικής, στη Καλογρέζα, στην Κύμη, στο Μαντούδι, στο Τσαγκλι Φαρσάλων, στην ΛΑΡΚΟ το 1977, 1986 και σήμερα από το 2019. Επίσης στήριξε και τον τετράμηνο ανένδοτο αγώνα με 16 ημέρες απεργίας των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, όπου πέτυχαν ΣΣΕ που παρέχει αυξήσεις σε μισθούς 20% σε βάθος τριετίας και εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να περάσει η επαίσχυντη απαίτηση της εργοδοσίας με 12ωρα και απώλεια μισθών! Υποκλινόμαστε όλοι στον Αγώνα τους!

Η ΟΜΕ ΤΟ 2018 υπέγραψε εν καιρώ μνημονίων με τους εργοδότες κλαδική ΣΣΕ, όπου έγινε υποχρεωτική και την αξιοποίησαν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στον κλάδο.

 Η ΕΝΟΤΗΤΑ του κλάδου μαζί με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι το όπλο μας.  Μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ να κερδίσουμε περισσότερες ΝΙΚΕΣ!

Η παρακαταθήκη των αγώνων που προηγήθηκαν οφείλουμε να την συνεχίσουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέχρι η Τάξη μας να βγει ΝΙΚΗΤΡΙΑ!   

Συναδελφικά, αλληλέγγυα

 

ΤΟ ΔΣ

ΤΗΣ ΟΜΕ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου