23 Μαΐου 2024

Δρ Κ. Λασκαρίδης, Διευθυντής Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. : “Η διαχρονική συμβολή της ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) στην έρευνα των ορυκτών πρώτων υλών της χώρας και στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία”

 


Δρ Κ. Λασκαρίδης, Διευθυντής Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. Εθνικός Εκπρόσωπος EuroGeoSurveys


“Η διαχρονική συμβολή της ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ) στην έρευνα των ορυκτών πρώτων υλών  της χώρας και στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία”

                                         (Περίληψη)

Πολλές από τις βασικές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες και προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα και περαιτέρω η Ε.Ε. διαχρονικά, μπορούν να βρουν απαντήσεις στα γεωλογικά δεδομένα, στις πληροφορίες, στις γνώσεις και στη συσσωρευμένη εμπειρία ενός Γεωλογικού Ινστιτούτου, όπως είναι η Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Ιστορικά, η γεωλογική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί από τους παραπάνω φορείς συνέβαλε και συμβάλλει διαχρονικά στην αποτύπωση - καταγραφή και τελικά τη γνώση της βασικής γεωλογικής δομής της χώρας, στον τομέα του εντοπισμού και της αξιολόγησης των ορυκτών πρώτων υλών της και στην εκπόνηση του Μεταλλογενετικού της Χάρτη.

Ενδεικτικά, μερικά από τα πλέον αξιόλογα επιτεύγματα στον τομέα της έρευνας εντοπισμού και αξιολόγησης των μεταλλικών και μη μεταλλικών Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ο.Π.Υ.), είναι:

  • Η γεωλογική χαρτογράφηση ευρύτερων περιοχών μεταλλευτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν η χαρτογράφηση των βωξιτοφόρων περιοχών Οίτης, Γκιώνας, Παρνασσού, που αποτύπωσε τις μεταλλοφόρες επαφές των βωξιτικών οριζόντων με τα περιβάλλοντα πετρώματα, αλλά και άλλων περιοχών, που υποβοήθησαν στην κατανόηση των μεταλλογενετικών κανόνων για την έρευνα.
  • Η μεταλλευτική έρευνα με έμφαση στα βωξιτικά κοιτάσματα της Στερεάς Ελλάδας, τα σιδηρονικελιούχα κοιτάσματα της Κεντρικής Εύβοιας και Λοκρίδας καθώς και τα κοιτάσματα χρωμίτη στο ορεινό συγκρότημα του Βούρινου Κοζάνης.

Στόχος των ερευνών των προγραμμάτων για τις Ορυκτές Πρώτες  Ύλες ήταν και είναι η ¨οριοθέτηση¨ ελπιδοφόρων κοιτασματοπιθανών περιοχών σε όλη την επικράτεια και όχι ο εντοπισμός ενός βέβαιου αποθεματικού δυναμικού σε επιλεγμένες περιοχές.  Σκοπός, η παραγωγή πρωτογενούς πλούτου για αξιοποίηση, προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου.

Η ΕΑΓΜΕ μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, με επαναξιολόγηση των εγχώριων πόρων, αντιμετώπιση και, ει δυνατόν, επίλυση τριών κύριων εμποδίων:

(i)         Ολοκλήρωση γεωλογικής ερευνητικής προσπάθειας,

(ii)        Σύνθεση των διαθέσιμων πληροφοριών, οι οποίες είναι κατακερματισμένες, ελλιπείς, μη εναρμονισμένες και δυσπρόσιτες σε επίπεδο χώρας, και

(iii)       Επανεκτίμηση του  δυναμικού των αποβλήτων εξόρυξης, μιας δευτερογενούς πηγής ορυκτών, η οποία είναι υποτιμημένη.

Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί η δέσμευση των αρμοδίων για στήριξή της σε έμψυχο υλικό πρωτίστως, ώστε η ΕΑΓΜΕ να συνεχίσει να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας!

 Κατεβάστε την ολοκληρωμενη την παρουσίαση σε PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου